Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

A világvégét jósoló katasztrófafilmek általában nem túl szórakoztatóak, ugyanakkor nem ez a helyzet a Ne nézz fel! című filmmel, amelyet a tavalyi év utolsó napjaiban tettek közzé a Netlfixen. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep főszereplésével készült kétségbeejtő szatíra azt mutatja meg, hogyan viselkednének a mai emberek, ha kiderülne, hogy egy hatalmas üstökös száguld a Föld felé, ami minden bizonnyal elpusztítja majd a bolygót. Politika, pénz, álhírek és megosztottság – csak néhány dolog, ami akadálya lehet annak, hogy az emberiség megmentse saját magát. A filmhez kapcsolódva most öt olyan történetet ajánlunk, amelyben eljön egy üstökös.

fk |

Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke
Isten pörölye
Ford.: Török Attila, Szukits, 172 oldal
Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke kisregénye, az Isten pörölye a 22. században játszódik és sok mindenben hasonlít a Ne nézz fel! cselekményéhez. A központi témája, hogy az emberek felfedeznek egy aszterodiát és megpróbálják kimozdítani azt a pályájáról, mielőtt még milliók életét követelve becsapódna a Földbe. A hatalmas aszteroida azonban nemcsak tudományos-technikai problémákat vet fel: az új vallás, a „kriszlám” fanatikus hívei isteni üzenetet látnak benne, emiatt pedig csaknem meghiúsítják az eltérítésére tett bolygóközi kísérletet.

Jules Verne: Hector Servadac

Jules Verne
Hector Servadac
Ford.: Bartóc Ilona, Holnap, 2012, 340 oldal
Jules Verne: Hector Servadac

Verne regényének nagyon hasonló az alaphelyzete, mint a Ne nézz fel!-nek: a Földünket nagy veszély fenyegeti. Egy csillagász kiszámította, hogy egy váratlanul feltűnt üstökös össze fog ütközni a Földdel. A katasztrófa valóban be is következik, a szeszélyes égitest azonban éppen csak súrolja bolygónkat, és magával ragadja a Földközi-tenger partvidékének egy részét. Különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek kerülnek az új égitestre, és izgalmas küzdelmet vívnak életükért, visszatérésükért a Földre.

H.G. Wells: Amikor az üstökös eljön

H.G. Wells
Amikor az üstökös eljön
Budapest, 1926
H.G Wells, Artur Landsberger: AMIKOR AZ ÜSTÖKÖS ELJÖN (Az üstökös - A zöld gőzök - Az új világ) - LU A KOKOTT

Valaha még elképzelni sem lehetett, hogy egy űrsikló-flotta leszálljon egy üstökösön és felrobbantva azt, megmentse a Földet. Sőt, még azt sem tudta az ember igazán, hogy mik is pontosan az üstökösök. Alig száz évvel ezelőtt még ez volt a helyzet, amikor Wells science-fiction regénye játszódik. A történet szerint a Földünknek ütközik egy üstökös, ami alapvetően változtatja meg a Földet, lakóit és az emberiséget is.

Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson
2312
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 571 oldal
Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson írói pályájának egyik mérföldköve a 2312, amely a 24. századi életet mutatja be nekünk. Az emberek egy része már távoli bolygókon, holdakon lakik, a földlakók és az űrlakók élete pedig különválik, ami új dilemmákat hoz el az emberiség számára. A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, aki Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusa volt. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ezzel azonban nemcsak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Közben ráadásul egy mesterséges eredetű, pusztító meteor érkezik. 

Asmiov: Hajótörés a Vesta-térségben

Isaac Asimov mindössze 18 évesen írta meg a Hajótörés a Vesta-térségben című töténetét, amely az első nyomtatásban megjelent novellája volt 1939-ben. Az írás három férfi történetét meséli el, akik túlélik az űrhajójuk hajótörését az aszteroidaövben, de aztán a Vesta nevű aszteroida körüli pályán találják magukat. Csak pár napig kitartó élelem és levegőkészlet áll a rendelkezésükre. És bár egyre inkább kétségbeesnek a közelgő vég miatt, hirtelen mégis támad egy ötletük és így sikerül a Vesta felé kanyarodniuk, ahol egy kis közösség él.

A történet ITT olvasható magyarul. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amely pszichológiával kapcsolatos

A januári Nincs időm olvasni kihívás témája ezúttal a pszichológia. Mi is ajánlunk 5 könyvet. 

...
Könyves Advent

5 könyv Sisi életéről

Az ünnepi tévéműsor egyik visszatérő nagy klasszikusa az 1950-es években Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógia, december 26-án pedig debütál a Magyarországon már életében is hatalmas népszerűségnek örvendő Erzsébet királyné életéről szóló új Netflix-sorozat. Ebből az alkalomból összeszedtünk öt olyan könyvet, melyek mind más-más szemszögből mutatják be a tragikus sorsú királyné életét.

...
Nagy

5 könyv, amely több idősíkon játszódik

Itt az augusztus, folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezútal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely több idősíkon játszódik. A havi témáhhoz adunk néhány ötletet. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.

...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

2022 legjobb könyvei 30-21.

Íme, év végi listánk újabb tízese: könyvek, amik idén megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei 40-31.

...
Sándor Anna

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

...
Könyves Magazin

2022 legjobb könyvei: 50-41.

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Szórakozás

„Egy ügynök, aki feldob” – Pajor Tamás

„Nem vagyok Frank Zappa, nem vagyok Franz Kafka / budai srác vagyok, bejárok Franzstadtba” – suttogja A keskeny úton című szerzeményében Pajor Tamás, aki a foglalkozását firtató kérdésemre dalszerzőként, prédikátorként, performerként, metafizikai munkásként és talpas gondolkodóként írja körül magát. Hívhatnánk persze szózenésznek is, hiszen a stand-upból, versből és a slam poetryből egy nyomokban Rejtő és Bereményi világára is emlékeztető, viszont csak rá jellemző előadói nyelvet alkotott.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?