Vass Veronika: A várók [Képalá]

Képalá |

Mi dolgom még itt, hiszen e világ már nem az én óhajom nézi. Lékkel testemen ülök és várom, mit még nem tudnak a várók. Szobám a folyó ma, küszöbén ülök érintve megújuló testét, folyton a régi dolgokon tűnődöm. A fejszén jár az eszem, mit apámtól kaptam hét évesen, miáltal egy ujjal kevesebb lettem. Vajon hol lehet most! Megvan-e az első bringám, mi az elemibe kísért hat éven át? És Gizi az utolsó házból, hol lehet? Lajos már nincs, a bátyja. Talán tizenöt éve átköltözött. Hirtelen. És az öreg Jehoda, a kocsma mellett! Mindig a kis padján várta az ingyen kosztot. Eltengődött jó sokáig. S a Farkas, az első kutyám! Jó kutya volt. Imádott itt úszkálni, míg én a horgot lógattam és néztem a vizet, ahogy távolodik tőlem és mégis itt van. Úgy, mint az idő, ami folyton fogy. Kifolyik a lábam alól, az ujjaim közül, a könnycseppjeimen keresztül, na meg a hasfalam résén át egyre csak folyik, kifelé, lefelé, el a vízzel, a lélegzettel, koptatva az útjába álló kavicsokat, sziklákat, fákat, erdőket, embereket, a szavakat is, melyek fogynak, fogynak. S egyszer csak elapadnak, ahogy a folyót éltető patak is szárazzá lesz, úgy tűnik el az eddig örökké volt folyó, a szem kiszárad, a kéz lelankad, a lüktetés abbamarad. A várók megkapják a vártat és újra kezdődhet minden előröl. A fa gyökérről kihajt, ágából fejszenyél lesz, amit valaki hétévesen a kezébe vesz…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Mackesy varázslatos barátságkötete lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta.

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Komolyan vesszük a gyerekeket, éppen ezért fontosnak érezzük, hogy olyan könyveket kapjanak a kezükbe, amelyekhez igazán kapcsolódni tudnak. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum és a Könyves Magazin közös podcastjében a meséken innen és túl vizsgáljuk meg, mi zajlik éppen a könyvpiacon, a kiadóknál, a boltokban, az írók és az illusztrátorok műhelyeiben. A legszebb mesékről, klasszikusokról és újdonságokról, provokatív ifjúsági regényekről beszélget Szekeres Niki és Ruff Orsolya.

...
Szívünk rajta

A Kamaszmonológokban nincs tabu

Februárban A szívem egy bezárt bódé lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amelynek történetei érzékenyen rezonálnak a kamaszok testi és lelki változásaira, félelmeire, frusztrációira és örömeire.

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!