Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

A világvégét jósoló katasztrófafilmek általában nem túl szórakoztatóak, ugyanakkor nem ez a helyzet a Ne nézz fel! című filmmel, amelyet a tavalyi év utolsó napjaiban tettek közzé a Netlfixen. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep főszereplésével készült kétségbeejtő szatíra azt mutatja meg, hogyan viselkednének a mai emberek, ha kiderülne, hogy egy hatalmas üstökös száguld a Föld felé, ami minden bizonnyal elpusztítja majd a bolygót. Politika, pénz, álhírek és megosztottság – csak néhány dolog, ami akadálya lehet annak, hogy az emberiség megmentse saját magát. A filmhez kapcsolódva most öt olyan történetet ajánlunk, amelyben eljön egy üstökös.

fk |

Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke
Isten pörölye
Ford.: Török Attila, Szukits, 172 oldal
Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke kisregénye, az Isten pörölye a 22. században játszódik és sok mindenben hasonlít a Ne nézz fel! cselekményéhez. A központi témája, hogy az emberek felfedeznek egy aszterodiát és megpróbálják kimozdítani azt a pályájáról, mielőtt még milliók életét követelve becsapódna a Földbe. A hatalmas aszteroida azonban nemcsak tudományos-technikai problémákat vet fel: az új vallás, a „kriszlám” fanatikus hívei isteni üzenetet látnak benne, emiatt pedig csaknem meghiúsítják az eltérítésére tett bolygóközi kísérletet.

Jules Verne: Hector Servadac

Jules Verne
Hector Servadac
Ford.: Bartóc Ilona, Holnap, 2012, 340 oldal
Jules Verne: Hector Servadac

Verne regényének nagyon hasonló az alaphelyzete, mint a Ne nézz fel!-nek: a Földünket nagy veszély fenyegeti. Egy csillagász kiszámította, hogy egy váratlanul feltűnt üstökös össze fog ütközni a Földdel. A katasztrófa valóban be is következik, a szeszélyes égitest azonban éppen csak súrolja bolygónkat, és magával ragadja a Földközi-tenger partvidékének egy részét. Különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek kerülnek az új égitestre, és izgalmas küzdelmet vívnak életükért, visszatérésükért a Földre.

H.G. Wells: Amikor az üstökös eljön

H.G. Wells
Amikor az üstökös eljön
Budapest, 1926
H.G Wells, Artur Landsberger: AMIKOR AZ ÜSTÖKÖS ELJÖN (Az üstökös - A zöld gőzök - Az új világ) - LU A KOKOTT

Valaha még elképzelni sem lehetett, hogy egy űrsikló-flotta leszálljon egy üstökösön és felrobbantva azt, megmentse a Földet. Sőt, még azt sem tudta az ember igazán, hogy mik is pontosan az üstökösök. Alig száz évvel ezelőtt még ez volt a helyzet, amikor Wells science-fiction regénye játszódik. A történet szerint a Földünknek ütközik egy üstökös, ami alapvetően változtatja meg a Földet, lakóit és az emberiséget is.

Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson
2312
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 571 oldal
Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson írói pályájának egyik mérföldköve a 2312, amely a 24. századi életet mutatja be nekünk. Az emberek egy része már távoli bolygókon, holdakon lakik, a földlakók és az űrlakók élete pedig különválik, ami új dilemmákat hoz el az emberiség számára. A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, aki Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusa volt. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ezzel azonban nemcsak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Közben ráadásul egy mesterséges eredetű, pusztító meteor érkezik. 

Asmiov: Hajótörés a Vesta-térségben

Isaac Asimov mindössze 18 évesen írta meg a Hajótörés a Vesta-térségben című töténetét, amely az első nyomtatásban megjelent novellája volt 1939-ben. Az írás három férfi történetét meséli el, akik túlélik az űrhajójuk hajótörését az aszteroidaövben, de aztán a Vesta nevű aszteroida körüli pályán találják magukat. Csak pár napig kitartó élelem és levegőkészlet áll a rendelkezésükre. És bár egyre inkább kétségbeesnek a közelgő vég miatt, hirtelen mégis támad egy ötletük és így sikerül a Vesta felé kanyarodniuk, ahol egy kis közösség él.

A történet ITT olvasható magyarul. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amely pszichológiával kapcsolatos

A januári Nincs időm olvasni kihívás témája ezúttal a pszichológia. Mi is ajánlunk 5 könyvet. 

...
Könyves Advent

5 könyv Sisi életéről

Az ünnepi tévéműsor egyik visszatérő nagy klasszikusa az 1950-es években Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógia, december 26-án pedig debütál a Magyarországon már életében is hatalmas népszerűségnek örvendő Erzsébet királyné életéről szóló új Netflix-sorozat. Ebből az alkalomból összeszedtünk öt olyan könyvet, melyek mind más-más szemszögből mutatják be a tragikus sorsú királyné életét.

...
Nagy

5 könyv, amely több idősíkon játszódik

Itt az augusztus, folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezútal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely több idősíkon játszódik. A havi témáhhoz adunk néhány ötletet. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

...
Sándor Anna

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A hét könyve
Kritika
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]