Vass Veronika: A várók [Képalá]

Képalá |

Mi dolgom még itt, hiszen e világ már nem az én óhajom nézi. Lékkel testemen ülök és várom, mit még nem tudnak a várók. Szobám a folyó ma, küszöbén ülök érintve megújuló testét, folyton a régi dolgokon tűnődöm. A fejszén jár az eszem, mit apámtól kaptam hét évesen, miáltal egy ujjal kevesebb lettem. Vajon hol lehet most! Megvan-e az első bringám, mi az elemibe kísért hat éven át? És Gizi az utolsó házból, hol lehet? Lajos már nincs, a bátyja. Talán tizenöt éve átköltözött. Hirtelen. És az öreg Jehoda, a kocsma mellett! Mindig a kis padján várta az ingyen kosztot. Eltengődött jó sokáig. S a Farkas, az első kutyám! Jó kutya volt. Imádott itt úszkálni, míg én a horgot lógattam és néztem a vizet, ahogy távolodik tőlem és mégis itt van. Úgy, mint az idő, ami folyton fogy. Kifolyik a lábam alól, az ujjaim közül, a könnycseppjeimen keresztül, na meg a hasfalam résén át egyre csak folyik, kifelé, lefelé, el a vízzel, a lélegzettel, koptatva az útjába álló kavicsokat, sziklákat, fákat, erdőket, embereket, a szavakat is, melyek fogynak, fogynak. S egyszer csak elapadnak, ahogy a folyót éltető patak is szárazzá lesz, úgy tűnik el az eddig örökké volt folyó, a szem kiszárad, a kéz lelankad, a lüktetés abbamarad. A várók megkapják a vártat és újra kezdődhet minden előröl. A fa gyökérről kihajt, ágából fejszenyél lesz, amit valaki hétévesen a kezébe vesz…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A V-2 a szabotázs és a kémkedés regénye a náci rakétatámadások árnyékában

Az első rakéta öt perc múlva becsapódik Londonba. Hat perced van, hogy megállítsd a másodikat. Olvass bele Robert Harris könyvébe!

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

A költőként elismert Bognár Péter első regényében egymást követik a rejtélyek, és felbolydul egy falu élete. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!