KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Rózsa Ida: Testőrök között [Képalá]

Képalá |

Én nem hiszek Istenben. (Csak félem.) Nem hiszek az országában, melyben élek. Bégetésem épp annyit ér, amennyit másé is. (Semmit.) De ha megdobnak kővel, ha mindenki megdob is, van elég kenyerem, és aki bekopogtat, mert a nagy világon e kívül máshol nincsen számára, na, annak nálam mindig lesz hely. (Mindig is.) Mezítláb, ruhátlan térek vissza a piacról, nem eszek tiltott gyümölcsöt (főleg nem hat után, mi van, ha meghízok?) kezet mosok, maszkot húzok, lyukasztok (ha felszáll az ellenőr) nem ülök le a néni elé a villamoson (csak ha fáradt vagyok) és ha nem jár a 24-es, gyalog megyek a Kálváriáról a Golgotára. A pofonnak a másik orcámat is odatartom. Nem hiszek az Egyházban, mert Krisztus ott van minden házban. Otthon, négy fal között, a csodáit ott csinálja. (Például megjelenik a pirítóson. Meg eldug egy ötezrest, mert jön a hóvége.) Én megbocsátok a tékozlónak, ha az enyémet költi is, és nem félek a haláltól, még ha épp lőnek is (na jó, akkor azért kicsit talán mégis). Viselem a keresztet vállon és homlokon, míg más nyakban, talp alatt, vagy felkaron. (Hát, éppen ahol kell). Én nem hiszek Istenben. De ez nem számít, mert ő sem hisz bennem. Nem hiszek bűnben és vezeklésben, purgatóriumban, pokolban és mennyországban, hiszek helyette annyi másban, a világban, az élő emberben és annak jóságában, (és annak haragjában), és annak feltámadásban. Nekem embertől okom félni nincs. Egy vagyok a nyájból, de egy nyáj golyóálló. Isten nem. (És épp ezért ő jobban fél engem.)  

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Békési Erika: Nagymama, hiányzol [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Magyar Zsolt: Karanténban [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Lívia: Kiválasztott vagyok [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Olvass!
...
Beleolvasó

Esterházy: Ha valamit félelmetesnek gondol az ember, nem jó egyedül lenni

Tizenhárom személyes hangvételű portrét olvashatunk Farkas Zoltán új kötetében. Olvassatok bele az Esterházy Péterről szóló fejezetbe!

...
Beleolvasó

Vajon eljön az a pont, amikor személynek kell tekinteni a mesterséges intelligenciákat?

Mikor válhat egy MI birtokolható tulajdonból önálló személlyé? Egyénnek tekinthető-e, ha fizikailag nem létezik, globálisan mégis jelen lehet egyszerre mindenhol? Olvass bele a Mozgástérbe!

...
Beleolvasó

Ken Liu történeteiben a mostani tevékenységünk következménye: a világvége

Ken Liu második novelláskötete, az Istenekkel nem lehet végezni tizennyolc történetet tartalmaz,  amelyek napjaink legégetőbb, egyben legismerősebb problémáiból indulnak ki. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó T. Anna új kötetében a sóvárgás és a rajongás irányít

Szabó T. Anna új novelláskötete, a Szabadulógyakorlat a vágy, a rajongás, a zene és a túlélés könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Trónok harca készítésének hivatalos, vágatlan és hihetetlen története

A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis a Trónok harca kulisszatitkaiba enged bepillantást. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Roy Jacobsen új könyvében az emberi kapcsolatoké a főszerep

Roy Jacobsen trilógiájának második részében A láthatatlanok történetét folytatja. Olvass bele!

20/20
...
20/20

Grecsó Krisztián: A szegénység fonalai

...
20/20

Karafiáth Orsolya: Idegenek

...
20/20

Szabó T. Anna: Kő, könyv