J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

Képalá |

Hogy miért van a karosszékem egy folyóban? Elmondom, csak maradj a parton! Furcsa? Tudom én, de nem volt más megoldás. Hogyhogy mire? A vírusra, arra a koronásra. Most mondjam, vagy állandóan közbevágsz? Szóval itt ez a vírus, és senki sem tudja, mit akar. Most meg mit nevetsz? Igenis, a vírus is egy élőlény, és van terve, csak nem ismerjük. Egyik emberről a másikra ugrál, vagy csak keveseket betegít meg? Ölni akar, vagy csak meglegyint egy kis lázzal, köhögéssel? Szóval kérdés az van dögivel. Aztán lettek idősávok, bezárták az iskolákat, az utcák is kihaltak. Érkeztek lélegeztetőgépek és maszkok, na és a hírek a járványról és sok halottról. Aztán jöttek más hírek, hogy nincs járvány, se vírus, csak kitalálták, hogy az egész világot uralhassák valakik, meg hogy oltást készítsenek, abba meg valami csippet tesznek, hogy megfigyeljenek minket. Először azt mondták, hogy nem kell maszk, utána meg azt, hogy kell. Így aztán van, aki hordja, van, aki nem. Sokan annyira rettegnek, hogy már víz helyett is fertőtlenítőt isznak. Biztosan nincs abban sok klór, mert abba már belehaltak volna. Hogy? Alkohol van benne? Na jó, az nem visz el rögtön, kell egy kis idő, amíg a májat szétmérgezi. Hát most mondd meg, honnan tudja a magyar ember, hogy kinek higgyen? Ezért úgy gondoltam, hogy amíg az okosok nem döntik el, mi az igazság, én itt ülök a folyóban mindenkitől távolságot tartva, és várom, hogy a vírust elvigye a víz… vagy a szél… vagy a meleg… vagy a hideg … vagy…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.