KÉPALÁ - Testőrök között képalá capa_központ halmágyi_zsolt_loránd pályázat

Molnár Péter: Részlet a „A pápamobil” című kép ikonográfiai vizsgálatából [Képalá]

Képalá |

„Ez az utolsó felvétel a merénylet előtt, mely a Szentatyáról, Krisztus földi helytartójáról készült, aki a „pápamobilon” érkezett a hívek tízezreihez. Ismeretes, hogy Jézust keresztre feszítették, és ő apostolokat választott ki maga köré, akiket az evangélium hirdetésére rendelt. A képen 12 fekete kabátos férfit láthatunk. Tudjuk, hogy az apostolok is 12-en voltak. Ám egy közülük elárulta. A feladatukra feszülten figyelő testőrök nem is sejtették, hogy egy Júdás van közöttük. Az evangéliumokból kiderül, hogy szinte csak az utolsó pillanatban derült ki, hogy ki az áruló. A képpel is így van ez. Figyeljék meg a „pápamobil” bal oldalán a fejét lehajtó (bűnbánó) szemüveges férfit. Mit gondolnak, mit csinál éppen? Nem az embereket kellene figyelnie? Ám ő mégis lefelé néz. Senki sem vette észre az átverést. Miért? Mert a testőrök is bíztak egymásban, mint az apostolok. Nézzék, a pápa mond valamit a rejtett mikrofonba. Tudják mit mondott? Figyelmeztetni akarta a többit. „Aki velem együtt nyúl a tálba”. Ő látta, vagy láthatta, hogy az a testőr egy konzol segítségével megváltoztatta a „pápamobil” haladási irányát. A tervezettől más irányba terelte észrevétlenül. Csak a pápa érzékelt valamit az egészből. A mikrofonba pedig ezt mondta: „Fiaim, rossz az irány!” Nem hallgattak rá! Csak évtizedekkel később vették észre, hogy egy szakadék felé haladtak. Keresték azt a testőrt, de nem találták. Állítólag öngyilkos lett.”

Kapcsolódó cikkek
...
KÉPALÁ - Testőrök között

Nagy Izabella: Mindennapi imák [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Bándy Krisztina: Szorongatásban [Képalá]

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Fedor Zsófia: Testőrök között [Képalá]

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.