Az osztály vesztese, Öreg Banda, Bosch [Programajánló]

Az osztály vesztese, Öreg Banda, Bosch [Programajánló]

Film- és színházi premier, koncert és egy nagyszabású kiállítás is fért legújabb tavaszi programajánlónkba.

ro | 2022. március 31. |

Minden rendben ment

Bemutató: Március 31.

Amikor a 85 éves André agyvérzés következtében kórházba kerül, a lánya, Emmanuelle azonnal a segítségére siet. A félig lebénult apa egy megrázó kéréssel fordul a lányához: segítséget kér, hogy vessenek véget az életének. Emmanuelle nem tudja, mihez kezdjen, hogyan tehetne eleget egy ilyen sokkoló kérésnek. A Minden rendben ment világpremierje Cannes-ban volt, ahol az alkotás a versenyprogramba kapott meghívást. Emmanuèle Bernheim önéletrajzi ihletésű filmadaptációjának főszereplője Sophie Marceau (Házibuli 1-2, A rettenthetetlen, A világ nem elég), partnerei André Dussollier (Amélie csodálatos élete, Senkinek egy szót se!), Géraldine Pailhas (Fiatal és gyönyörű), valamint az Oscar-jelölt Charlotte Rampling (Dűne, Assassin’s Creed, 45 év, Melankólia). A film rendezője François Ozon. 

Az osztály vesztese - premier

-

Bemutató: Április 1.

Hol? Budaörsi Latinovits Színház/Városi Ifjúsági Klub

Egy megkötözött, Minion-maszkos alak ül Az osztály vesztese felirat alatt. Fotóját az ismeretlen tettes az 5. a osztály Facebook-oldalán teszi mindenki számára elérhetővé. Két kérdés tartja izgalomban az iskolát: ki lehet az elkövető – és ki az áldozat? Tíz embert ismerünk meg ebből a bizonyos 5. a-ból – miközben lassan világossá válik, hogy szinte bármelyikük lehetne: a bántalmazott is, a bántalmazó is.

Wéber Anikó azonos című regényét színpadra alkalmazta: Kolozsi Angéla. Az előadást drámapedagógiai foglalkozás követi.

Részletek>>

Zene az erdőből, zene az Öreg Bandától

-
Hol? MOMKult
Mikor? Április 4. hétfő, 19 óra

A múlt és jelen találkozása a zenében, az ősök muzsikájának megidézése egy koncert során: együtt zenél az Öreg Banda és a Kollár-Klemencz Kamarazenekar. A sváb felmenők hagyatéka a színpadon teljesedik ki a Kamarazenekar személyes hangvételű, mély érzelmekkel telített, balladisztikus dalai az Öreg Banda utódzenekarának, az újhartyáni Sváb Parti Zenekar közös előadásában.

Kollár-Klemencz Lászlónak tavaly jelent meg az Öreg Banda című regénye, ITT írtunk róla, ITT pedig a margós bemutatóról szóló beszámolónk olvasható.

Részletek>>

Hogyan válasszunk könyvet?

-

A nemzetközi gyerekkönyvnap (április 2.) alkalmából a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum ezen a héten a MESEBESZÉD projekt keretében nyolc videót tesz közzé. Ezekben a HUBBY négy szakembere ad hasznos tippeket egy előadás és egy beszélgetés formájában a gyerekeknek, kamaszoknak szóló irodalom kiválasztásában.

A videókból kiderül, hogy:

❓ Milyen magyar gyerekkönyv-kiadók határozzák meg a piacot?
❓ Hogyan lehet olvasóvá nevelni a gyerekeket?
❓ Milyen típusú könyveket különböztethetünk meg? Ezek hány éves kortól ajánlottak?
❓ Miért fontos olvasni tabukról is, például a halálról?
❓ Miért érdemes olvasni? Milyen funkciókkal bír az irodalom?
❓ Milyen szempontok játsszanak szerepet a könyvválasztásnál?
❓ Miért érdemes eltekinteni a fiús-lányos könyvek didaktikus szétválasztásától?
❓ Milyen előnyei és hátrányai vannak a klasszikus és a kortárs olvasmányoknak?
❓ Milyen típusú gyerekkönyvek léteznek külföldön? Miket érdemes beszerezni?

A videókért kattintsatok a HUBBY Youtube-csatornájára!

Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa

-

Hol? Szépművészeti Múzeum

Mikor? Április 9. – július 17.

Az európai festészet egyik legnagyobb hatású és legemblematikusabb életművét megalkotó németalföldi mester, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét mutatja be a Szépművészeti Múzeum április 9-én nyíló kiállítása. A budapesti tárlaton, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása lesz Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának ígérkezik, közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség. Bosch különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző tárlaton a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

Részletek>>

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

Tavasszal új sorozatunk indult a Civil Rádióban, amiben arra vállalkoztunk, hogy havonta 10-12 percben összefoglaljuk, hogy szerintük mi volt a hónap legfontosabb könyves vagy irodalmi témája, a hónap könyve és a beszélgetés végén még egy adaptációt is ajánlunk.

...
Nagy

Wéber Anikó: A legrosszabb, ha egy gyerek elhiszi magáról, hogy lúzer

...
Szórakozás

Murakamival autózunk a gyászban három órán át

A négy Oscar-díjra jelölt Vezess helyettem hosszú és motorhanggal teli, nem környezetbarát film, ami hasonlóan lassú és meditatív, mint a Forma-1. Háromórás gyászmunka Ványa bácsi narrációjával. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.