Berec Judit: Frida Kahlo [Képalá]

Képalá |

Egy-egy vidéki munka általában fél vagy egy évre elszakított otthonról, ilyenkor mindig szerettem megfigyelni az építkezés körül élő helyieket. Mindig ugyanazok, mindig ugyanarra, mindig ugyanakkor. A legemlékezetesebb talán Frida Kahlo volt. Persze nem így hívták, de én mégis így kereszteltem el a pulcsija után. Nem láttam minden nap, de ahhoz éppen elég sűrűn, hogy egy örök életre belém vésődjön a létezése. Hosszú barna haja mindig kiengedve és csapzottan lógott a hátán, mintha igazán zsíros vagy frissen mosott és nyirkos lenne. Hippi volt a maga módján a művésznő arcképével a hátán. Mindig hajnalban sétált el előttünk a közeli park felé a fekete labradorjával. Reggeli vizelet, széklet, szagminta, miegymás.

Hányszor, de hányszor előfordult már velem is az, hogy a reggeli mellett az esti pisilést is az utcán végeztem el. Fiatal munkásként egyszer egy szabadtéri mulattságon voltunk a többiekkel a városban, de nem volt kedvem kifizetni a nyilvános mosdó díját, így a városháza falát locsoltam meg. Be sok régi emlék, boldog fiatalság. De egy ideje már semmi sem a régi. Minden megváltozott körülöttem a műtét óta. Az olyan alap dolgoktól kezdve, mint például az ürítés, a természetes szerelmen át Frida Kalho felé semmi sem olyan már, mint volt. De nem is olyan, mint ahogyan elképzeltem. Voltam már boldog, szerettem is tárgyakat, helyeket, életérzéseket és nőket is. Mindig azt képzeltem van még feljebb, van még mélyebb boldogság. Majd öreg koromra boldog leszek. A boldogságot a mában kellett volna megélnem, a mostban kéne átéreznem. És élem is, érzem is, hisz most, éppen ebben a pillanatban a Tisza végtelen szőkesége, csapzottsága csordogál át a lábujjaim között.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ezeket a gyerekkönyveket keresd a Könyvhéten!

Minden szempontból rendkívülinek mondható az idei Könyvhét, hiszen a pandémia miatt őszre csúsztatott rendezvény legtöbb programját végül online tartják. Új könyvek szerencsére lesznek, ezúttal pedig a gyerekkönyvek közül válogattunk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Gyerekirodalom

10 oka is van annak, amiért Boleyn Anna menőbb, mint a köldökvillantós lányok

Meddig tart az óvó szeretet és hol kezdődik az érzelmi kisajátítás? Mucha Dorka új ifjúsági regényében ennek jár utána.