Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

Képalá |

Négy év sok idő. Ennyi idő alatt a csecsemőből kisgyermek lesz, aki már jár, beszél, rendelkezik saját akarattal. A gyerekből fiatal lesz a gimnázium végére. A barátnőből menyasszony, majd feleség. Én négy év alatt megtanultam újra élni. Azt mondják, ahhoz, hogy valami szokássá váljon harminc napig kell csinálni. Az új életem ötvenszer harminc napja kezdődött.

Fájt már korábban is, de nem foglalkoztam vele, vártam, hogy majd elmúlik magától. Nem múlt, csak rosszabb lett. Elmenetem az orvoshoz, de már késő volt, de nem túl késő. Felkerültem a listára és azóta is várok, helyesebben mondva élek. Mindenki azt mondta, hogy majd jobb lesz és ha találnak szervet, akkor kapok egy második esélyt az életre. Már kaptam, hisz nem haltam meg. Mi tagadás nehéz és néha még most is az. Az elején nem hittem el, hogy ez velem történik, mert ilyenről csak hall az ember. Aztán vártam a csodát, hogy biztos hamar túlleszünk, vártam, hogy csörrenjen a telefon és jöjjön értem a mentő. Vártam, hogy visszakapjam az életem. Aztán rájöttem, hogy nincs mire várni, mert már ez az életem.

Új szokásaim lettek és a régi furcsa az új normális. Azt mondják betegen telt el négy év az életemből. Én azt mondom, hogy eltelt négy év az életemből, betegen. Élek, mert mást nem tudok tenni. Várok, de nem a várakozás az életem, mert ha az lenne, akkor nem is élnék igazán.

Várom, hogy csörrenjen a telefon. De már nem a mentő miatt, hanem hogy tudjam mikor jönnek az unokák és a gyerekek ebédre. És ha épp nem jönnek, akkor csak ülök és nézem, ahogy lemegy a Nap.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv