Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

Képalá |

Egy férfi testének 60%-a víz. Víz nélkül nincs nyár – szokta mondani, ha családja nyaranta arra akarta rávenni, vízpart helyett a hegyekben töltsék a közös szabadságot. Na, jó néha azért engedett, de legalább egy tengerszem kellett hozzá, hogy jól is érezze magát.

Most meg itt ez az átkozott kötés. Miért nem tudják úgy csinálni, hogy vízhatlan legyen. Ez direkt kiszúrás. Nyár, napfény, hőség víz nélkül. Mintha már nem is élnék, gondolta a hétvégi ház árnyékos teraszán üldögélve. Még a limonádéban úszó citromkarikákat is irigyelte, meg a kacsaúsztatóban fürdő kutyát. 

A kertaljában lustán hömpölygő folyó mintha csillámló morzejeleket küldözgetne, hívogatná. De nem, nem lehet. Dehogynem, megyek…

A kimustrált fonott fotel a parton állt a kert végében mióta lecserélték a modern rattan bútorra. Kiselejtezték, mint engem – sóhajtotta és nehézkesen talpra állt. Leballagott a vízhez. Szerencsére senki sem szólt rá, hová mászkál, a többek már korán reggel kimentek a strandra. 

Talpát sütötte a forró homok, miközben maga után vonszolta a régi kertibútort. Ahogy belegázolt az áhított vízbe, elöntötte a megkönnyebbülés: víz nélkül ez a nyár sem múlik el.

Estig a folyóban ázó fotelban üldögélt. Csak akkor kászálódott ki onnan, amikor felesége vacsorázni hívta. 

Olyan vagyok, mint egy újszülött – mondta csodálkozó szeretteinek, akik azt hitték, gyengeségét panaszolja. De ő nevetve mutatta talpát, amely olyan ráncos lett, mint a kisbabáé, aki hónapokat töltött a magzatvízben.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Káldy Alexandra: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.