Váczi B. Nikoletta: Apa [Képalá]

Képalá |

Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek. Érezni, ahogy összeroppantja félelmünket. Csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát és elvigye magával, amit neki adtunk. 

Apám bölcs és vidám ember volt, szeretett élni. Gyakran ült a vízparton, amikor a gondok rátelepedtek. Egy nap elsétáltam oda. Leültem és bambán meredtem a semmibe. Lépteket hallottam. Apám jött, letelepedett mellém és beszélni kezdett.

– Mikor a félelem úrrá lesz rajtad, többé már nem tudsz az lenni, aki voltál. Van, ki Istenhez fordul. Van, ki önmagával próbálja elrendezni az elrendezni valót. Ne haragudj az életre fiam, mert a halál dolgai sokkal kifürkészhetetlenebbek. Beteg vagyok, ahogy nagyapád is az volt. Bár nem örvendetes örökség ez, mégis megköszönöm, mert megtanított arra, hogy tiszteljem az életet. Gyakran járt ő is a vízhez és ezt mondta nekem egy alkalommal:

„Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek. Érezni, ahogy összeroppantja félelmünket. Csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát és elvigye magával, amit neki adtunk. ”

Ezek voltak hozzám utolsó szavai, aztán pár nap múlva elvitte a betegség.

Szép kort értem meg. Többet, mint ami apámnak vagy nagyapámnak megadatott. Beteg vagyok. Kedvenc karosszékemben ülök a vízben. Lassan eggyé válik félelmem a végtelennel és messze viszi a sodrás. Fiam lépteit hallom.

– Mit csinálsz itt Apa? – Kérdezi.

Hangját hallva megmagyarázhatatlan nyugalmat érzek, mosolygok, és ezt mondom:

– Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

M.Z.Chapelle: Várakozás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

KARÁCSONY
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Nagy

Az író Janikovszky Éva már ott van a kamasz Kucses Éva naplójában

A Janikovszky Éva által bő nyolcvan éve vezetett füzetek most végre könyv alakban is megjelentek, a Naplóm című kötet pedig az 1938-1944 közötti időszak kamaszéveit villantja elénk.

...
Beleolvasó

Ha bárkit lemásolhatnál a világon, kit választanál?

Ronil Caine első regénye, a Lilian egy titokzatos cég körül játszódik, aminek mindenre elszánt vérprofi vezetője gazdag embereket hálóz be, hogy aztán kedvenc sztárjaik másolatait adja el nekik egy-két hétre. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Tor Ulven sikolyköltészete lehúz a föld alá

Tor Ulven norvég költő verseiről elsőre Edward Munch A sikolya juthat eszünkbe: van bennük valami kísérteties, szorongató, és rémisztően halálközeli. A Türelem című kötet ennek a „sikolyköltészetnek” a kiteljesedése: olyan, mint egy hátborzongató kiáltás az élet és a halál határán.

...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

...
Nagy

„Nem várhatod el a diszfunkcionális környezetben nevelkedett gyerekektől, hogy funkcionáló felnőttekké váljanak”

Samantha Downing könyveiben nincs semmi kirívó vagy extravagáns, ám tökéletes stílusérzékkel és némi fekete humorral fűszerezett történeteiben képes hátborzongató közelségbe hozni azokat a félelmeinket, amik bármikor bárkit utolérhetnek. Interjú.

...
Nagy

Szabados Ági a megtakarításait egy álomba fektette, megnyitotta könyvesboltját

A függetlenség áráról, az álomba történő befektetésről és a piaci szabályok felrúgásáról beszélgettünk Szabados Ágival, aki Libertine néven könyvesboltot és kiadót indított.

...
Nagy

Presser memoárja egy korszak tablója [zsebró]

John Lennon zongorája, Abbey Road, tokiói telefonok, világhírű zenészek, NDK-s lányok – ugyanakkor disszidáló barátok, meg- és kihallgatások, elmismásolt gázsik, Lee farmerek, tűrések, tiltások. Megjelent Presser Gábor önéletírása a Helikon Kiadónál.

...
Kritika

Háy János megírta a legkeményebb karantént, az életet

A pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről, egy társadalom kisiklásáról szól Háy János új, sodróan izgalmas regénye, A cégvezető, ami a hét könyve.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ian McKellen a Meseország-könyvről posztolt

...
Hírek

Udvaros Dorottya és Kovács Patrícia is felolvas a Meseország mindenkié kötetből

...
Hírek

Demeter Szilárdtól elhatárolódnak a PIM munkatársai

...
Hírek

Demeter Szilárd eltörölte a nyelvet, amikor egyenlőségjelet tett Európa és Hitler birodalma közé

...
Hírek

Jászberényi: A holokauszt nem összehasonlítható semmivel

...
Hírek

Rúzsa Magdi a mesekönyv mellett szakácskönyvet is ír

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás