Váczi B. Nikoletta: Apa [Képalá]

Képalá |

Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek. Érezni, ahogy összeroppantja félelmünket. Csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát és elvigye magával, amit neki adtunk. 

Apám bölcs és vidám ember volt, szeretett élni. Gyakran ült a vízparton, amikor a gondok rátelepedtek. Egy nap elsétáltam oda. Leültem és bambán meredtem a semmibe. Lépteket hallottam. Apám jött, letelepedett mellém és beszélni kezdett.

– Mikor a félelem úrrá lesz rajtad, többé már nem tudsz az lenni, aki voltál. Van, ki Istenhez fordul. Van, ki önmagával próbálja elrendezni az elrendezni valót. Ne haragudj az életre fiam, mert a halál dolgai sokkal kifürkészhetetlenebbek. Beteg vagyok, ahogy nagyapád is az volt. Bár nem örvendetes örökség ez, mégis megköszönöm, mert megtanított arra, hogy tiszteljem az életet. Gyakran járt ő is a vízhez és ezt mondta nekem egy alkalommal:

„Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek. Érezni, ahogy összeroppantja félelmünket. Csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát és elvigye magával, amit neki adtunk. ”

Ezek voltak hozzám utolsó szavai, aztán pár nap múlva elvitte a betegség.

Szép kort értem meg. Többet, mint ami apámnak vagy nagyapámnak megadatott. Beteg vagyok. Kedvenc karosszékemben ülök a vízben. Lassan eggyé válik félelmem a végtelennel és messze viszi a sodrás. Fiam lépteit hallom.

– Mit csinálsz itt Apa? – Kérdezi.

Hangját hallva megmagyarázhatatlan nyugalmat érzek, mosolygok, és ezt mondom:

– Néha csak át kell adni magunkat egy hatalmasabb erőnek…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

M.Z.Chapelle: Várakozás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vasvári Katalin: A part nyugalma [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Laczkó Ilona: Naplemente [Képalá]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Hegyi Ede: Az első nap (5.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez az ötödik része, és egy éven át tart. 

...
Nagy

Nyáry Luca: Mégiscsak az 1989-es generáció nevelte fel a miénket

Milyen generációs párhuzamok és szakadékok vannak a z és az x generáció között? Hogyan látja ma egy 20 éves a rendszerváltást? Ezekről a társadalmi és generációs kérdésekről beszélgettünk Nyáry Lucával, aki ezúttal nem könyvet, hanem ifjúsági sorozatot készít, 89 címmel.

...
Nagy

Baráth Katalin: De hát ez egy balkáni paraszt! [Olimpia]

Irodalmi játékra hívtuk a kortárs írókat, arra kértük őket, hogy írjanak olyan történeteket, amelyeket az olimpia egy-egy napja, versenyszáma vagy eseménye inspirál. Baráth Katalin írását olvashatjátok. 

...
Nagy

Mérő László: Egy 58 éves emberre azt mondani, hogy tehetséges, nyílt sértés

A dörzsölt szélkakas című új kötetét áthatja a közéleti fókusz, de nemcsak erről beszélgettünk Mérő Lászlóval. Mesterséges intelligencia és sci-fi, sakk és a Fradi B-Közép is szóba került. Interjú.

...
Kritika

Tóth Krisztina hétköznapiból épít törékenyt és elegánsat

Tóth Krisztina legújabb, Bálnadal című kötete vékony, de tartalmát tekintve nagyon sűrű és erőteljes. A bálnaének mindenekelőtt szomorú, mert az idő múlása és az ezzel együtt járó fájdalom hatja át a legtöbb verset.

...
Kritika

A gyilkos viharra először csak a bolondok figyelnek fel

Jesmyn Ward regénye nem Katrina-regény, vagy nem csak az, családról, a vérségi kötelék erejéről, a szeretet sokféle arcáról is szól univerzális erővel. A csontok megmaradnak nálunk a hét könyve. 

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Margaret Atwood új történetét a Provence-ban töltött idő inspirálta

...
Hírek

Megvan A feleségem története hazai premierdátuma

...
Hírek

Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

...
Hírek

Európai turnéra indul a Meseország mindenkié, hat nyelven már biztos megjelenik

...
Hírek

Új gyerekkönyvkiadót indít a Central

...
Hírek

Nem volt ideje regényt írni, a század egyik legjobb novellistája lett

...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

...
Promóció

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom