Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

Koronázási szertartásjáték, Nemes Nagy Ágnes100, Folyami rákok-bemutató [Programajánló]

Az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódóan a hétvégén rengeteg program várja az érdeklődőket, Székesfehérváron például III. András kora elevenedik meg, Ópusztaszeren tematikus programokat tartanak. Programajánlónkban találtok mozipremiert és felolvasószínházat is.

ro | 2022. augusztus 18. |

Ahol a folyami rákok énekelnek

Csütörtöktől lehet megnézni a mozikban a Delia Owens regényéből forgatott filmet (könyves kritikánk ITT olvasható). Az Ahol a folyami rákok énekelnek az utóbbi évek egyik legnagyobb bestsellere, nem csoda, hogy hamar felfigyelt rá Reese Witherspoon produkciós cége. A történet szerint egy kislány él egyedül a mocsárban. A családja elhagyta, ő pedig kitanulja, hogyan maradhat életben. A közeli kisvárosban gúnyolják, kinevetik és félnek tőle - ő is szívesebben választja a magányt. Felnőve gyönyörű, titokzatos, rejtőzködő lány lesz belőle, és eljön számára a szerelem ideje – amikor azonban az egyik srác, aki udvarolt neki, meghal, mindenki egyértelműnek tartja, hogy ő lehet a gyilkos. Mi tehet a magányos lápi lány? Azt amit mindig csinált a mocsárban: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál és berendezkedik a túlélésre.

Koronázási szertartásjáték

-

Hol? Székesfehérváron

Mikor? Augusztus 19-20-21-én

Több szempontból is rendhagyó lesz a 2022-es Koronázási szertartásjáték, hiszen a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen ez lesz az utolsó előadás, amely III. András, az utolsó Árpád-házi uralkodó koronázásába ágyazott élettörténetét mutatja be, és összegzi a magyar történelemnek azt a korszakát, amelynek köszönhetően megmaradt és megszilárdult az önálló magyar államiság. A III. András – Az utolsó aranyágacska című előadást Szikora János rendezte, a címszerepben Sarádi Zsolt látható.

Részletek erre>>

Aranybulla 800 | Levéltári nyílt nap

-

Hol? Magyar Nemzeti Levéltár
Mikor? Augusztus 20-án

Magyarország 2022-ben ünnepli az Aranybulla kibocsátásának 800 éves évfordulóját. Az Aranybullát őrző Magyar Nemzeti Levéltár augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, különleges Aranybulla iratbemutatókkal, kiállítással, hagyományőrző foglalkozásokkal és játékokkal várja az ünneplőket, akik nem csupán II. András arany függőpecsétjeit, hanem a korszakhoz kapcsolódó legfontosabb dokumentumokat is megismerhetik.

Részletek erre>>

Aratóünnep Ópusztaszeren

Hol? Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Mikor? Augusztus 20-án

Aratóünnepet és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat tartanak szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol a látogatók megismerhetik a kovász- és a kenyérkészítés fogásait is. Az aratónapon az emlékparkban bemutatják a gabona feldolgozásának folyamatát, a kovászkészítést és a kenyérsütést. A Por zenekar autentikus magyar népzenét, a Hungarikum duó népies műzenét játszik majd, a vendégek láthatják a Barboncás Társulat bábelőadását, Boka Gábor utcaszínházát és a Nagyboldogasszony - Kisboldogasszony című előadást. Az emlékpark tavaly indított a Tiszához kapcsolódó, hagyományos, természetközeli gazdálkodást bemutató programsorozatot. Ennek részeként rendeznek szombaton tematikus napot, amelyen bemutatják a népi halászat eszközeit, előadás hangzik el a Tisza-mente 19. és 20. századi vízi világáról, emellett az érdeklődők hallhatnak a folyót egykor járó fahajókról is.

Részletek erre>>

Nemes Nagy Ágnes 100 – koncert és felolvasószínház a Művészkertben

-

Hol? Művészkert a Nehru Parton

Mikor? Augusztus 21-én 14 órától

Egy élet Erdélytől Babits Mihályig, Szerb Antaltól Mészöly Miklósig, tele háborúval, döntésekkel, akarattal, csönddel és sok-sok írással. Nemes Nagy Ágnes száz éve született, ez alkalomból pedig egy kivételes előadásban zenén, felolvasószínházon és beszélgetéseken keresztül elevenítik fel a 20. század egyik legjelentősebb, Kossuth-díjas költőjének életét. A DAL döntős zenészei, Tempfli Erik és Hegedűs Bori dolgozzák fel Nemes Nagy Ágnes verseit, hozzájuk csatlakozik Balla Eszter színművész és Ugron Zsolna író.

A belépés: ingyenes

Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Gyilkossági ügybe keveredett az Ahol a folyami rákok énekelnek szerzője

25 évvel ezelőtt Zambiában keveredett gyanúba Delia Owens családja, az ügy azóta is tisztázatlan. 

...
Szórakozás

Hallgasd meg Taylor Swifttől az Ahol a folyami rákok énekelnek betétdalát!

A folkos hangulatú Carolinához már egy videó is érkezett.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Nobel-díjas Alice Munro a lefojtott feszültségek finomtollú írója volt

Portrécikkünkben arra keressük a választ, miért volt a hétfőn elhunyt Alice Munro a novellairodalom egyik legnagyobb alakja, egyben az emberi lélek apró rezdüléseinek legegyedibb krónikása.

...
Kritika

10 éve rabolta el a Boko Haram az iskolás lányokat, most regényt írtak róluk

Adaobi Tricia Nwaubani nigériai író a Boko Haram által elrabolt lányokról írt regényt A baobab árnyékában címmel. A felvillanó pillanatképekből szőtt történet megrendítő érzékletességgel mutatja be egy iskoláslány elfogatását, rabságát és szabadulását. 



...
Nagy

Bánhidi Lilla: Egy kávé belefér

„A Kerepesi út szélén várakozott. Rázta a hideg. Az aszfalt nedves volt, nemrég eshetett.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Podcast

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

A világ legfejlettebb demokráciájáról tudósít új albumában drMáriás, aki soha nem akart politikával foglalkozni. Hallgassátok meg a Könyves Magazin podcastját! 

Szerzőink

...
ki

Bukowski tényleg náciszimpatizáns volt, vagy csak a hecc kedvéért híresztelte ezt magáról?

...
Kolozsi Orsolya

Láng Zsolt: Akkor beszélünk véletlenről, ha az elkerülhetetlent akarjuk megfogalmazni

...
Vass Norbert

Márquez monoklija és más irodalmi balhék

A hét könyve
Kritika
Szerelmekben és idegen városokban keresi az otthont az emigrációt választó magyar
...
Nagy

Bukowski tényleg náciszimpatizáns volt, vagy csak a hecc kedvéért híresztelte ezt magáról?

Bukowski rajongóit és életrajzíróit évtizedekig foglalkoztatta néhány levél, amelyeket állítólag a nácik és Hitler támogatásáról írt – csakhogy ezeket a leveleket soha, senki nem látta. Idáig.