Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

A világvégét jósoló katasztrófafilmek általában nem túl szórakoztatóak, ugyanakkor nem ez a helyzet a Ne nézz fel! című filmmel, amelyet a tavalyi év utolsó napjaiban tettek közzé a Netlfixen. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep főszereplésével készült kétségbeejtő szatíra azt mutatja meg, hogyan viselkednének a mai emberek, ha kiderülne, hogy egy hatalmas üstökös száguld a Föld felé, ami minden bizonnyal elpusztítja majd a bolygót. Politika, pénz, álhírek és megosztottság – csak néhány dolog, ami akadálya lehet annak, hogy az emberiség megmentse saját magát. A filmhez kapcsolódva most öt olyan történetet ajánlunk, amelyben eljön egy üstökös.

fk |

Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke
Isten pörölye
Ford.: Török Attila, Szukits, 172 oldal
Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke kisregénye, az Isten pörölye a 22. században játszódik és sok mindenben hasonlít a Ne nézz fel! cselekményéhez. A központi témája, hogy az emberek felfedeznek egy aszterodiát és megpróbálják kimozdítani azt a pályájáról, mielőtt még milliók életét követelve becsapódna a Földbe. A hatalmas aszteroida azonban nemcsak tudományos-technikai problémákat vet fel: az új vallás, a „kriszlám” fanatikus hívei isteni üzenetet látnak benne, emiatt pedig csaknem meghiúsítják az eltérítésére tett bolygóközi kísérletet.

Jules Verne: Hector Servadac

Jules Verne
Hector Servadac
Ford.: Bartóc Ilona, Holnap, 2012, 340 oldal
Jules Verne: Hector Servadac

Verne regényének nagyon hasonló az alaphelyzete, mint a Ne nézz fel!-nek: a Földünket nagy veszély fenyegeti. Egy csillagász kiszámította, hogy egy váratlanul feltűnt üstökös össze fog ütközni a Földdel. A katasztrófa valóban be is következik, a szeszélyes égitest azonban éppen csak súrolja bolygónkat, és magával ragadja a Földközi-tenger partvidékének egy részét. Különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek kerülnek az új égitestre, és izgalmas küzdelmet vívnak életükért, visszatérésükért a Földre.

H.G. Wells: Amikor az üstökös eljön

H.G. Wells
Amikor az üstökös eljön
Budapest, 1926
H.G Wells, Artur Landsberger: AMIKOR AZ ÜSTÖKÖS ELJÖN (Az üstökös - A zöld gőzök - Az új világ) - LU A KOKOTT

Valaha még elképzelni sem lehetett, hogy egy űrsikló-flotta leszálljon egy üstökösön és felrobbantva azt, megmentse a Földet. Sőt, még azt sem tudta az ember igazán, hogy mik is pontosan az üstökösök. Alig száz évvel ezelőtt még ez volt a helyzet, amikor Wells science-fiction regénye játszódik. A történet szerint a Földünknek ütközik egy üstökös, ami alapvetően változtatja meg a Földet, lakóit és az emberiséget is.

Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson
2312
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 571 oldal
Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson írói pályájának egyik mérföldköve a 2312, amely a 24. századi életet mutatja be nekünk. Az emberek egy része már távoli bolygókon, holdakon lakik, a földlakók és az űrlakók élete pedig különválik, ami új dilemmákat hoz el az emberiség számára. A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, aki Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusa volt. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ezzel azonban nemcsak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Közben ráadásul egy mesterséges eredetű, pusztító meteor érkezik. 

Asmiov: Hajótörés a Vesta-térségben

Isaac Asimov mindössze 18 évesen írta meg a Hajótörés a Vesta-térségben című töténetét, amely az első nyomtatásban megjelent novellája volt 1939-ben. Az írás három férfi történetét meséli el, akik túlélik az űrhajójuk hajótörését az aszteroidaövben, de aztán a Vesta nevű aszteroida körüli pályán találják magukat. Csak pár napig kitartó élelem és levegőkészlet áll a rendelkezésükre. És bár egyre inkább kétségbeesnek a közelgő vég miatt, hirtelen mégis támad egy ötletük és így sikerül a Vesta felé kanyarodniuk, ahol egy kis közösség él.

A történet ITT olvasható magyarul. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amely pszichológiával kapcsolatos

A januári Nincs időm olvasni kihívás témája ezúttal a pszichológia. Mi is ajánlunk 5 könyvet. 

...
Könyves Advent

5 könyv Sisi életéről

Az ünnepi tévéműsor egyik visszatérő nagy klasszikusa az 1950-es években Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógia, december 26-án pedig debütál a Magyarországon már életében is hatalmas népszerűségnek örvendő Erzsébet királyné életéről szóló új Netflix-sorozat. Ebből az alkalomból összeszedtünk öt olyan könyvet, melyek mind más-más szemszögből mutatják be a tragikus sorsú királyné életét.

...
Nagy

5 könyv, amely több idősíkon játszódik

Itt az augusztus, folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezútal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely több idősíkon játszódik. A havi témáhhoz adunk néhány ötletet. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel