Ilyen lenne a Trónok harca, ha Móricz írta volna a sztorit? [Streamingajánló]

Ilyen lenne a Trónok harca, ha Móricz írta volna a sztorit? [Streamingajánló]

Megérkezett a Netflixre az Erdély-trilógia első része alapján készült Tündérkert. Januári streamingajánlónkban a Madarász Isti által rendezett sorozat mellett olvashattok egy nyers Marvel-adaptációról, egy 2. világháborús drámáról, Harlan Coben misztikus thrilleréről és egy Trent Dalton bestsellere alapján készített ausztrál coming-of-age sztoriról is.

Nyitókép: mafab

vn | 2024. január 15. |

Echo

Az Alaqua Cox által alakított Echo először a Disney+ 2021-es Sólyomszem című sorozatában tűnt fel, most pedig önálló sorozatot kapott. A 16-os korhatár-besorolású spin-offban az indián származású címszereplő visszatér szülővárosába, ahol újra kapcsolatba kerül a gyökereivel, valamint egy új válsággal is szembe kell néznie. A sorozat szereplőgárdájában többségében őslakos színészeket találunk, így Chaske Spencert, Tantoo Cardinalt, Devery Jacobsot és Cody Lightningot, a sorozat rendezői (Sydney Freeland és Catriona McKenzie) pedig ugyancsak indián származásúak. A 16-os karika pedig azt sejteti, az Echo nyersebb és erőszakosabb lesz, mint egy tipikus Marvel-sorozat.

Műfaj: akció, kaland, dráma.
Hol?
Disney+

A fiú, aki lenyelte a világegyetemet

A Trent Dalton bestsellere alapján készült A fiú, aki lenyelte a világegyetemet az 1980-as évek Ausztráliájába kalauzolja a nézőt. A Netflix-sorozat epizódjai a külvárosban élő Eli Bell (Felix Cameron) és tökéletesnek semmiképp sem nevezhető családja életét követik nyomon. Eli a gyógyulófélben lévő függő anya, egy heroin-kereskedő mostohaanyja, valamint a bébiszitterként is dolgozó hírhedt bűnöző mellett próbál felnőni. Jocelyn Moorhouse és Bharat Nalluri rendezése szívszorító coming-of-age sztorit ígér.

Műfaj: dráma.
Hol?
Netflix

A levegő urai

A Donald L. Miller azonos című könyve alapján, John Orloff forgatókönyvével készült 2. világháborús dráma, A levegő urai a „Véres Század”-ként is ismert 100. bombázócsoport tagjainak sorsát követi, akik veszélyes légitámadásokat hajtottak végre a náci Németország felett. A széria annak projektsorozatnak a legújabb fejezete, amit Tom Hanks és Steven Spielberg kezdett el Az elit alakulattal, és egyébként A levegő urainak is a producerei. A címszereplő pilótáknak nem csak az oxigénhiánnyal kellett megküzdeniük, hatalmas árat fizettek azért, hogy segítettek megállítani a Harmadik Birodalmat. A sorozat epizódjai január 26-ától lesznek láthatók az Apple TV+ kínálatában.

Műfaj: dráma, akció, thriller.
Hol?
Apple TV+

Nem versz át

A streamingplatform és Harlan Coben thrilleríró már korábban is dolgoztak együtt. Az idegen, a Safe vagy a Maradj mellettem is közös munkájuk gyümölcsei. A Coben Fool Me Once (Nem versz át) című regénye alapján készült sorozatban a férjét gyászoló Mayát (Michelle Keegan) követhetjük, aki a frissen felszerelt babafigyelő biztonsági kamera felvételén egyszer csak megpillant egy férfit – aki megszólalásig hasonlít a halottnak hitt férjére...

Műfaj: dráma, krimi, misztikus
Hol? Netflix

Tündérkert

A hazai sajtóban a magyar Trónok harcaként is emlegetett széria Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült. A Madarász Isti által rendezett, Bereményi Géza, Horváth András Dezső, Jeli Viktória és Tasnádi István által írt sorozat szerelemmel, szenvedéllyel, hatalmi harcokkal és árulással van tele. Báthory Gábort Katona Péter Dániel, Bethlen Gábort pedig Bokor Barna játssza. A Tündérkert epizódjaiban feltűnik továbbá Balsai Móni, Dimény Levente, Gáspár Kata, Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Rajkai Zoltán, Szamosi Zsófia és Szőke Abigél is.

Műfaj: dráma, romantikus, thriller.
Hol?
Netflix

Forrás: imdb, mafab.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szerelemmel, intrikával átszőtt politikai thriller lesz a Tündérkert

„Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – ígéri a jelenleg forgó sorozat rendezője.

...
Szórakozás

Harlan Coben világában a múlt mindenkit utolér

December 31-én debütál a Netflixen Harlan Coben 2012-es thrillerének adaptációja, a Stay Close, azaz a Maradj mellettem. Megérkezett az előzetese.

...
Szórakozás

Férjvadászok a viktoriánus Londonban – 8 friss sorozat streamingen

Egy díjakkal elhalmozott széria befejező évada, egy képregényként és játékfilmként is sikeres történet animációs folytatása és egy japán horrorszerző írásaiból készült anime. Mutatjuk a streamingszolgáltatók platformjaira frissen felkerült legizgalmasabb sorozatokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...

Ha van valami, ami az időtlent próbálja ostromolni, az a költészet

...

Áfra János: Egy megható vers csak terápia, a szépirodalom ott indul, ahol a nyelv uralkodni kezd

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.