KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Rózsa Ida: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

Én nem hiszek Istenben. (Csak félem.) Nem hiszek az országában, melyben élek. Bégetésem épp annyit ér, amennyit másé is. (Semmit.) De ha megdobnak kővel, ha mindenki megdob is, van elég kenyerem, és aki bekopogtat, mert a nagy világon e kívül máshol nincsen számára, na, annak nálam mindig lesz hely. (Mindig is.) Mezítláb, ruhátlan térek vissza a piacról, nem eszek tiltott gyümölcsöt (főleg nem hat után, mi van, ha meghízok?) kezet mosok, maszkot húzok, lyukasztok (ha felszáll az ellenőr) nem ülök le a néni elé a villamoson (csak ha fáradt vagyok) és ha nem jár a 24-es, gyalog megyek a Kálváriáról a Golgotára. A pofonnak a másik orcámat is odatartom. Nem hiszek az Egyházban, mert Krisztus ott van minden házban. Otthon, négy fal között, a csodáit ott csinálja. (Például megjelenik a pirítóson. Meg eldug egy ötezrest, mert jön a hóvége.) Én megbocsátok a tékozlónak, ha az enyémet költi is, és nem félek a haláltól, még ha épp lőnek is (na jó, akkor azért kicsit talán mégis). Viselem a keresztet vállon és homlokon, míg más nyakban, talp alatt, vagy felkaron. (Hát, éppen ahol kell). Én nem hiszek Istenben. De ez nem számít, mert ő sem hisz bennem. Nem hiszek bűnben és vezeklésben, purgatóriumban, pokolban és mennyországban, hiszek helyette annyi másban, a világban, az élő emberben és annak jóságában, (és annak haragjában), és annak feltámadásban. Nekem embertől okom félni nincs. Egy vagyok a nyájból, de egy nyáj golyóálló. Isten nem. (És épp ezért ő jobban fél engem.)  

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Békési Erika: Nagymama, hiányzol [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Magyar Zsolt: Karanténban [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Lívia: Kiválasztott vagyok [Képalá]

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Egy kiállítás képe
...
Egy kiállítás képe

Selyem Zsuzsa: Ne fázz! [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Finy Petra: Szerintem [Egy kiállítás képe]

...
Egy kiállítás képe

Tóth Krisztina: Taki [Egy kiállítás képe]