Jenei Johanna: Vártam [Képalá]

Képalá |

Négy év sok idő. Ennyi idő alatt a csecsemőből kisgyermek lesz, aki már jár, beszél, rendelkezik saját akarattal. A gyerekből fiatal lesz a gimnázium végére. A barátnőből menyasszony, majd feleség. Én négy év alatt megtanultam újra élni. Azt mondják, ahhoz, hogy valami szokássá váljon harminc napig kell csinálni. Az új életem ötvenszer harminc napja kezdődött.

Fájt már korábban is, de nem foglalkoztam vele, vártam, hogy majd elmúlik magától. Nem múlt, csak rosszabb lett. Elmenetem az orvoshoz, de már késő volt, de nem túl késő. Felkerültem a listára és azóta is várok, helyesebben mondva élek. Mindenki azt mondta, hogy majd jobb lesz és ha találnak szervet, akkor kapok egy második esélyt az életre. Már kaptam, hisz nem haltam meg. Mi tagadás nehéz és néha még most is az. Az elején nem hittem el, hogy ez velem történik, mert ilyenről csak hall az ember. Aztán vártam a csodát, hogy biztos hamar túlleszünk, vártam, hogy csörrenjen a telefon és jöjjön értem a mentő. Vártam, hogy visszakapjam az életem. Aztán rájöttem, hogy nincs mire várni, mert már ez az életem.

Új szokásaim lettek és a régi furcsa az új normális. Azt mondják betegen telt el négy év az életemből. Én azt mondom, hogy eltelt négy év az életemből, betegen. Élek, mert mást nem tudok tenni. Várok, de nem a várakozás az életem, mert ha az lenne, akkor nem is élnék igazán.

Várom, hogy csörrenjen a telefon. De már nem a mentő miatt, hanem hogy tudjam mikor jönnek az unokák és a gyerekek ebédre. És ha épp nem jönnek, akkor csak ülök és nézem, ahogy lemegy a Nap.

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Apa

Vass Veronika: A várók [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Pétery Dorottya: Szemérem [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Németh Fruzsina Lilla: Hajóorr [Képalá]

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]