Szlovén filmnapok, Závada Pál és Závada Péter beszélgetése, El Greco kiállítás a Szépművészetiben [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ma este Závada Pál és Závada Péter beszélgetését hallgathatod meg, holnap nyit az El Greco kiállítás a Szépművészetiben és a hétvégén még a Szlovén filmnapokra is elmehetsz. Eheti programajánlónk. 

ld |

Családban marad - vendég: Závada Pál és Závada Péter

-

A Jókai Anna szalon sorozatában olyan családtagokat ültetnek egymás mellé, akik közül az egyik, néha akár mindkettő, valamilyen módon kapcsolódik az irodalomhoz. Beszélgetnek könyvekről, családi kapcsolatokról, a minket körülvevő világról és mindarról, ami színesebbé, jobbá teheti a mindennapokat. Az októberi vendégek Závada Pál és fia, Závada Péter.

Mikor? október 27. 18:30 Hol? Jókai Anna Szalon, Budapest. Facebook-esemény ITT.

 

El Greco kiállítás a Szépművészetiben

-

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.

A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco-festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery kölcsönzött alkotásokat.

Mikor? 2022. október 28 - 2023. február 19. Hol? Szépművészeti Múzeum. Részletek ITT

Kép forrása: a Szépművészeti Múzeum facebook-oldala

  

Szlovén filmnapok

-

A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak. 2022. október 27. és 29. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. San Sebastiánban volt a világpremiere a Portorož Szlovén Filmfesztiválon számos díjat nyert, az egzisztenciális thriller a fekete komédia elemeit ötvöző Leltár című filmnek. A program része Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje, a Sanremo és a Sydney-ben Európa! Voices Of Women In Film 2022-djíat nyert, a valahol a Bridget Jones filmek és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőkre című különleges alkotásnak. Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a BudapestFilm Zrt. és a Szlovén Köztársaság
budapesti nagykövetségével együttműködve szervezik.

Mikor? október 27-29. Hol? Toldi mozi. Facebook-esemény linkje ITT.

 

Város a házban: „A jövő zenészei Európában, Európa Veszprémben” – Fiatal tehetségek koncertje

-

A Magyar Zene Háza évente több alkalommal kaput nyit egy-egy városra, ezúttal Veszprém város zenei életébe engednek betekintést az intézményen keresztül - egy többhetes rendezvénysorozat keretében különleges koncertekkel, egyszeri eseményekkel.

A rendezvénysorozat jövő csütörtöki koncertjének keretében Barokktól a Jazzig - Ausztriától Angliáig világjáró, fiatal veszprémi származású, illetve egykor Veszprémben (a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközép Iskolában, illetve a Csermák Antal Zeneiskolában) tanult zenészek lépnek színpadra, akik szólistaként és pedagógusként nemzetközi elismerést és tapasztalatot szerezve, Európa-szerte kamatoztatják tudásukat. A fiatal muzsikusok útja Veszprémből Ausztrián, Svájcon, Spanyolországon és Anglián át egészen Észtországig vezet. Művészi pályafutásukat jeles intézmények, zenekarok fémjelzik.

A koncert különlegessége az ismeretterjesztés – a koncerten elhangzó műveket Bolla Milán, a Bartók Rádió műsorvezetőjének moderálása, zenei kommentárjai egészítik ki –, és a sokszínűség – stílusok, kultúrák sokszínűsége, a régi zenétől egészen a kortárs zenéig, Kodálytól Piazzolán át a jazzig.

Mikor? 2022. november 03. csütörtök 19:00 Hol? Magyar Zene Háza, Budapest. Facebook-esemény linkje ITT.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Závada Péter: Van igény az eredetiségre a kortárs költészetben

Závada Péter Gondoskodás című kötete is felkerült a Libri irodalmi díj rövidlistájára. A költő egy videóban mesélt arról, hogyan inspirálják a színházelméleti szövegek, és miért van szerinte egyfajta eredetiségfétis a kortárs költészetben. 

...
Nagy

Závada Pálra felszabadítólag hatott a madáchi alapképlet

Závada Pál Apfelbaum - Nagyvárad, Berlin című új verses regénye a madáchi örökséget követve a 20. század kataklizmái közé vezet. A kötetet hétfőn este mutatták be a Puskin Moziban, a szerzőt Karafiáth Orsolya kérdezte.

...
Szórakozás

Polcz Alaine 100, Nádas és a forradalom, Hétköznapi kudarcok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Mától elérhető a Toldiból készült mozifilm, premier előtt vetítik Grosan Cristina új filmjét, az idén száz éve született Polcz Alaine-t fogják ünnepelni és utcazene fesztivál lesz a Tompa utcában. Izgalmas őszi programokat ajánlunk!

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)