Polcz Alaine 100, Nádas és a forradalom, Hétköznapi kudarcok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Mától elérhető a Toldiból készült mozifilm, premier előtt vetítik Grosan Cristina új filmjét, az idén száz éve született Polcz Alaine-t fogják ünnepelni és utcazene fesztivál lesz a Tompa utcában. Izgalmas őszi programokat ajánlunk!

fk | 2022. október 20. |

Hétköznapi kudarcok

-

Három nő, egy különc tinédzser, egy szorongó fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó, nemrég megözvegyült asszony sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Küzdenek mindennapi nehézségeikkel, miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük. Vajon meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? Nézd meg Magyarországon az elsők között Grosan Cristina új filmjét, a Velencei Filmfesztiválon a legjobb fiatal rendezőnek járó elismeréssel díjazott Hétköznapi kudarcokat. A premier előtti vetítésen a vendég a film rendezője, Grosan Cristina.

Mikor? október 26. 18:00 Hol? Művész Art Mozi. Facebook-esemény ITT. 

Grosan Cristina független rendezői díjat kapott Velencében
Grosan Cristina független rendezői díjat kapott Velencében
Tovább olvasok

"Olyan vagyok, mint a tükör" - Polcz Alaine 100

-

1922. október 7-én, idén 100 éve született Kolozsváron Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, Mészöly Miklós Kossuth-díjas író felesége. Élete bővelkedett fordulatokban és viszontagságokban. A háború rettenetes történéseit egész életében magával cipelte, erről ír Asszony a fronton kötetében. Az ő életét, munkáját, sorsának alakulását, házasságát és barátságait mutatják be a Várkert irodalom soron következő alkalmán. Egy szabad és öntörvényű ember mutatkozik be az esten levelek, élet-regény, visszaemlékezések által, aki mindig ott állt férje mellett, és aki önálló világot teremtett pályáján, esszéiben és regényeiben, módszereivel pedig a jövő generációjának életére is nagy hatással lesz.

Vendégek: Márton László író, Rácmolnár Lili pszichológus, Balsai Móni színművész,
Kolovratnik Krisztián színművész. Szerkesztő-háziasszony: Juhász Anna irodalmár.

Mikor? november 7. 17:00 Hol? Várkert Bazár. Facebook-esemény ITT.

Polcz Alaine egész életében a traumájával küzdött, ezért kellett írnia
Polcz Alaine egész életében a traumájával küzdött, ezért kellett írnia

A Jelenkor Kiadó a centenáriumra készítette el a Könyves Magazinnal együttműködésben a #polczalaine100 – „Elmentem – látszik” című kisfilmet, melyet tegnap, a pszichológus, író, tanatológus születésnapján mutattak be. Ebben Ablonczy Anna, Nádas Péter és Szigeti László mesélnek arról, milyen ember volt Polcz Alaine, hogyan érintették őket az ő traumái, hogyan látták házasságát Mészöly Miklóssal és, hogy hogyan készült saját halálára.

Tovább olvasok

Nők az erdélyi irodalomtörténeti kánonból

-

A Fiatal Írók Szövetségének kétrészes beszélgetéssorozatát az a jelenség hívta életre, hogy a női írók és a női irodalom kevéssé van jelen az irodalmi kánon(ok)ban az oktatástól kezdve a szakmai rangsorokon át a könyvkiadásig - és adott esetben a különböző irodalmi díjak odaítéléséig. Magyarországi, erdélyi és vajdasági meghívottakkal két estet szerveznek, melyek közül az első az irodalomtörténeté, a második pedig a legfrissebb kortárs irodalomé.

A Nők az erdélyi irodalomtörténeti kánonból című esten az Erdélyi Magyar Nőírók című kötet lesz a fókuszban, amelynek szerzői foglalkoztak olyan erdélyi magyar szerzőkkel mint Berde Mária, Thury Zsuzsa, Erdélyi Ágnes, Ignácz Rózsa, Varró Ilona, Hervay Gizella, Várady Emese, Adonyi Nagy Mária, Polcz Alaine és egy kortárs, fiatal szerző, Mãrcutiu-Rácz Dóra. Kik ismertek máig és kik merültek feledésbe? Milyen poétikai vagy kontextuális okok állhatnak e mögött? Mi lehet a nők által írott művek (re)kanonizálódási folyamatának a sajátossága? Vonhatunk-e párhuzamokat az erdélyi, a magyarországi és a vajdasági irodalommal? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ október 22-én, ahol Balázs Imre Józseffel és Vallasek Júliával Szarvas Melinda beszélget majd.

Mikor? okóber 22-én 18:00 Hol? FUGA. Facebook-esemény ITT. 

TOLDI

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, mától országosan 74 moziban látható utolsó alkotása, a TOLDI, A MOZIFILM. Az alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János 175 éve írt költeményét. A költő maga is „szerepel” a filmben, úgy, ahogyan barátságuk elején Petőfi lerajzolta. Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, akinek történetén keresztül a 21. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket. Az animációs film a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye.

Verbunkosra öli a farkast Toldi az első előzetesben
Verbunkosra öli a farkast Toldi az első előzetesben

Arany János elbeszélő költeményének animációs feldolgozása, Jankovics Marcell utolsó alkotása a Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A kedvcsináló előzetest a Robbit Creative készítette, a vágási koncepciót a verbunkoszene ihlette. Az egészestés Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a hazai mozikba. 

Tovább olvasok

A forradalom emlékezete Nádas Péter műveiben

-

Bán Zsófia, Csordás Gábor, Radnóti Sándor beszélgetését vezeti: Szegő János
felolvas: Nagy Zsolt

Támogatók, társszervezők: Osztrák Kulturális Fórum, Szépírók Társasága.

Mikor? Október 23. 18:00 Hol? Három Holló. Facebook-esemény ITT. 

„Nemcsak a tortán égnek a gyertyák” – Nádas Péter 80 éves
„Nemcsak a tortán égnek a gyertyák” – Nádas Péter 80 éves
Tovább olvasok

Henri Gonzo - Utcazene Fesztivál a Tompán

-

Feltörekvő fiatal tehetségek önfeledt utcazenélésébe hallgathatsz bele a Tompa utcán sétálva, forraltborral a kezedben október 22-én, szombaton. A nap Henri Gonzo koncertjével zárul. Az esemény kísérőprogramján Simon Márton és Tóth Réka Ágnes, a Lana del Rey verseskötet fordítói lesznek a Tompa17 vendégei.

Mikor? október 22. 12:00-tól. Hol? Tompa utca. Facebook-esemény ITT. 

Szépírók Őszi Fesztiválja

-
Idén 25 éves a Szépírók Társasága, ennek jegyében rendezik meg a Szépírók Őszi Fesztiválját október 26. és 30. között Budapesten. A fesztivál programjait úgy állították össze, hogy azok megjelenítsék a Szépírók Társaságának összes fontos tevékenységét: a Szociális Alapon keresztül a szakmai szolidaritást, a Let's Meet / Versopolis / BE(p)ART programokban a nemzetköziséget, a folyóirattalálkozóval és a Szépíró-díjak átadásával pedig a hazai irodalmi élet támogatását. Az ötnapos irodalmi ünnep több helyszínen zajlik majd, köztük az online térben is.
Facbook-esemény ITT. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Polcz Alaine egész életében a saját történetét írta [Polcz Alaine 100]

Polcz Alaine olyan szerző, akit közelebb érzünk magunkhoz, mint más írókat, talán azért, mert a könyveiben mindig őszinte és személyes maradt, ennek köszönhetően pedig rengeteg mindent tudhatunk róla és a lelkivilágáról.letének eseményeit közelről és közvetlen hangon beszélte el nekünk, nem köntörfalazott, nem tabusított, saját hangján mesélt. Születésének századik évfordulóján most mi is könyvein keresztül emlékezünk rá.

...
Nagy

Egyik rezsim sem érdeklődött Nádas Péter iránt, Berlinbe került az archívuma

Nádas Péter jelenlétében nyitották meg vasárnap délelőtt a német fővárosban az íróról elnevezett archívumot a Berlini Művészeti Akadémia székházában. A rendezvényen, melyet online is közvetítettek, az író németül olvasott fel, és mesélt az íráshoz való viszonyáról is.

...
Szórakozás

Grosan Cristina független rendezői díjat kapott Velencében

A 40 év alatti női filmeseket elismerő független rendezői díjat kapott Velencében Grosan Cristina, akinek Hétköznapi kudarcok című filmjét a Velencei Filmfesztivál független kísérőrendezvényén, a Giornate degli Autori programban mutatták be.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.