Az Idő Kerekét a girlpower forgatja?

Az Idő Kerekét a girlpower forgatja?

A Gyűrű Ura tévésorozatig még mindig hátravan kilenc hónap, az Amazon addig egy másik népszerű fantasy sagával, Az Idő Kerekével igyekszik kitölteni az űrt a műfaj rajongóinak szívében. Robert Jordan tizenkét könyvben építgette fantasztikus univerzumát, ám haláláig nem jutott a története végére, amelyet jegyzetei alapján Brandon Sanderson fejezett be. Jordan szerteágazó szimbolikájú és mitológiájú világa, amely sokat merít a különböző vallásfilozófiai irányzatokból, nemcsak a videó-, és a szerepjátékokban köszönt már vissza, hanem a zenészeket is megihlette. Egyik stúdió a másik után próbálta megfilmesíteni, de mind belebuktak, mire az Amazon felkarolta.

Bányász Attila |
Robert Jordan
A Világ Szeme - I. kötet - Az Idő kereke I.
Ford.: Würth Attila, Delta Vision, 2011, 454 oldal
-

Az apokalipszist a férfiaknak köszönhetjük. Ebben sok újdonság nincs, pláne egy középkori fantasy történetben. Nagyhatalmú varázslókként a Sötétséget akarták megzabolázni, helyette romba döntötték a világot. Büntetésük az őrület volt, amely megfertőzte varázserejük forrását. A nők mentették, ami menthető. Levadászták az őrült varázstudókat, és biztosították a rendet. Most azonban újjászületett a kiválasztott, aki annak idején elhozta a világvégét. A varázserejűek, az aes sedaiok közül fölkerekedik a szépséges Moiraine és hűséges őrzője, Lan, hogy felkutassák a Sárkányt, mielőtt rátalál a Sötétség. Útjuk Folyóközbe vezet, ahol három ifjúban is parázslik a szikra, amelyből feltámadhat a férfi, aki megmenti vagy elpusztítja a világot. Idő hiányában Moiraine mindhárom fiatalembert magával viszi, sarkukban a Sötétség teremtményeivel. Csatlakozik hozzájuk Egwene is, aki különösen kedves egyikőjük szívének. Az aes sedaiok távoli központjában, a Fehér Toronyban remélnek választ kapni a kérdéseikre, ám az út hosszú és veszélyes; ráadásul sokan készek keresztbe tenni, hogy meghiúsítsák céljukat.

Nézzetek bele Az Idő Kerekébe! - Könyves magazin

A Robert Jordan fantasy-sagája alapján készített televíziós sorozat, az azonos című Az Idő Kereke az Amazon Prime Videón debütál majd - most megérkezett az első előzetese.

Félreértés ne essék,

Az Idő Kereke nem A szolgálólány meséjének férfiváltozata! A matriarchátus legfeljebb a varázstudók közt érhető tetten.

Egyébiránt az egyenjogúság dívik, bár a pilot epizód valóban ráerősít a női szemszögre. A sztoriján inkább érződik A Gyűrűk Ura hatása: az ifjak a „Megyéből” egy varázsló oldalán menekülnek a gonosz elől, hogy végül megmentsék a világot a Fény és a Sötétség kozmikus csatájában. Klasszikus fantasy road movie! Rafe Judkins, a tévésorozat alkotója nem is vacakol sokat: egy percben fölvázolja a kiindulási alapot, majd bevágja a nézőt a sűrűjébe. A világépítés epizódról epizódra folytatódik, ahogy fokozatosan megnyílik előttünk Robert Jordan elképzelt univerzuma.

-

Rosamund Pike mintha eltévedt tünde volna a Megyében Fotó: Amazon Prime

És micsoda világ ez! Jordan is sokat pepecselt vele, akárcsak J.R.R. Tolkien Középföldével: részletekbe veszve teremtette meg népeit és varázslényeit, tervezte meg társadalmát, bővítette mitológiáját, képzelte el mágiáját. Az Idő Kereke egy idő után önjáróvá vált, serényen forgatta rajongók millióinak fantáziája. A történet pedig George R.R. Martin Trónok harcához hasonlóan lett egyre terjengősebb: tizenöt kötetben közel tizenkétezer oldalon bontakozik ki, és körhintaként ragadja magával a taoizmusból vett jin-jang kettős koncepciója az olvasóját.

Peter Jackson monumentális Gyűrűk Ura-adaptációjából megtanulhattuk, hogy Tolkien terjedelmes tájleírásai éppúgy szerves részét képezik a mozgóképes változatnak, akárcsak a könyveknek. Hasonlóképp, Az Idő Kerekét már csak gyönyörű helyszínei miatt is érdemes megtekinteni:

hőseink szinte belevesznek a fantasztikus tájakba.

