Könyves Séták, Gyarmati Fanni naplója, Nádas Péter Budapestje [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ezen a héten izgalmas városi sétákat, online színházi szemlét, Örkény-előadást és Nádas-fotókiállítást is ajánlunk. 

fk | 2022. szeptember 22. |

Könyves Séták: Buja Buda/ Buja Pest

-

Harisnyakötők és türelmi bárcák. Kétes múltú luxusmúzsák és könnyű, ledér szerelmek. A történeti Budapest erotikus emlékei közt sétálva megismerkedünk a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjaival. Olyan helyszínekre látogatunk, ahol a falak izgalmas rendőrségi, megdöbbentő közegészségügyi adatokról, ledér bordélyos hölgyekről, sőt, kalandos szeretői történetekről mesélnek. Könyves Sétánkon Budán idézzük meg a letűnt korok a szexualitáshoz, a prostitúcióhoz és alap társadalmi tabu-kérdéseihez tapadó sztorijait, körbejárjuk az egykori nagyvárosi kurtizán-élet nemcsak emblematikus helyszíneit, de belső, érzelmi és szociális világát is. A buja budai élet olyan irodalmi nagyságok levelein és szövegein keresztül bontakozik ki, mint Krúdy, Karinthy, Szép Ernő vagy Petri György. A sétát vezeti: Szabó Dominika.

Buja Buda: Szeptember 24. 10:00 Hol? Rudas Gyógyfürdő. Facebook-esemény ITT.

Buja Pest: Szeptember 25. 16:00. Hol? Károlyi-kert. Facebook-esemény ITT.

eSzínház Fesztivál

-

Szeptember 25-ig tart idén az eSzínház Fesztivál online színházi szemle, amelyen az idén 18 színház és társulat 19 előadása látható. A fesztivál zárásaként a zsűri értékelése alapján szakmai díjak is kiosztásra kerülnek, és ezen túl még a nézők is szavazhatnak.  A legtöbb voksot kapó előadás elnyeri az eSzínház Fesztivál Közönségdíját. Az előadások listáját ITT találjátok.

Mikor? Szeptember 16-25. Hol? Online. Facebook-esemény ITT.

Eleven Ősz 2022

-

Idén is megrendezik az Eleven Ősz nyárzáró fesztivált a Bartók Béla Boulevard-on. A programok jelentős részét pályázat útján választották ki a szervezők, melynek eredményeként számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, de lesznek workshopok, performanszok, kiállítások és köztéri installációk, valamint helytörténeti séták is.

Mikor? Szeptember 23-24. Hol? Bartók Béla út. Facebook-esemény ITT.

Minimo. A sötétség színei // Nádas Péter Budapestje

-

Nádas Péter eredetileg fényképésznek tanult, többek között a Nők Lapja sajtófotósa volt, de az 1970-es években visszavonult a hivatalos fotózástól, és irodalmi munkásságával párbeszédben folytatta a fotográfiák készítését. Nádas 1999-ig foglalkozott az analóg fotózással, azonban Valamennyi fény című, válogatott fotóit bemutató könyvének megjelenése után ezzel felhagyott. A 2000-es évek eleje óta képeit digitálisan, elsősorban IPhone-nal készíti. Nádas Péter most kiállított képeint saját okostelefonjával készítette. Érdeklődésének fókusza a digitális képkészítés hibalehetőségeinek vizsgálata, s ezen belül is a fény és a sötétség kettősének tematizálása. Sorozatai alapvetően csendéletek, önarcképek. Mindegyik fotója a fény és annak hiányának rögzítésére tesz kísérletet. Képei az átmenetekről, a személyes és univerzális változások elkerülhetetlenségének mély megértéséről tanúskodnak. A kiállítás megtekinthető szeptember 30. és november 11. között. A megnyitón Nádas Péterrel Szűcs Attila képzőművész beszélget.

Mikor? Szeptember 30. 18:00 Hol? Deák Erika Galéria. Facebook-esemény ITT.

Fehérvári Irodalmi Napok

-

A fesztivált Kemény Zsófi költő nyitja meg, őt követi Leskovics Gábor Lecsó szólókoncertje, fellép Henri Gonzo Magyar Melankolikusok című estjével, bemutatják Molnár T. Eszter, Szarka Károly és Németh Róbert új köteteit, gramofonzene mellett kóstolható meg a Parti Nagy Lajos „szakácskönyve” alapján készült menü, ott lesz Szabó Anna Rozsi legújabb szólóműsorával, az Új Magyar Képtárban pedig Törőcsik Franciska és Prieger Zsolt Pilinszky-estje lesz majd látható. A „nulladik napon” idén rendhagyó irodalmi nyomdalátogatást tartanak az ALTO Nyomdában Czinki Ferenc és Vágvölgyi B. András közreműködésével.

Mikor? Szeptember 22-24.  Hol? Székesfehérvár. Facebook-esemény ITT.

Pisti a vérzivatarban - A Freeszfe Egyesület előadása

-

„Most lettem kész új groteszk darabommal. Címe: Pisti a vérzivatarban. Vagy betiltják, vagy mennybe megyek. Nincs harmadik eset. Illetve van: hogy le se szarnak. Talán ez a legjobb.” – írta Örkény István 1969-ben egy barátjának. A Pisti a vérzivatarban a háború árnyékában aktuálisabb, mint valaha. Arról mesél, hogy ez az őrjítő, állandó kompromisszumokkal és ismétlődő átalakulásokkal járó körforgás, amit jobb híján történelemnek nevezünk, nem tud leállni. Az efölött érzett pánik és a megnyugvás hajtja a Pisti a vérzivatarban szereplőit. Pisti nem ember, hanem egy megrendült identitás, összetett és bonyolult tartalom. Hiszen kettőnek lenni, az a szabadság! Nincs kiút állandóan változó személyiségéből, hiába hordozza a megváltás ígéretét. Pisti egyszerre kettő négy és tízmillió, van múltja, jelene, jövője, szeretője, foglalkozása, csak éppen vezetékneve nincs. Pistipistipistipistipisti a káosz megtestesítője, ami mindnyájunk fejében van.

Mikor? Szeptember 25. 22:00 Hol? Auróra. Facebook-esemény ITT.

Patkányút – Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála

-

A magyar olvasóknak már nem ismeretlen Philippe Sands neve: 2020 telén jelent meg a Kelet-nyugati utca - A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című kötete. Sands szeptember 22-én Budapestre érkezik, hogy személyesen vegyen részt második magyarul megjelenő könyvének bemutatóján. A Patkányút – Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála című kötetet Orosz Ildikó fordította. Az esemény moderátora Mesterházy Lili lesz.

Mikor? Szeptember 22. 19:00 Hol? Spinoza Színház. Facebook-esemény ITT.

Teddy Queen

-

2018-ban három tinédzser álmaként született meg a Teddy Queen formáció Gyergyószentmiklóson. A kezdetekben garázs rock elemekből építkező zenekar fokozatosan haladt kezdetben az erdélyi fesztiválok során át egyenesen a legfontosabb magyarországi koncerthelyszínekig. A zenekar 2 kiadott kislemezzel és a 2021-ben kiadott nagylemezével bizonyítja, hogy a punk rock és indie pop rock vonásokon túl a szabad szelleműséggel karöltve képes rock ’n roll-t varázsolni a színpadra.

Mikor? Szeptember 22. 19:00 Helyszín: Esernyős Óbuda. Facebook-esemény ITT.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója

-

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből az anyagból előadást csinálni. A FILC / Fischer Iván Lakásszínháza /saját produkcióját először 2015. december 15-én láthatta a közönség, Seres Tamás szerkesztésében és rendezésében. A darab azóta több, mint 50 teltházas előadás élt meg, s bemutatták több fesztiválon és játszóhelyen. Az előadás után Hámori Gabriella és Seres Tamás, a darab rendezője beszélgetnek a könyvről és a monodráma keletkezéséről.

Mikor? Szeptember 24. 19:00 Hol? Várkert Bazár. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Az öreg Spielberg a kis Spielbergről forgatott filmet - és meg is nyerte a torontói fődíjat

A 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) győztes produkciójában a 75 éves rendező a filmkészítésről mesél. A fődíjat a közönség szavazatai alapján ítélték oda. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

...
Szórakozás

5 irodalmi adaptáció, ami szeptemberben lázban tartja a rajongókat

Itt az ősz és sorra érkeznek az izgalmasabbnál izgalmasabb adaptációk és előzménytörténetek. Mutatjuk, miket érdemes nézni szeptemberben!

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Gaston egy kis unikornis, aki megtanítja kezelni az érzelmeket
...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket