Az Idő Kerekét a girlpower forgatja?

Az Idő Kerekét a girlpower forgatja?

A Gyűrű Ura tévésorozatig még mindig hátravan kilenc hónap, az Amazon addig egy másik népszerű fantasy sagával, Az Idő Kerekével igyekszik kitölteni az űrt a műfaj rajongóinak szívében. Robert Jordan tizenkét könyvben építgette fantasztikus univerzumát, ám haláláig nem jutott a története végére, amelyet jegyzetei alapján Brandon Sanderson fejezett be. Jordan szerteágazó szimbolikájú és mitológiájú világa, amely sokat merít a különböző vallásfilozófiai irányzatokból, nemcsak a videó-, és a szerepjátékokban köszönt már vissza, hanem a zenészeket is megihlette. Egyik stúdió a másik után próbálta megfilmesíteni, de mind belebuktak, mire az Amazon felkarolta.

Bányász Attila |
Robert Jordan
A Világ Szeme - I. kötet - Az Idő kereke I.
Ford.: Würth Attila, Delta Vision, 2011, 454 oldal
-

Az apokalipszist a férfiaknak köszönhetjük. Ebben sok újdonság nincs, pláne egy középkori fantasy történetben. Nagyhatalmú varázslókként a Sötétséget akarták megzabolázni, helyette romba döntötték a világot. Büntetésük az őrület volt, amely megfertőzte varázserejük forrását. A nők mentették, ami menthető. Levadászták az őrült varázstudókat, és biztosították a rendet. Most azonban újjászületett a kiválasztott, aki annak idején elhozta a világvégét. A varázserejűek, az aes sedaiok közül fölkerekedik a szépséges Moiraine és hűséges őrzője, Lan, hogy felkutassák a Sárkányt, mielőtt rátalál a Sötétség. Útjuk Folyóközbe vezet, ahol három ifjúban is parázslik a szikra, amelyből feltámadhat a férfi, aki megmenti vagy elpusztítja a világot. Idő hiányában Moiraine mindhárom fiatalembert magával viszi, sarkukban a Sötétség teremtményeivel. Csatlakozik hozzájuk Egwene is, aki különösen kedves egyikőjük szívének. Az aes sedaiok távoli központjában, a Fehér Toronyban remélnek választ kapni a kérdéseikre, ám az út hosszú és veszélyes; ráadásul sokan készek keresztbe tenni, hogy meghiúsítsák céljukat.

Nézzetek bele Az Idő Kerekébe! - Könyves magazin

A Robert Jordan fantasy-sagája alapján készített televíziós sorozat, az azonos című Az Idő Kereke az Amazon Prime Videón debütál majd - most megérkezett az első előzetese.

Félreértés ne essék,

Az Idő Kereke nem A szolgálólány meséjének férfiváltozata! A matriarchátus legfeljebb a varázstudók közt érhető tetten.

Egyébiránt az egyenjogúság dívik, bár a pilot epizód valóban ráerősít a női szemszögre. A sztoriján inkább érződik A Gyűrűk Ura hatása: az ifjak a „Megyéből” egy varázsló oldalán menekülnek a gonosz elől, hogy végül megmentsék a világot a Fény és a Sötétség kozmikus csatájában. Klasszikus fantasy road movie! Rafe Judkins, a tévésorozat alkotója nem is vacakol sokat: egy percben fölvázolja a kiindulási alapot, majd bevágja a nézőt a sűrűjébe. A világépítés epizódról epizódra folytatódik, ahogy fokozatosan megnyílik előttünk Robert Jordan elképzelt univerzuma.

-

Rosamund Pike mintha eltévedt tünde volna a Megyében Fotó: Amazon Prime

És micsoda világ ez! Jordan is sokat pepecselt vele, akárcsak J.R.R. Tolkien Középföldével: részletekbe veszve teremtette meg népeit és varázslényeit, tervezte meg társadalmát, bővítette mitológiáját, képzelte el mágiáját. Az Idő Kereke egy idő után önjáróvá vált, serényen forgatta rajongók millióinak fantáziája. A történet pedig George R.R. Martin Trónok harcához hasonlóan lett egyre terjengősebb: tizenöt kötetben közel tizenkétezer oldalon bontakozik ki, és körhintaként ragadja magával a taoizmusból vett jin-jang kettős koncepciója az olvasóját.

Peter Jackson monumentális Gyűrűk Ura-adaptációjából megtanulhattuk, hogy Tolkien terjedelmes tájleírásai éppúgy szerves részét képezik a mozgóképes változatnak, akárcsak a könyveknek. Hasonlóképp, Az Idő Kerekét már csak gyönyörű helyszínei miatt is érdemes megtekinteni:

hőseink szinte belevesznek a fantasztikus tájakba.

