Nagy-Rakita Melinda: Az élet vize [Képalá]

Képalá |

Egy férfi testének 60%-a víz. Víz nélkül nincs nyár – szokta mondani, ha családja nyaranta arra akarta rávenni, vízpart helyett a hegyekben töltsék a közös szabadságot. Na, jó néha azért engedett, de legalább egy tengerszem kellett hozzá, hogy jól is érezze magát.

Most meg itt ez az átkozott kötés. Miért nem tudják úgy csinálni, hogy vízhatlan legyen. Ez direkt kiszúrás. Nyár, napfény, hőség víz nélkül. Mintha már nem is élnék, gondolta a hétvégi ház árnyékos teraszán üldögélve. Még a limonádéban úszó citromkarikákat is irigyelte, meg a kacsaúsztatóban fürdő kutyát. 

A kertaljában lustán hömpölygő folyó mintha csillámló morzejeleket küldözgetne, hívogatná. De nem, nem lehet. Dehogynem, megyek…

A kimustrált fonott fotel a parton állt a kert végében mióta lecserélték a modern rattan bútorra. Kiselejtezték, mint engem – sóhajtotta és nehézkesen talpra állt. Leballagott a vízhez. Szerencsére senki sem szólt rá, hová mászkál, a többek már korán reggel kimentek a strandra. 

Talpát sütötte a forró homok, miközben maga után vonszolta a régi kertibútort. Ahogy belegázolt az áhított vízbe, elöntötte a megkönnyebbülés: víz nélkül ez a nyár sem múlik el.

Estig a folyóban ázó fotelban üldögélt. Csak akkor kászálódott ki onnan, amikor felesége vacsorázni hívta. 

Olyan vagyok, mint egy újszülött – mondta csodálkozó szeretteinek, akik azt hitték, gyengeségét panaszolja. De ő nevetve mutatta talpát, amely olyan ráncos lett, mint a kisbabáé, aki hónapokat töltött a magzatvízben.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Káldy Alexandra: Apa [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Tóth Eszter: Ha árad a Rába [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Sz.Koncz István: Nem sietek [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!