A Szürke Emberben Ryan Goslingot mindenáron ki akarják iktatni

Az adaptáció bemutatójával egy időben jelenik meg magyarul Mark Greaney bestsellere, A Szürke Ember.

ro |

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte. Sokan Tom Clancy szellemi örökösének tartják, akivel több Jack Ryan-regényt írt közösen, majd Clancy halála után egyedül folytatta a sorozatot. Saját thrillerének hőse ugyanakkor egy Courtland Gentry nevű férfi (ő a Szürke Ember), aki a fedett műveletek világában legendás státusszal bír, ugyanis mindig csendben, sokszor a lehetetlent végrehajtva végzi el egyik munkáját a másik után, majd válik teljesen köddé. Csakhogy akadnak még Gentrynél is veszedelmesebb és halálosabb erők, és amikor a férfit elárulja a kormánya és korábbi munkatársai, mozgásba lendülnek ezek az erők. Az ő szemükben a Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni. A Közel-Keleten és egész Európán átívelő élet-halál harc veszi kezdetét, melynek során Gentrynek bizonyítania kell, hogy nem veszíti el hidegvérét akkor sem, ha a megélhetése helyett ezúttal az életben maradásért kell ölnie.

A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje: a rendezői székben a Russo-fivérek ülnek, míg a főszerepekben Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas és Billy Bob Thornton láthatóak. A filmet július 22-én mutatják be, a könyv július 19-én jelenik meg magyarul.

-

Mark Greaney: A Szürke Ember (részlet)

Fordította: Tamás Gábor

Court zuhanó vérnyomása következtében megszédült, lába megingott, és elhomályosult a tekintete. Agya mintha számítógép módjára újraindult volna, és amikor kitisztult, észrevette, hogy maga mellé engedte az MP5-jét. Gyorsan a lófarkas, fejhallgatós férfira szegezte, aki a számítógépes asztal mellett állt, és egyetlen izma sem rezdült, csak a feje fölé emelt keze remegett. Gentry megértette, hogy néhány másodpercig akár egy tollpihe is ledönthette volna a lábáról, és örült neki, hogy a szakember túl ijedt volt ahhoz, hogy ilyesmivel próbálkozzon.

– Ki vagy te? – kérdezte.

– Csak… csak egy technikus, uram. Csak a kommunikációs rendszereket és az ilyesmiket kezelem. Nekem semmi elszámolni valóm nincs magával.

– Legalább nem próbáltad meg elhitetni velem, hogy te vagy a komornyik.

– Tessék?

Court átvágott a helyiségen, közben fegyverét a folyosó felőli ajtóra szegezte, illetve távolabb rúgta a Steyrt Riegel testétől. A technikus asztalán megtalálta a minősített személyügyi aktákat.

– Ez minden?

– Amennyire én tudom, igen, uram.

– Nincsenek biztonsági mentések, másolatok?

– Nem hiszem.

Court felnyalábolta a papírokat, és belehajította a kandallóba, majd utasította a technikust, hogy gyújtsa meg a paksamétát.

Amint meggyulladtak, megfordította a technikust, és visszalökte a székére, szembe a technikai felszereléseivel.

– Te vagy, aki tartja a kapcsolatot azokkal, akik vadásznak rám?

– Ó, nem, uram! Én nem, én csak üzemeltetem az elekt…

– Akkor valószínűleg nincs is szükségem rád, igaz?

A technikus gyorsan bólogatni kezdett és egy pillanat alatt hangnemet váltott.

– Igen, uram! Én vagyok a felelős a kommunikációért, illetve a kormányzati operátorok és a flaszterművészek tevékenységének összehangolásáért.

– Helyes. Hívd mindegyiket és mondd meg nekik, hogy most ugrottam ki az ablakon és a hátsó kerten keresztül menekülök éppen.

– Azonnal, uram. – A technikus keze rettenetesen remegve billentette át rádiója paneljén a kapcsolókat, hogy valamennyi csatornát egyszerre hívja.

– Minden egységnek, itt a technikus. A célszemély elhagyta a kastélyt. Gyalogosan, észak felé halad a kerten keresztül.

– Jól van. Most vedd le az övedet!

Az angol gyorsan követte az utasításokat, és a Szürke Ember felé nyújtotta az övét.

– Harapj rá jó erősen!

– Tessék?

– Csináld!

A technikus tágra nyílt szemmel a szájába vette a szíjat.

– Erősen harapod? – kérdezte Gentry.

A technikus bólintott.

– Jól van.

Azzal Court fegyverének tusával halántékon ütötte. A technikus kiborult a székéből, de esés közben elkapta, és arccal előre, az előtte álló asztalra fektette, majd kilőtt egy egész tárat az asztalon álló rádiókba és számítógépekbe.

Újra megszédült, de összeszedte magát, és tárat cserélt a fegyverében. Ellenőrizte a kandallóban égő dokumentumokat, és elégedetten állapította meg, hogy küldetésének ezt a részét sikeresen teljesítette, majd fegyverét maga előtt tartva kilépett a második emeleti folyosóra.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Tíz cím, amit még elolvashatsz a 2022-es premier előtt!

Tavaly év végén már összegyűjtöttük, milyen adaptációkat várunk 2022-ben, szerencsére a kínálat sokkal szélesebb, így most további tíz címet hoztunk, amelyek bemutatója az idei évben esedékes.

...
Kritika

Maksai Kinga thrillerében egyetlen pillanat alatt pukkan ki a tökéletes élet buborékja

Maksai Kinga Most már biztosan hazaér című krimije a domestic noirok határán mozog, miközben egy erős női szűrőt alkalmazva rengeteg kérdést felvet bizalomról, hűségről, barátságról.

...
Kritika

A kém, aki bejön a hidegről, hűvösre kerülhet az új kémthrillerben

Robert Dugoni thrilleríró itthon még korántsem örvend akkora népszerűségnek, mint a világ többi részén, de talán a A nyolcadik nővér tesz róla, hogy ez másként legyen. Új regényében a haza válik árulóvá.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

...
Gyerekirodalom

Attól félünk, amit nem ismerünk - üzeni a Torzonborz-trilógia szerzőjének könyve

...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Nagy

Greskovits Endre: „A sátáni versek szerves része az életműnek, kihagyhatatlan könyv”

A kortárs világirodalomban nincs még talán olyan sokat vitatott, támadott és hivatkozott mű, mint A sátáni versek. Salman Rushdie regényéről és a magyar megjelenésről Greskovits Endre műfordítót kérdeztük.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?