Tóth Boglárka: Hallgass meg... [Képalá]

Képalá |

Van a környékünkön egy folyó, melynek partját elvétve padok, s fák szegélyezik, de az egyik terebélyes fűzfa ágai által elrejtett kis zugban mindig egy idős bácsit lehet látni. Egyszer félve megkérdeztem, elmeséli-e az Ő történetét. Felnézett, s boldogan bólintott.

- Tudja kedves, az élet nem mindig volt ilyen rohanó. Volt, amikor az emberek figyeltek, féltek, hallgattak, s remélték a jobb jövőt. Anyám is egy volt közülük, amikor megjött a katonai behívóm. Nem tudta viszont lát-e. Aztán a frontvonalban az emberek máshogy „éltek”. Ők tudták, hogy az otthon hagyott szerettüket, szinte biztos, hogy nem látják újra. Ők valóban egy jobb jövőt akartak az otthonmaradóknak. Megannyi bajtársam esett el mellettem, s nem értettem, én miért nem áldozhatom az életemet a hazáért. Ezen számtalan otthoni gyötrelmekkel teli éjszakám se segített. Azonban egy tavaszi napon minden megváltozott–mosolyodott el.-Megismerkedtem a nagybetűs NŐvel, s a korábbi emlékek kezdtek fakulni. De addig a pillanatig mindig visszatértek, míg először a fiamat, majd a lányomat nem tartottam a kezemben. Olyan törékenyek, és olyan aprók. Az életem onnantól nekik szólt hármuknak. Nem fájt már a korábbi szenvedés, s az elvesztett barátok sikolyai megszűntek, szinte emlékké szelídültek. Mára pedig egyedül nézem, ahogy a víz a partot mossa, és várom azt a pillanatot, amikor megoszthatom a rég látott ismerősökkel a gyermeki ártatlanságot, s azt a fajta reményt a szemükben, ami felér egy megváltással.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Berec Judit: Frida Kahlo [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv