Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

Képalá |

Gyermekkoromban sokszor álmodtam, hogy egy hatalmas vízfelszínen sétálok, minden olyan gyönyörű körülöttem, aztán hirtelen megnyílnak a habok, magába nyel a tó és elsüllyedek, ki tudja hová. Aztán felébredve, amikor megpillantottam átázott, sárgafoltos lepedőmet, tudatosult bennem a valóság és szégyenkezve figyeltem, ahogyan anyám ágyhuzatot cserél. Az éjszakai bevizelés sok szorongást okozott, de tehetetlen voltam ellene. Egyszer valaki azt mondta, hogy csak a jó kisfiúk tudnak vízen járni, ezért kipróbáltam, de mikor csuromvizesen kievickéltem a tóból, arra jutottam, biztos az én jóságommal lehet valami gond. Így aztán évekig csak a pocsolyában járás jutott számomra, ami meg nem ugyanaz. Később felnőttként már képes voltam órákig vízen lebegni, feleségem néha odakiáltott, hogy megtudja egyáltalán élek-e, nem csak egy vízi hulla ringatózik előtte a tóban. De különös módon akkoriban is előfordult, hogy a nagy ellazulásban véletlen belepisiltem a vízbe, csakúgy, mint gyerekként. Sosem volt felhőtlen ez a lebegés és talán ezért, de a vízen járással már nem is próbálkoztam. Aztán most megöregedve, betegesen, mikor itt-ott csövek lógnak belőlem és már pisim is zacskóba csorog, valamiért úgy érzem, kezdenek összerendeződni a dolgok. Most már minden körülmény optimális. Még egy kicsit ücsörgök és nézelődőm, aztán elindulok a víz tetején. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Veres Csenge: Műtét után [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tordai József: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.