Papp Ákos: Vízen járás [Képalá]

Képalá |

Gyermekkoromban sokszor álmodtam, hogy egy hatalmas vízfelszínen sétálok, minden olyan gyönyörű körülöttem, aztán hirtelen megnyílnak a habok, magába nyel a tó és elsüllyedek, ki tudja hová. Aztán felébredve, amikor megpillantottam átázott, sárgafoltos lepedőmet, tudatosult bennem a valóság és szégyenkezve figyeltem, ahogyan anyám ágyhuzatot cserél. Az éjszakai bevizelés sok szorongást okozott, de tehetetlen voltam ellene. Egyszer valaki azt mondta, hogy csak a jó kisfiúk tudnak vízen járni, ezért kipróbáltam, de mikor csuromvizesen kievickéltem a tóból, arra jutottam, biztos az én jóságommal lehet valami gond. Így aztán évekig csak a pocsolyában járás jutott számomra, ami meg nem ugyanaz. Később felnőttként már képes voltam órákig vízen lebegni, feleségem néha odakiáltott, hogy megtudja egyáltalán élek-e, nem csak egy vízi hulla ringatózik előtte a tóban. De különös módon akkoriban is előfordult, hogy a nagy ellazulásban véletlen belepisiltem a vízbe, csakúgy, mint gyerekként. Sosem volt felhőtlen ez a lebegés és talán ezért, de a vízen járással már nem is próbálkoztam. Aztán most megöregedve, betegesen, mikor itt-ott csövek lógnak belőlem és már pisim is zacskóba csorog, valamiért úgy érzem, kezdenek összerendeződni a dolgok. Most már minden körülmény optimális. Még egy kicsit ücsörgök és nézelődőm, aztán elindulok a víz tetején. 

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Veres Csenge: Műtét után [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tordai József: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Olvass!
...
Beleolvasó

Az időjárás már nem egyszer átformálta a világtörténelmet

Marcus Rosenlund új könyvében azzal foglalkozik, milyen drámai eseményeket okozott az időjárás a történelmünkben. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele!