Berec Judit: Frida Kahlo [Képalá]

Képalá |

Egy-egy vidéki munka általában fél vagy egy évre elszakított otthonról, ilyenkor mindig szerettem megfigyelni az építkezés körül élő helyieket. Mindig ugyanazok, mindig ugyanarra, mindig ugyanakkor. A legemlékezetesebb talán Frida Kahlo volt. Persze nem így hívták, de én mégis így kereszteltem el a pulcsija után. Nem láttam minden nap, de ahhoz éppen elég sűrűn, hogy egy örök életre belém vésődjön a létezése. Hosszú barna haja mindig kiengedve és csapzottan lógott a hátán, mintha igazán zsíros vagy frissen mosott és nyirkos lenne. Hippi volt a maga módján a művésznő arcképével a hátán. Mindig hajnalban sétált el előttünk a közeli park felé a fekete labradorjával. Reggeli vizelet, széklet, szagminta, miegymás.

Hányszor, de hányszor előfordult már velem is az, hogy a reggeli mellett az esti pisilést is az utcán végeztem el. Fiatal munkásként egyszer egy szabadtéri mulattságon voltunk a többiekkel a városban, de nem volt kedvem kifizetni a nyilvános mosdó díját, így a városháza falát locsoltam meg. Be sok régi emlék, boldog fiatalság. De egy ideje már semmi sem a régi. Minden megváltozott körülöttem a műtét óta. Az olyan alap dolgoktól kezdve, mint például az ürítés, a természetes szerelmen át Frida Kalho felé semmi sem olyan már, mint volt. De nem is olyan, mint ahogyan elképzeltem. Voltam már boldog, szerettem is tárgyakat, helyeket, életérzéseket és nőket is. Mindig azt képzeltem van még feljebb, van még mélyebb boldogság. Majd öreg koromra boldog leszek. A boldogságot a mában kellett volna megélnem, a mostban kéne átéreznem. És élem is, érzem is, hisz most, éppen ebben a pillanatban a Tisza végtelen szőkesége, csapzottsága csordogál át a lábujjaim között.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

Olvass!
...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

...
Beleolvasó

A szörnyek mindig rólunk, emberekről mesélnek

Míg a középkorban a szörnyek a veszélyes ismeretlent jelölték a színes térképeken, ma már egész tudományág alapul a szörnyek feltérképezésén. Ebből ad ízelőt egy új tanulmánykötet, amely népszerű filmeket és regényeket elemez a szörnyek után kutatva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Sissi bizalmasának naplófeljegyzéseiből sok minden kiderül a királynéról

Festetics Mária grófnő Sisinek hosszú ideig udvarhölgye és bizalmas volt. A grófnő udvari szolgálata alatt naplót vezetett, amely most megjelent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Krasznahorkai hőse kétségbeesetten várja Angela Merkelt az állomáson

Krasznahorkai László elbeszélésként kategorizálja új művét, amelyben egy keletnémet férfi a kancellárral találkozna, miközben egyre több megmagyarázatlan esemény történik a szürke mindennapokban. Mutatunk egy részletet!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta - Vicces, játékos, elgondolkodtató könyvek Északról

Februárban a Szívem egy bezárt bódé című norvég YA-könyv lett a hónap kiemelt könyve, amely keresetlen őszinteséggel, mégis érzékenyen navigál a kamaszlélek bugyraiban. Az észak-európai szerzők sokszor merészebben nyúlnak kényesebb témákhoz is, könyveikben ugyanakkor rengeteg a humoros elem, a játékosság. A Szívünk rajta matricásai között is számos ilyen akad, ezek közül választottunk ki most hármat.

...
Gyerekirodalom

Generációk nőttek fel Csukás István meséin

Egy éve nincs közöttünk Csukás István költő-meseíró, akinek olyan figurákat köszönhetünk, mint a Süsü, Festéktüsszentő Hapci Benő vagy Oriza-Triznyák.

...
Gyerekirodalom

100 éve született a Kisvakond megálmodója, Zdeněk Miler

100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond, mi pedig összeszedtük, nekünk melyek voltak a legemlékezetesebb Kisvakond-pillanataink.