Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

Képalá |

Még nem múlt el fél kilenc, de a Papa már itthon van. Morog, hogy dolga végezetlenül. Pedig hát ez nem igaz, pontosan tudom, hogy elvégezte a dolgát, hiszen én segítettem neki megtölteni a kis fiolákat. Tegnapelőtt, tegnap, meg ma is. Műtét utáni generál ellenőrzés: tessék, Kerekes bácsi, ezeket kéne itt telepakolni, a mintákat tartsa a hűtőben, aztán várjuk szerda reggel nyolckor a szakambulancián. Mindent pontosan elterveztünk. Ahhoz, hogy kényelmesen odaérjen, már rajta kellett ülnie a hétóra hatos buszon. Ült is a Papa bőszen, de arra egyikünk sem számított, hogy hamarosan elbóbiskol. Nyilván így fordulhatott elő, hogy a reggeli csúcsban valaki elemelte a táskáját. Afféle műbőr darab volt, még Csehszlovákiából, ráadásul a sarkain már rég felfoszlott az anyag. Esküszöm, ahányszor csak hozzáértél, a körmeid alá fúrta magát a történelem. Hát normális az, aki ilyenre szemet vet? Nincs abban se Rolex, se miniatűr laptop, se könyvolvasó, de egy nyamvadt okostelefon sem. Talán néhány papír, a tébékártyám, a közgyógyigazolvány, meg a beutalók – sorolta a Papa a nőnek a végállomáson, aki segített összeállítani a feljelentést. Távol álljon tőle, nem szenilis az öreg, a lényegről egyszerűen a szemérem miatt nem nyilatkozott. Van még köztünk néhány régi vágású, akinek számít az illem. Hát mondd, kedves tolvaj! Netán valami mást vártál? Szar ügy.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Szabó Eszter: Vér és víz [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pauer Emánuel: Apa törött trónon folyón ül [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Hírek
...
Hírek

Jövőre jön a Presser-könyv folytatása

...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Hírek

Umbridge-es Harry Potter-idézettel üzennek az SzFE-sek

...
Hírek

Nemes Z. Márió kapja idén a FISZ Csáth Géza-díját

...
Nagy

Szegedet két nagy katasztrófa alakította - Vaktérkép // Szeged

...
Hírek

Tóth Kinga elnyerte a Pompidou Központ irodalmi díját

...
Hírek

Sofi Oksanen, Jonas Jonasson, Bereményi Géza és Háy János is részt vesz az őszi Margón

...
Hírek

Akunyin szeretné megérteni, hogy Oroszország miért olyan, amilyen

...
Hírek

J.K. Rowling új krimije a brit toplista élén