Berec Judit: Frida Kahlo [Képalá]

Képalá |

Egy-egy vidéki munka általában fél vagy egy évre elszakított otthonról, ilyenkor mindig szerettem megfigyelni az építkezés körül élő helyieket. Mindig ugyanazok, mindig ugyanarra, mindig ugyanakkor. A legemlékezetesebb talán Frida Kahlo volt. Persze nem így hívták, de én mégis így kereszteltem el a pulcsija után. Nem láttam minden nap, de ahhoz éppen elég sűrűn, hogy egy örök életre belém vésődjön a létezése. Hosszú barna haja mindig kiengedve és csapzottan lógott a hátán, mintha igazán zsíros vagy frissen mosott és nyirkos lenne. Hippi volt a maga módján a művésznő arcképével a hátán. Mindig hajnalban sétált el előttünk a közeli park felé a fekete labradorjával. Reggeli vizelet, széklet, szagminta, miegymás.

Hányszor, de hányszor előfordult már velem is az, hogy a reggeli mellett az esti pisilést is az utcán végeztem el. Fiatal munkásként egyszer egy szabadtéri mulattságon voltunk a többiekkel a városban, de nem volt kedvem kifizetni a nyilvános mosdó díját, így a városháza falát locsoltam meg. Be sok régi emlék, boldog fiatalság. De egy ideje már semmi sem a régi. Minden megváltozott körülöttem a műtét óta. Az olyan alap dolgoktól kezdve, mint például az ürítés, a természetes szerelmen át Frida Kalho felé semmi sem olyan már, mint volt. De nem is olyan, mint ahogyan elképzeltem. Voltam már boldog, szerettem is tárgyakat, helyeket, életérzéseket és nőket is. Mindig azt képzeltem van még feljebb, van még mélyebb boldogság. Majd öreg koromra boldog leszek. A boldogságot a mában kellett volna megélnem, a mostban kéne átéreznem. És élem is, érzem is, hisz most, éppen ebben a pillanatban a Tisza végtelen szőkesége, csapzottsága csordogál át a lábujjaim között.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Bodóné Hofecker Zsuzsanna: Egészben ahogy vagy [Képalá]

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.