J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

Képalá |

Hogy miért van a karosszékem egy folyóban? Elmondom, csak maradj a parton! Furcsa? Tudom én, de nem volt más megoldás. Hogyhogy mire? A vírusra, arra a koronásra. Most mondjam, vagy állandóan közbevágsz? Szóval itt ez a vírus, és senki sem tudja, mit akar. Most meg mit nevetsz? Igenis, a vírus is egy élőlény, és van terve, csak nem ismerjük. Egyik emberről a másikra ugrál, vagy csak keveseket betegít meg? Ölni akar, vagy csak meglegyint egy kis lázzal, köhögéssel? Szóval kérdés az van dögivel. Aztán lettek idősávok, bezárták az iskolákat, az utcák is kihaltak. Érkeztek lélegeztetőgépek és maszkok, na és a hírek a járványról és sok halottról. Aztán jöttek más hírek, hogy nincs járvány, se vírus, csak kitalálták, hogy az egész világot uralhassák valakik, meg hogy oltást készítsenek, abba meg valami csippet tesznek, hogy megfigyeljenek minket. Először azt mondták, hogy nem kell maszk, utána meg azt, hogy kell. Így aztán van, aki hordja, van, aki nem. Sokan annyira rettegnek, hogy már víz helyett is fertőtlenítőt isznak. Biztosan nincs abban sok klór, mert abba már belehaltak volna. Hogy? Alkohol van benne? Na jó, az nem visz el rögtön, kell egy kis idő, amíg a májat szétmérgezi. Hát most mondd meg, honnan tudja a magyar ember, hogy kinek higgyen? Ezért úgy gondoltam, hogy amíg az okosok nem döntik el, mi az igazság, én itt ülök a folyóban mindenkitől távolságot tartva, és várom, hogy a vírust elvigye a víz… vagy a szél… vagy a meleg… vagy a hideg … vagy…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Szívünk rajta

Téli mesékkel fordulunk rá az év legrövidebb napjára

A Szívünk rajta friss válogatásába több téli kötet is került, ezek közül mutatunk meg most hármat.

...
Könyves Advent

Itt a nagy karácsonyi gyerekkönyves ajánló!

Új karácsonyi összeállításunkban a friss gyerek- és ifjúsági könyvek közül válogattunk: van közöttük meseantológia, képregény, mondókás és receptes kötet, macskás, zenés és mágikus könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szellemek iróniával mesél arról, milyen a harmincasok élete

Dolly Alderton szókimondó könyvének főhőse a harmincas éveiben járó Nina Dean, aki bár szakmailag egész jól halad, a szerelmi életén még van mit javítani. Olvass bele!