Vass Veronika: A várók [Képalá]

Képalá |

Mi dolgom még itt, hiszen e világ már nem az én óhajom nézi. Lékkel testemen ülök és várom, mit még nem tudnak a várók. Szobám a folyó ma, küszöbén ülök érintve megújuló testét, folyton a régi dolgokon tűnődöm. A fejszén jár az eszem, mit apámtól kaptam hét évesen, miáltal egy ujjal kevesebb lettem. Vajon hol lehet most! Megvan-e az első bringám, mi az elemibe kísért hat éven át? És Gizi az utolsó házból, hol lehet? Lajos már nincs, a bátyja. Talán tizenöt éve átköltözött. Hirtelen. És az öreg Jehoda, a kocsma mellett! Mindig a kis padján várta az ingyen kosztot. Eltengődött jó sokáig. S a Farkas, az első kutyám! Jó kutya volt. Imádott itt úszkálni, míg én a horgot lógattam és néztem a vizet, ahogy távolodik tőlem és mégis itt van. Úgy, mint az idő, ami folyton fogy. Kifolyik a lábam alól, az ujjaim közül, a könnycseppjeimen keresztül, na meg a hasfalam résén át egyre csak folyik, kifelé, lefelé, el a vízzel, a lélegzettel, koptatva az útjába álló kavicsokat, sziklákat, fákat, erdőket, embereket, a szavakat is, melyek fogynak, fogynak. S egyszer csak elapadnak, ahogy a folyót éltető patak is szárazzá lesz, úgy tűnik el az eddig örökké volt folyó, a szem kiszárad, a kéz lelankad, a lüktetés abbamarad. A várók megkapják a vártat és újra kezdődhet minden előröl. A fa gyökérről kihajt, ágából fejszenyél lesz, amit valaki hétévesen a kezébe vesz…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Varró Dániel Diótörőjébe időnként belecsúszik a 21. század

Varró Dániel verses mesében dolgozta fel az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikust, melyhez Szegedi Katalin gondolta újra a Diótörő figuráját.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó új meséje sokaknak jelenthet fogódzót

Egy kiszáradt kút és egy tölgyfa történetét mondja el legújabb könyvében Boldizsár Ildikó, aki mindeközben mesél együttműködésről és egymásra utaltságról is. A Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút című kötetet Rofusz Kinga illusztrálta.

...
Gyerekirodalom

Az Agymenők Amyje segít a lányoknak felnőni

Mayim Bialik, az Agymenők sztárja első könyvében tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél a nővé válás folyamatáról. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!