Sántakutya, Ben Caplan, Madách és az énekesmadarak [PROGRAMAJÁNLÓ]

Sántakutya, Ben Caplan, Madách és az énekesmadarak [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban hangulatos és szórakoztató lokálpatrióta sztoriestre épp úgy invitálunk, mint megünnepelni Budapest születésnapját a Városházán vagy a Merlinben. És persze találsz még itt őrületes nézni- és hallgatnivalókat is az óceánon innen és túlról.

sa | 2023. november 16. |

Sántakutya

-

Hogy fér bele egy húsz percnyi történetbe maga az élet? Miért izgalmasabb a valóság az elképzelhetőnél? Hogy lehet a személyes kimondatlannal mindenkihez szólni? A Sántakutya estek során az érdeklődők egyszerre csípik nyakon az igazságot, és utaznak a fantázia világába a vendégek történeteivel. A Sántakutya a zalai Margófeszt állandó programja, ám eljött az idő, hogy Budapesten is beinduljon a mesélés, így havonta várnak a Tompa17-ben, hogy egy estére az igaz történetek kapjanak főszerepet! Első alkalommal velejéig ferencvárosi történeteket hoz a három vendég: 

  • Nagy József a 24.hu újságírója, fradista, aki álmában visszajár ötméteres papírmasé krokodilt gyártani egykori alsós tanítványaihoz
  • Bezerics Dániel a Paletta alapítója, aki nem csak gasztronómiával hanem közösségi élettel tölti meg a Tompa utcát
  • Gerzsényi Bettika, azaz Bettika a tékából - a többit tőle kell hallani.

Mesélő vendégeink hardcore lokálpatrióták, egy közös van mindenki sztorijában: Ferencváros. A személyes történetük hol megható, vicces, tanulságos, szívszorító, kínos vagy épp ciki, majd ti eldöntitek egy ital fölött! Íme, a ferencvárosi (sztori)koktél! 

Mikor? november 23. 18:30 Hol? Tompa 17
Részletek erre>>>

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája

Hogyan alakult az Éhezők Viadalának története 64 évvel azelőtt, hogy Katniss Everdeen önként jelentkezett a viadalra, és évtizedekkel azelőtt, hogy Coriolanus Snow Panem diktatórikus elnöke lett? Az ifjú Coriolanus Snow az utolsó reménysége az egykor büszke Snow családnak, akik kegyvesztetté váltak a háború utáni Capitoliumban. Hogy pozícióját biztosítsa, vonakodva bár, de vállalja az elszegényedett 12. körzet kiválasztottja, Lucy Gray Baird mentorának szerepét. Miután Lucy Gray elbűvöli Panem közönségét, Snow meglátja a lehetőséget mindkettejük sorsának megváltoztatására. Összefog Lucy Grayjel, hogy az esélyeket kedvező irányba fordíthassa, és innentől kezdve csak egy hajszálon függ mindaz, amiért addig dolgozott. A jó és a rossz ösztönei viaskodnak benne, miközben versenyt fut az idővel – s a verseny végén, ha túléli, az is kiderül, hogy énekesmadár vagy kígyó válik belőle. A film alapjául szolgáló regényről itt írtunk.

Mikor? november 16-tól Hol? mozik

Együtt a város – Boldog születésnapot, Budapest!

-

Budapest szülinapja alkalmából különleges meglepetéssel készül a Városháza: 12 év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház (programok itt), a városlakók birtokba vehetik a Városháza udvarát és egy egész héten át változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással is várják az érdeklődőket.

Mikor? november 17-19. Hol? Budapest Városháza
Részletek erre>>>

Rivaldafényben – Híres magyar grafikusok legendás színházi plakátjai

-

Az utcai plakát mulandó alkotás, a kiragasztásával meg is kapja a halálos ítéletét, és az utókor többnyire csak azokat tudja megőrizni, amelyeket nem használtak fel az eredeti céljukra. Közülük is mostohább a sorsa a színházi plakátoknak, amelyekből a filmes társaiknál kevesebb készült, és ezért kevesebb is maradt meg. De amelyiknek sikerült, az a moziplakátokhoz hasonlóan képes megmutatni a magyar plakátművészek nagyszerűségét. A tárlat éppúgy megidézi a nagy színházak legendás előadásait, mint a vidéki játszóhelyek és fővárosi varieték világát.

Mikor? november 20-tól január 21-ig Hol? Eötvös10
Részletek erre>>>

Ben Caplan

Ben Caplan, az őrült költő ismét Budapesten. Karizmatikus sármőr és a zongora nagy mestere. Ben Caplan 2011-ben adta ki első stúdióalbumát, az elmúlt tíz évben pedig világszerte egyre nagyobb és nagyobb közönség előtt játszott klubokban és színházakban. Akár egyedül, akár zenekarral áll színpadra, az élmény mindenképpen eszelős lesz. Ben Caplan sajátos előadásával már többször járt Magyarországon, most pedig két év után ismét itt az alkalom a visszatérésre, november 22-én a Dürer Kertben.

Mikor? november 22. 19:30 Hol? Dürer Kert
Részletek erre>>>

Spanyol Filmhét 2023

-

Tíz filmmel, a spanyol filmművészet legújabb kincseivel érkezik nagy hagyományú filmhét, amelyet idén is a budapesti Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel közösen valósítanak meg.

Mikor? november 21-26. Hol? Uránia
Részletek erre>>>

Az álom vége? Klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma

-

Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából készülő kiállítás a biografikus megközelítés vagy Az ember tragédiájának teljes feldolgozása helyett a 14. szín letargikus disztópiáját emeli a középpontba, méghozzá a mű határain túllépő értelmezési keretekben. A kiállítás arra tesz kísérletet, hogy egy-egy Madách által megfogalmazott problémára ma milyen válaszok adhatók a kortárs tudományos diskurzusokban. A tárlatban Kass János grafikái mellett három kortárs képzőművész: Kósa János, és Milorad Krstić munkái láthatók, illetve a mai klímakatasztrófával és annak következményeivel járó társadalmi problémákat ismertető tudományos álláspontokat bemutató interjúkat lehet meghallgatni. Kurátor Sidó Anna, a PIM muzeológusa; látvány Kemény Gyula, PIM; grafika Bogdándy Gábor, PIM.

Mikor? 2023. november 24. - 2025. január 12. Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A Kapitólium hava mindent beborít Panem hógömbjében

Suzanne Collins az Énekesmadarak és kígyók balladájában az eredeti trilógia zsarnokára fókuszál. Ki és miért hozta létre az éhezők viadalát, és hogyan fonódik az össze szorosan Snow sorsával? Miből táplálkozik az elnök Katniss iránti mély ellenszenve? Collins újabb viadalt rendez, hogy mindezt leleplezze.

...
Szórakozás

Agatha Christie-t idéző krimi-vígjáték készül Kern András főszereplésével

A Ma este gyilkolunk várhatóan jövő évben kerül a mozikba. Fazakas Péter filmjében Elek Ferenc, Keresztes Tamás, Pogány Judit és Stefanovics Angéla is feltűnik majd.  

...
Szórakozás

Britney Spears memoárja rákényszeríti a médiát, hogy szembenézzen saját, ordító szexizmusával

A bennem lévő nő című könyvében a pop hercegnője végre maga meséli el a történetét, mások róla szóló fals narratívái helyett. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni