Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Víg Mihály-portréfilm, Pozsonyi Piknik és Hosszú utazás [Programajánló]

Filmpremier, könyvbemutatók, egy német-magyar íróbeszélgetés és kulturális piknik is került az ősz első programajánlójába.

ro | 2022. szeptember 01. |

Ott torony volt: Víg Mihály-portré


Premier: Szeptember 1.

A nyolcvanas évek első fele a „tűrt és tiltott” határán elhelyezkedő alternatív, underground művészet virágkora volt Magyarországon. Ennek a korszaknak meghatározó képviselője Víg Mihály, aki 1979-ben barátjával, Hunyadi Károllyal megalapította a mai napig működő Balaton együttest. A később megalakuló és csak pár évig létező, de máig legendának számító Trabant együttesnek is oszlopos tagja volt. Víg Mihály számos filmzenét is írt, többek között Szabó Ildikónak, Szirtes Andrásnak és Xantus Jánosnak. Tarr Béla állandó zeneszerzője lett, sőt a Sátántangó főszerepét is ő játszotta. A portréfilmben nagyon személyesen és részletesen beszél az életéről, a korszak légköréről, az alternatív kultúrához kapcsolódó meghatározó emberekről és a velük való kapcsolatáról. Megismerjük a munkamódszerét, gondolatait az irodalomról, zenéről, filmről, a világról. A számos soha nem látott archív felvétellel és sok zenével kiegészített filmben az életútján és alkotói pályája állomásain keresztül közelebbi kapcsolatba kerülhetünk Víg Mihállyal és az elmúlt hatvan évvel.

Gáncs Kristóf: Lajos kutya buszra száll - könyvbemutató

-
Mikor? Szeptember 3., 10 óra
Hol? B32 Galéria és Kultúrtér

Lajos kutya buszra száll címmel jelent meg Gáncs Kristóf második gyerekkönyve, amelyben gyerekkori kiskutyáját teremtette újra mesehősként (a szerzővel korábban ITT interjúztunk). A fülszöveg szerint alighogy megérkezett, máris felforgatta a kis falu életét Lajos kutya, akit nyughatatlan és kolbászkedvelő természete újabb kalandokba sodor. A könyvet szombaton mutatják be egy bábjátékos, workshopos rendezvényen (ahová igazi tacskókat is várnak). A szerzővel Szabados Ági beszélget, és vendég lesz Wolf Kati is, aki elénekli Lajos kutya altatódalát. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Részletek erre>>

Pozsonyi Piknik

-

Mikor? Szeptember 3.
Hol? Újpesti rakpart

Két év kihagyás után újból várja az érdeklődőket a Pozsonyi Piknik. Fellép mások mellett a Grecsó–Hrutka duó, az Átrium Staff Zenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, de színházi élményekből sem lesz hiány, hiszen a nagyszínpadon láthatják majd a látogatók az Operettszínház művészeinek musicalválogatását, az Orlai Produkció zenés városnézését, vagy éppen részleteket a Vígszínház legnépszerűbb előadásaiból. A gyerekeket is koncertek és meseprogramok várják, több kiadó standjánál pedig dedikáltatni is lehet.

Részletek erre>>

Molnár Krisztina Rita: Hosszú utazás - könyvbemutató

-

Mikor? Szeptember 6. 18 óra

Hol? Barabás Villa

Molnár Krisztina Rita kötetében nem kevesebb mint kétezer évig tart a hosszú utazás. Megelevenedik az emberi kultúra és történelem, az etruszkok lenkönyveitől a 2020-as világjárványig. A földi állapotok, úgy tűnik, időtlenek és állandók. A hétköznapok nyűgét, az emberi kapcsolatok árnyoldalait tértől és időtől függetlenül mindenki megtapasztalja. A 21. századi kamaszok kétségbeesve keresik a válaszokat az örök kérdésekre, a galambok varjúhangon kárognak félelmükben. Minden korszak kételyekkel terhelt. És a lét szépségével áldott. „a súlyos, fekete háztetők / között ködpamacsokban leng a hála”.  A bemutató házigazdája Nyáry Krisztián.

Esther Kinsky és Bán Zsófia a Goethe Intézetben

-

Mikor? Szeptember 8. 18 óra
Hol? Goethe Intézet, Budapest

Szeptember 8-án Esther Kinsky és Bán Zsófia lesznek a Goethe Intézet vendégei. Mindkét szerző különösen sokoldalú, hiszen egyaránt írnak gyerekkönyveket, esszéket, regényeket, mindketten tanítanak és fordítanak is. További kapcsolódási pont köztük, hogy több nyelvben, országban és kultúrában is otthonosan mozognak. Esther Kinsky 2022-ben elnyerte a rangos Kleist-díjat, Bán Zsófiát 2021-ben a svájci Spycher: Literaturpreis Leuk díjjal tüntették ki. Esther Kinsky legújabb könyve, a Rombo felkerült a Német Könyvdíjra kiválasztottak listájára, melyre a Frankfurti Könyvvásár előtt az adott évben legjobb német nyelven íródott regényei kerülnek. A szerző 2004-től Magyarországon is élt: a magyarországi élményeiből született Üdülő című regényét 2009-ben jelölték az elsőregényeseknek járó Franz-Tumler díjra.

A rendezvény ingyenes, német-magyar nyelven, szinkrontolmácsolással zajlik.

Részletek erre>>

II. Újbudai Gyermekünnep

-

Mikor? Szeptember 10-11.
Hol? Gárdonyi tér, Budapest

Gyerekkönyvvásárral, valamint látványos és népszerű összművészeti, a gyermekkultúrára fókuszáló programmal várja az érdeklődőket a B32 Galéria és Kultúrtér a II. Újbudai Gyermekkönyvünnepen szeptember 10-11-én,10:00 és 19:00 óra között. Az izgalmas programokon túl a legmenőbb gyerekkönyvkiadók hozzák el újdonságaikat és klasszikusaikat: itt lesz a Pagony, a Csimota, a Napraforgó, a Tea, a Csirimojó, a BOOK24 és szuper válogatással települ ki a Róka úr és Kompánia könyvesbolt is.

Részletek erre>>

PécsLIT Fesztivál 2022

-
Mikor? Szeptember 12-17.
Hol? Pécs

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál idén már második alkalommal, közel 50 programmal várja az érdeklődőket. Kiemelt esemény lesz a Pécsi Nemzeti Színház szervezésében megvalósuló felolvasószínházi előadás, amelyet szeptember 14-én, Bertók László halálának második évfordulóján mutatnak be a Kamaraszínházban. A 2022-es PécsLIT vendégei között több olyan szerző is jelen lesz, akik nemrég jelentkeztek új kötettel, többek között Tóth Krisztina, Závada Pál, Háy János, Zalán Tibor, Szabó T. Anna, Vámos Miklós, Finy Petra, Cserna-Szabó András. A Pécshez kötődő írók közül jelen lesz Milbacher Róbert és Kisantal Tamás is. A fesztiválnak idén is lesznek külföldi vendégei: érkezik Rike Reiniger Németországból és Primož Repar Szlovéniából.

Részletek erre>>

FIN - Fehérvári Irodalmi Napok 2022

-

Mikor? Szeptember 22-24. (0. nap: szeptember 21.)

Hol? Székesfehérvár

A 2022-es FIN – Fehérvári Irodalmi Napokat idén Kemény Zsófi költő nyitja meg, őt követi Leskovics Gábor Lecsó szólókoncertje, fellép Henri Gonzo Magyar Melankolikusok című estjével, bemutatják Molnár T. Eszter, Szarka Károly és Németh Róbert új köteteit, a látogatók gramofonzene mellett kóstolhatják meg a Parti Nagy Lajos "szakácskönyve" alapján készült menüt, fellép Szabó Anna Rozsi legújabb szólóműsorával, az Új Magyar Képtárban pedig Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky-estjét láthatják majd. Idén ismét lesz „nulladik nap” a FIN-en, ezúttal rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Czinki Ferenc és Vágvölgyi B. András közreműködésével.

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Nézd meg nálunk a Bereményi kalapja előzetesét!

Szeptember 22-én mutatják be a Bereményi Gézáról készült portréfilmet.

...
Szórakozás

Toldi, a magyar szuperhős - októberben kerül mozikba Jankovics Marcell utolsó alkotása

Jankovics Marcell utolsó alkotása szöveghűen viszi vászonra Arany János költeményét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Tulajdonképpen egyszerre lettünk írók és szülők

Ott Anna új podcastjában írókkal, alkotókkal beszélget a szülővé válás örömeiről, nehézségeiről és az alkotással való összefüggéseiről. A hatodik epizód vendégei Szabó T. Anna és Dragomán György.

Szerzőink

...
Kiss Imola

A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról

...
Horányi Hanna Zelma

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

...
Ayhan Gökhan

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.