Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek, illetve -sorozatok között szemezgetve egy bolygónk történetének eddigi öt tömeges kihalását, valamint a tengerentúli rasszizmus kialakulásának eredetét taglaló szériát is találunk.

Nyitókép: Netflix

vn | 2023. december 01. |

Élet a bolygónkon

Négymilliárd év, milliónyi faj, öt tömeges kihalás. A Steven Spielberg és a Silverback Films által, Morgan Freeman narrációjával készített dokumentumfilm-sorozat a földi élet legnehezebb periódusait idézi fel, és a legújabb paleontológiai eredmények, valamint grafikai megoldások felhasználásával bolygónk történetének eddigi öt tömeges kihalását mutatja be.

Hol? Netflix

A rasszizmus története az Egyesült Államokban

A Dr. Ibram X Kendi New York Times bestsellere alapján, az Oscar-díjas Roger Ross Williams által készített dokumentumfilm-sorozat a színesbőrűek ellen irányuló rasszizmus történetét követi nyomon. A rasszizmus története az Egyesült Államokban animációs betétekkel, illetve szakértők megszólaltatásával igyekszik feltárni a tengerentúli fajgyűlölet kialakulásának eredetét.

Hol? Netflix

Hogyan váljunk maffiafőnökké - 1. évad

A Hogyan váljunk szektavezérré és a Hogyan váljunk zsarnokká után itt a Citizen Jones produkciós cég legújabb, a Netflix számára készített dokumentum-sorozata. A különböző kultuszok karizmatikus központi alakjait vizsgáló részek, illetve a Szaddam Husszeinhez vagy Sztálinhoz hasonló diktátorok életútját bemutató miniszéria után Peter Dinklage ezúttal az alvilágba kalauzol, és a Hogyan váljunk maffiafőnőkké epizódjaiból olyan hírhedt bűnözők felemelkedését és bukását ismerhetjük meg, mint Al Capone vagy Pablo Escobar.

Hol? Netflix

Anthony Bourdain: Az örök utazó

Az író, szakács, tévés műsorvezető és médiaszemélyiség Anthony Bourdaint A konyhafőnök vallomásai című könyve tette ismertté idehaza. Morgan Neville Anthony Bourdain: Az örök utazó filmje a séf, író és úti dokumentumfilmes életét és karrierjét követi nyomon, egészen az 2018. június 8-án, 61 éves korában elkövetett öngyilkosságáig.

Hol? Netflix

Robbie Williams

Huszonöt évvel a számos rekordot hozó szólókarrierjének beindulása után Robbie Williams ebben a négy részes miniszériában visszatekint fiatalkorára, és reflektorfényben leélt életére. A 16 évesen, a Take That együttessel hírnevet szerzett előadó őszintén beszél a függőségeiről, a sztárság és a siker árnyoldalairól, és arról is mesél, merre vezetett számára a mélypontról kiút.

Hol? Netflix

Forrás: mafab, imdb, Sorozatjunkie

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Oscar-díjas rendező készített dokumentumfilmet John le Carréról

Az októberben, az Apple TV-n érkező produkció hat évtizedet ölel át a kémregény-irodalom egyik legismertebb alakjának életéből.

Fotó: Apple TV+

...
Hírek

A Navalnij elleni merénylet utáni időszakot mutatja be a díjnyertes dokumentumfilm

Vasárnap este mutatta be a CNN a Sundance-díjas Navalnij című dokumentumfilmet, amely az orosz ellenzéki vezető életét követi nyomon, és a novicsok-mérgezés utáni időszakra fókuszál.

...
Szórakozás

Már magyarul is elérhető a Legendás állatokhoz készült dokumentumfilm

Fantastic Beasts: A Natural History című félig tudományos, félig szórakoztató dokumentumfilm bemutatja, Rowling hogyan mintázta a mitológiai szörnyekől és a mi világunk állatairól a könyveiben felbukkanó varázslatos lényeket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Új Bukowski-novelláskötet jelenik meg magyarul

...
Szórakozás

Megvan, mikor érkezik az új Harry Potter sorozat és a Trónok harca második spinoffja

...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

...
Panodyssey

Sandra-Tóth Renáta: Konstanciák / Kvintesszencia / Fölösleges vegyérték

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

...
Hírek

A Watchmen színezője és a Sárkányok háza színésze is itt lesz a Budapest Comic Conon

...
Szórakozás

„Én vagyok a Marvel-Jézus” – itt a Deadpool & Rozsomák szinkronos előzetese

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Nagy

Szabad ember volt és nagy író – Erich Kästner 125

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.

Polc

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...

A diktatúra nem emlék, hanem a sötétség mélyén lopakodó szörny

...