Vass Veronika: A várók [Képalá]

Képalá |

Mi dolgom még itt, hiszen e világ már nem az én óhajom nézi. Lékkel testemen ülök és várom, mit még nem tudnak a várók. Szobám a folyó ma, küszöbén ülök érintve megújuló testét, folyton a régi dolgokon tűnődöm. A fejszén jár az eszem, mit apámtól kaptam hét évesen, miáltal egy ujjal kevesebb lettem. Vajon hol lehet most! Megvan-e az első bringám, mi az elemibe kísért hat éven át? És Gizi az utolsó házból, hol lehet? Lajos már nincs, a bátyja. Talán tizenöt éve átköltözött. Hirtelen. És az öreg Jehoda, a kocsma mellett! Mindig a kis padján várta az ingyen kosztot. Eltengődött jó sokáig. S a Farkas, az első kutyám! Jó kutya volt. Imádott itt úszkálni, míg én a horgot lógattam és néztem a vizet, ahogy távolodik tőlem és mégis itt van. Úgy, mint az idő, ami folyton fogy. Kifolyik a lábam alól, az ujjaim közül, a könnycseppjeimen keresztül, na meg a hasfalam résén át egyre csak folyik, kifelé, lefelé, el a vízzel, a lélegzettel, koptatva az útjába álló kavicsokat, sziklákat, fákat, erdőket, embereket, a szavakat is, melyek fogynak, fogynak. S egyszer csak elapadnak, ahogy a folyót éltető patak is szárazzá lesz, úgy tűnik el az eddig örökké volt folyó, a szem kiszárad, a kéz lelankad, a lüktetés abbamarad. A várók megkapják a vártat és újra kezdődhet minden előröl. A fa gyökérről kihajt, ágából fejszenyél lesz, amit valaki hétévesen a kezébe vesz…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.