Valós események inspirálták az új Harry Styles-filmet

Valós események inspirálták az új Harry Styles-filmet

Várhatóan októberben mutatják be a My Policeman című filmet, amelyet már most hatalmas érdeklődés övez, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a címszereplő rendőrt, Tomot, a One Directionből is ismert Harry Styles játssza. A film Bethan Roberts 2012-es regényén alapul, amelyet az angol író, E. M. Forster élete inspirált.

ro |

A My Policeman egy bonyolult szerelmi sokszög történetét meséli el: főhőse a Tom nevű rendőr, aki az ötvenes évek Brightonjában feleségül vesz egy Marion nevű tanárnőt. Csakhogy Tom valójában meleg, a szeretője pedig egy Patrick nevű múzeumi kurátor. Mivel a történet idején a homoszexualitás kapcsolatokat tiltották Angliában, a férfiak életét átlengte a titok. A könyvnek ugyanakkor van egy másik szála is, amely már a kilencvenes években játszódik: Patricket ugyanis egy szélütést követően Tom és Marion fogadja be, a titok, az elfojtás, a hazugság okozta nyomást ugyanakkor a szerelmi háromszög egyik tagja már képtelen elviselni többé, ez pedig drámai következményekkel jár. A Penguin oldalán olvasható ismertető szerint Bethan Roberts könyvében nagy figyelmet fordított a történelmi részletekre, a korabeli szlengre, az osztálykülönbségek megjelenítésére, és persze arra is, hogyan élték, élhették meg a hétköznapokat annak idején a homoszexuális férfiak.

A regényt amúgy egy valós történet inspirálta, mégpedig E. M. Forster élete, akitől olyan könyvek olvashatók magyarul, mint a Szoba kilátással vagy az Út Indiába. Forster 51 éves volt, amikor szerelmi kapcsolatba bonyolódott egy 28 éves rendőrrel, Robert Buckinghammel. Utóbbi felesége, May volt az, aki aztán az írót élete utolsó éveiben az otthonukban ápolta, és fogta a kezét akkor is, amikor Forster meghalt. A regény megjelenésének az évében Bethan Roberts arról írt a Guardianben, hogy Forster és a Buckingham házaspár egy működő háromszöget alakítottak ki, amelynek az alapja az volt, hogy mind az író, mind pedig May szerette Buckinghamet. Egy ilyenfajta megállapodás viszont csak úgy működhetett, ha Forster Buckinghamhez fűződő kapcsolatának valódi természetéről a legteljesebb mértékben hallgattak. Az asszony később azt írta, az író azért volt vele kezdetben kritikus és azért volt rá féltékeny, mivel szerelmes volt a férjébe. A kezdeti évek viharosak voltak, később azonban megszerették egymást, és tudtak osztozni az örömön és a bánaton is.

A film megőrzi a regény két idősávját: az idős Tomot például Linus Roache játssza (őt a Vikingekben és a Homelandben is lehetett látni), Marion szerepén pedig Emma Corrin (A korona) és Gina McKee (Sztárom a párom, Vágy és vezeklés) osztozik. A fiatal Patricket David Dawson (Birmingham bandája, Az utolsó királyság), az időset Rupert Everett (Álljon meg a nászmenet!, Szerelmes Shakespeare) alakítja.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

...
Szórakozás

Látványosnak ígérkezik a netflixes Meggyőző érvek

Július 15-én debütál a Netflixen a legújabb Jane Austen-adaptáció, a Meggyőző érvek, amelynek megérkezett az első előzetese.

...
Szórakozás

Kiderült, mikor érkezik A Szolgálólány meséjének ötödik évada

Szeptember közepén érkeznek az új epizódok, azt egyelőre még nem tudni, hogy ez lesz-e a sorozat záró évada. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?