J. Simon Aranka: Vírus [Képalá]

Képalá |

Hogy miért van a karosszékem egy folyóban? Elmondom, csak maradj a parton! Furcsa? Tudom én, de nem volt más megoldás. Hogyhogy mire? A vírusra, arra a koronásra. Most mondjam, vagy állandóan közbevágsz? Szóval itt ez a vírus, és senki sem tudja, mit akar. Most meg mit nevetsz? Igenis, a vírus is egy élőlény, és van terve, csak nem ismerjük. Egyik emberről a másikra ugrál, vagy csak keveseket betegít meg? Ölni akar, vagy csak meglegyint egy kis lázzal, köhögéssel? Szóval kérdés az van dögivel. Aztán lettek idősávok, bezárták az iskolákat, az utcák is kihaltak. Érkeztek lélegeztetőgépek és maszkok, na és a hírek a járványról és sok halottról. Aztán jöttek más hírek, hogy nincs járvány, se vírus, csak kitalálták, hogy az egész világot uralhassák valakik, meg hogy oltást készítsenek, abba meg valami csippet tesznek, hogy megfigyeljenek minket. Először azt mondták, hogy nem kell maszk, utána meg azt, hogy kell. Így aztán van, aki hordja, van, aki nem. Sokan annyira rettegnek, hogy már víz helyett is fertőtlenítőt isznak. Biztosan nincs abban sok klór, mert abba már belehaltak volna. Hogy? Alkohol van benne? Na jó, az nem visz el rögtön, kell egy kis idő, amíg a májat szétmérgezi. Hát most mondd meg, honnan tudja a magyar ember, hogy kinek higgyen? Ezért úgy gondoltam, hogy amíg az okosok nem döntik el, mi az igazság, én itt ülök a folyóban mindenkitől távolságot tartva, és várom, hogy a vírust elvigye a víz… vagy a szél… vagy a meleg… vagy a hideg … vagy…

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.