Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

Képalá |

Még nem múlt el fél kilenc, de a Papa már itthon van. Morog, hogy dolga végezetlenül. Pedig hát ez nem igaz, pontosan tudom, hogy elvégezte a dolgát, hiszen én segítettem neki megtölteni a kis fiolákat. Tegnapelőtt, tegnap, meg ma is. Műtét utáni generál ellenőrzés: tessék, Kerekes bácsi, ezeket kéne itt telepakolni, a mintákat tartsa a hűtőben, aztán várjuk szerda reggel nyolckor a szakambulancián. Mindent pontosan elterveztünk. Ahhoz, hogy kényelmesen odaérjen, már rajta kellett ülnie a hétóra hatos buszon. Ült is a Papa bőszen, de arra egyikünk sem számított, hogy hamarosan elbóbiskol. Nyilván így fordulhatott elő, hogy a reggeli csúcsban valaki elemelte a táskáját. Afféle műbőr darab volt, még Csehszlovákiából, ráadásul a sarkain már rég felfoszlott az anyag. Esküszöm, ahányszor csak hozzáértél, a körmeid alá fúrta magát a történelem. Hát normális az, aki ilyenre szemet vet? Nincs abban se Rolex, se miniatűr laptop, se könyvolvasó, de egy nyamvadt okostelefon sem. Talán néhány papír, a tébékártyám, a közgyógyigazolvány, meg a beutalók – sorolta a Papa a nőnek a végállomáson, aki segített összeállítani a feljelentést. Távol álljon tőle, nem szenilis az öreg, a lényegről egyszerűen a szemérem miatt nem nyilatkozott. Van még köztünk néhány régi vágású, akinek számít az illem. Hát mondd, kedves tolvaj! Netán valami mást vártál? Szar ügy.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Aciman hősének döntenie kell a Harvard elvont világa és egy különleges barátság közt

Szólíts a neveden, a Találj rám!, a Nyolc fehér éjszaka világhírű amerikai írójának regénye egy egyiptomi zsidó fiú és egy szenvedélyes arab taxisofőr különleges kapcsolatáról szól - és arról, hogy kettejük barátsága hogyan változtatja meg a fiatalember életét. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele! 

Hírek
...
Hírek

Grecsó Krisztián: A mesélésnek varázsereje van

...
Hírek

Alekszijevics szerint hibrid polgárháború zajlik Fehéroroszországban

...
Podcast

Pető Péter: A magányt nem lehet pénzzel eltávolítani [PODCAST]

...
Hírek

Dezső András kokainos könyvét olvasták a lekapcsolt drogterjesztők is

...
Hírek

Ferrante kedvencei között magyar könyv is akad

...
Nagy

A koronavírus idején még fontosabb, hogy törődjünk a lelki egészségünkkel

...
Nagy

Szabó T. Anna: A Szabadulógyakorlat a túlélés könyve

...
Hírek

Bezuhant a könyvpiac, drámaian visszaesett a címszám és a kiadók bevétele

...
Hírek

Obama memoárjának filmzenéjét Beyoncé és Eminem énekli