Tóth Boglárka: Hallgass meg... [Képalá]

Képalá |

Van a környékünkön egy folyó, melynek partját elvétve padok, s fák szegélyezik, de az egyik terebélyes fűzfa ágai által elrejtett kis zugban mindig egy idős bácsit lehet látni. Egyszer félve megkérdeztem, elmeséli-e az Ő történetét. Felnézett, s boldogan bólintott.

- Tudja kedves, az élet nem mindig volt ilyen rohanó. Volt, amikor az emberek figyeltek, féltek, hallgattak, s remélték a jobb jövőt. Anyám is egy volt közülük, amikor megjött a katonai behívóm. Nem tudta viszont lát-e. Aztán a frontvonalban az emberek máshogy „éltek”. Ők tudták, hogy az otthon hagyott szerettüket, szinte biztos, hogy nem látják újra. Ők valóban egy jobb jövőt akartak az otthonmaradóknak. Megannyi bajtársam esett el mellettem, s nem értettem, én miért nem áldozhatom az életemet a hazáért. Ezen számtalan otthoni gyötrelmekkel teli éjszakám se segített. Azonban egy tavaszi napon minden megváltozott–mosolyodott el.-Megismerkedtem a nagybetűs NŐvel, s a korábbi emlékek kezdtek fakulni. De addig a pillanatig mindig visszatértek, míg először a fiamat, majd a lányomat nem tartottam a kezemben. Olyan törékenyek, és olyan aprók. Az életem onnantól nekik szólt hármuknak. Nem fájt már a korábbi szenvedés, s az elvesztett barátok sikolyai megszűntek, szinte emlékké szelídültek. Mára pedig egyedül nézem, ahogy a víz a partot mossa, és várom azt a pillanatot, amikor megoszthatom a rég látott ismerősökkel a gyermeki ártatlanságot, s azt a fajta reményt a szemükben, ami felér egy megváltással.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Berec Judit: Frida Kahlo [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]