A Moiraine-t alakító, Oscar-jelölt Rosamund Pike –  a csapat egyetlen igazi húzóneve – nemcsak szereplőként, de a pilot producereként is elkötelezte magát a széria mellett. Alakítása nem különösebben kiemelkedő, de karizmatikus jelenléte határozottan emeli a produkció fényét. És pont a karizma az, ami hiányzik a többi szereplőből: az ifjú színészek elvéreznek a jól megírt szerepeikben. A Hayden Christensenre hajazó Josha Stradowski és a csapat nőtagja, Madeleine Madden közti kémia - a romantikus szállal egyetemben - csapnivaló. A Perrint alakító Marcus Rutherford kapja az egyik leghálásabb drámai szerepet, amivel láthatóan nem tud mit kezdeni. Barney Harris összetettebb jellemű Matjében még talán lenne lehetőség, de az első három epizódban még sajnos kiaknázatlan marad (cikkünk novemberben készült - a szerk.).

Hiába a látszólag szedett-vedett társaság, a sorozat castingja elhibázottnak tűnik.

Hogy mit várnék el? Legalább olyan erős szereplőfelhozatalt, mint a Lovecraft földjén afroamerikai színészei!

-

Mondd, hogy szeretsz, és velem együtt talán mindenki más is elhiszi! (Josha Stradowski és Madeleine Madden) Fotó: Amazon Prime

Mellékszereplők terén már jobb a helyzet: a harmadik epizódban bemutatkozó dalnok-mutatványos (Alexandre Willaume Thom Merrilinként) vagy a fogadós lány (Izuka Hoyle mint Dana) több életet visznek a sorozatba, mint a főszereplők együttvéve. Az Idő Kereke teljes könyvsorozatának egyébként 2782 megnevezett szereplője van, úgyhogy lesz kiből válogatni a szereposztóknak. A látványra pedig nem lehet panasz, látszik, hogy rengeteg pénzt beleölt a stúdió, a maszkok különösen kiemelkedőek.

-

Itt úgyse jössz át! (Rosamund Pike) Fotó: Amazon Prime

Három rész után már érezhető a történet sodrása, bár rendre azon kaptam magam, hogy az aktuális epizódot a feléig már-már untam, majd a mozgalmasabb második felében sikerült csupán felkelteniük az érdeklődésem. Szinte öntudatlanul vadásztam a Gyűrűk Ura-párhuzamokra, ilyen például Moiraine sebesülése, amely kísértetiesen emlékeztet Frodóéra, amikor az Angmari Boszorkányúr megszúrta egy morgul-tőrrel. A trallok horda élén csörtető enyészt pedig a nazgûlokat juttatta eszembe. Ezzel természetesen nem Jordan eredetiségét kívánom kétségbe vonni, amellyel a leginkább méltatják Az Idő Kereke világát, hiszen még nagyon a történet elején járunk. Az Amazon azonban olyannyira bízik a sikerben, hogy már az első évad utómunkálatai során elkezdték forgatni a másodikat, és azóta berendelték a harmadikat is. Így legalább idő előtt nem kaszálják el a sorozatot.

Hőseink elszakadnak egymástól, és határozottan izgalmas – és nem szokványos – felállásban alkotnak csapatokat. Inkább a történet, semmint a szerethető karakterek miatt, adok még esélyt a sorozatnak, amely eddig a középszer fölött teljesít egy hajszálnyival. Bár nem annak szánták, egyelőre mégsem tűnik többnek szemet gyönyörködtető Gyűrűk Ura-pótléknál, amely kérdés, hogy így mennyire méltó Robert Jordan örökségéhez. Ami viszont előnyére válik, hogy nemcsak rajongóknak készült, bátran próbát tehet vele az is, aki most szeretne először fölszállni az Idő Kerekére.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nézzetek bele Az Idő Kerekébe!

A Robert Jordan fantasy-sagája alapján készített televíziós sorozat, az azonos című Az Idő Kereke az Amazon Prime Videón debütál majd - most megérkezett az első előzetese.

...
Könyves Advent

Ezeket a fantasy és sci-fi könyveket tedd a fa alá karácsonykor 

Beléptünk az ünnepi időszakba, a hétvégén már advent első vasárnapja lesz. Tematikus könyvajánló sorozatunkban a karácsonyi készülődésben szeretnénk segíteni. Első alkalommal spekulatív irodalmi újdonságokat gyűjtöttünk.

...
Szórakozás

Elijah Wood: A Gyűrűk Ura egyik orkját Harvey Weinsteinről mintázták

A(z utólag nem is annyira) meglepő információval kapcsolatban a színész hozzátette, az orkot üzenetnek szánták a zsarnokoskodó szexuális ragadozó producernek, miután többféle módon is megnehezítette a rendező, Peter Jackson dolgát, írja a Guardian.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.