A Moiraine-t alakító, Oscar-jelölt Rosamund Pike –  a csapat egyetlen igazi húzóneve – nemcsak szereplőként, de a pilot producereként is elkötelezte magát a széria mellett. Alakítása nem különösebben kiemelkedő, de karizmatikus jelenléte határozottan emeli a produkció fényét. És pont a karizma az, ami hiányzik a többi szereplőből: az ifjú színészek elvéreznek a jól megírt szerepeikben. A Hayden Christensenre hajazó Josha Stradowski és a csapat nőtagja, Madeleine Madden közti kémia - a romantikus szállal egyetemben - csapnivaló. A Perrint alakító Marcus Rutherford kapja az egyik leghálásabb drámai szerepet, amivel láthatóan nem tud mit kezdeni. Barney Harris összetettebb jellemű Matjében még talán lenne lehetőség, de az első három epizódban még sajnos kiaknázatlan marad (cikkünk novemberben készült - a szerk.).

Hiába a látszólag szedett-vedett társaság, a sorozat castingja elhibázottnak tűnik.

Hogy mit várnék el? Legalább olyan erős szereplőfelhozatalt, mint a Lovecraft földjén afroamerikai színészei!

-

Mondd, hogy szeretsz, és velem együtt talán mindenki más is elhiszi! (Josha Stradowski és Madeleine Madden) Fotó: Amazon Prime

Mellékszereplők terén már jobb a helyzet: a harmadik epizódban bemutatkozó dalnok-mutatványos (Alexandre Willaume Thom Merrilinként) vagy a fogadós lány (Izuka Hoyle mint Dana) több életet visznek a sorozatba, mint a főszereplők együttvéve. Az Idő Kereke teljes könyvsorozatának egyébként 2782 megnevezett szereplője van, úgyhogy lesz kiből válogatni a szereposztóknak. A látványra pedig nem lehet panasz, látszik, hogy rengeteg pénzt beleölt a stúdió, a maszkok különösen kiemelkedőek.

-

Itt úgyse jössz át! (Rosamund Pike) Fotó: Amazon Prime

Három rész után már érezhető a történet sodrása, bár rendre azon kaptam magam, hogy az aktuális epizódot a feléig már-már untam, majd a mozgalmasabb második felében sikerült csupán felkelteniük az érdeklődésem. Szinte öntudatlanul vadásztam a Gyűrűk Ura-párhuzamokra, ilyen például Moiraine sebesülése, amely kísértetiesen emlékeztet Frodóéra, amikor az Angmari Boszorkányúr megszúrta egy morgul-tőrrel. A trallok horda élén csörtető enyészt pedig a nazgûlokat juttatta eszembe. Ezzel természetesen nem Jordan eredetiségét kívánom kétségbe vonni, amellyel a leginkább méltatják Az Idő Kereke világát, hiszen még nagyon a történet elején járunk. Az Amazon azonban olyannyira bízik a sikerben, hogy már az első évad utómunkálatai során elkezdték forgatni a másodikat, és azóta berendelték a harmadikat is. Így legalább idő előtt nem kaszálják el a sorozatot.

Hőseink elszakadnak egymástól, és határozottan izgalmas – és nem szokványos – felállásban alkotnak csapatokat. Inkább a történet, semmint a szerethető karakterek miatt, adok még esélyt a sorozatnak, amely eddig a középszer fölött teljesít egy hajszálnyival. Bár nem annak szánták, egyelőre mégsem tűnik többnek szemet gyönyörködtető Gyűrűk Ura-pótléknál, amely kérdés, hogy így mennyire méltó Robert Jordan örökségéhez. Ami viszont előnyére válik, hogy nemcsak rajongóknak készült, bátran próbát tehet vele az is, aki most szeretne először fölszállni az Idő Kerekére.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézzetek bele Az Idő Kerekébe!

A Robert Jordan fantasy-sagája alapján készített televíziós sorozat, az azonos című Az Idő Kereke az Amazon Prime Videón debütál majd - most megérkezett az első előzetese.

...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

Beléptünk az ünnepi időszakba, a hétvégén már advent első vasárnapja lesz. Tematikus könyvajánló sorozatunkban a karácsonyi készülődésben szeretnénk segíteni. Első alkalommal spekulatív irodalmi újdonságokat gyűjtöttünk.

...
Szórakozás

Elijah Wood: A Gyűrűk Ura egyik orkját Harvey Weinsteinről mintázták

A(z utólag nem is annyira) meglepő információval kapcsolatban a színész hozzátette, az orkot üzenetnek szánták a zsarnokoskodó szexuális ragadozó producernek, miután többféle módon is megnehezítette a rendező, Peter Jackson dolgát, írja a Guardian.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

Jennifer Clement könyve, az Elveszett lányok országa látlelet egy olyan társadalomról, amelyben a nő gyakran nem több használati tárgynál. Birtokba vehető. Kihasználható. Eldobható. Clement regényéből Imádság az elraboltakért címmel készült adaptáció, ami a Netflixen látható.

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

Az Auschwitzba deportált 230 ezer gyerek és kamasz közül mindössze 700-an élték túl a tábort. A holokauszt gyerekáldozataira és túlélőire emlékezik az Anne Frank – Párhuzamos történetek című dokumentumfilm.

...
Szórakozás

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

Milyen érzés egy Rembrandtokkal teli házban felnőni, miért vesz valaki öt éven keresztül heti egy festményt – és jut így tíz Rembrandthoz –, és hogyan lehet kiszúrni egy még katalogizálatlan mesterművet? Az én Rembrandtom azokat az embereket mutatja be, akik szenvedélyesen kötődnek egy-egy Rembrandt-képhez. 

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!