Bridgerton 3. évad - fotó: Netflix - konyvesmagazin.hu

Nemcsak a Bridgertonban, a TikTokon is hódít a hímzés

A Bridgerton világában igazán nem meglepő hímzéseket látni. De azt tudtad, hogy maga Taylor Swift is a műfaj rajongója?

hhz | 2024. június 18. |

Hosszas várakozás után múlt héten megérkeztek a Bridgerton legújabb részei. A Netflix nagy sikerű romantikus sorozatában a szereplők gyakran – ha nem is mindig lelkesen – ragadnak tűt és cérnát, hogy kézimunkával múlassák a hosszúra nyúlt napot.

julia quinn
Mr. Bridgerton csábítása
Ford. Bozai Ágota, Gabo, 2024, 426 oldal

Azonban a hímzés nem korlátozódik a Bridgerton család tagjaira. A covid megjelenése óta a művészeti ág reneszánszát éli a fiatalok körében, nem kis mértékben a TikToknak köszönhetően.

Covid és kézimunka

Mindannyian emlékszünk a covid első hónapjaira, mikor barátaink, családtagjaink, – és valljuk be, mi magunk is – korábban elképzelhetetlen lendülettel vetettük bele magunkat egy-egy hobbiba, legyen az kötögetés, szappankészítés vagy kenyérsütés.

Míg sok szenvedély gyorsan kihunyt, úgy tűnik,

a hímzés 2020 óta töretlen népszerűségnek örvend.

Az otthon ragadt, unatkozó vagy nyugalomra vágyó emberek kézimunkái idővel utat találtak a TikTokra is, ezzel meghódítva egy új generációt.

Egyiptomtól a skót királynőig

Nem is akármilyen hímzésről beszélünk, hanem az úgynevezett needlepoint technikáról, amely egy rácsszerű anyag teljes befedésével készül.

„A lényeg, hogy az alapanyag egyáltalán nem látszhat – magyarázza Susan Kay-Williams, a brit Királyi Hímzőiskola vezérigazgatója. – A needlepoint nagyon sok munkát vesz igénybe, ugyanakkor az eredmény rendkívül tartós. Éppen ezért maradt meg épen olyan sok történelmi példa.”

A needlepoint hímzés története egészen az ókori Egyiptomig nyúl vissza. 

A fennmaradt képekből és a sírokban talált tárgyakból kitűnik, hogy ezt a technikát használták a ruhák és vallásos eszközök díszítésére.

Európában csak a 16. században terjedt el, köszönhetően a hímzésre alkalmas acéltű feltalálásának. Az Erzsébet-kori Angliában a nemesség és a királyi udvar egyik kedvenc időtöltésének számított – Mária, a skót királynő például hímzéssel múlatta napjait, miután unokatestvére börtönbe záratta.

Gyógyító hímzés

@chaparral.dallas Get in girls! We are learning to stitch🥰 #beginner #needlepoint #stitchers #dallas #hobby ♬ smile - audios💌

A raboskodó királynőt még értjük – de mi tesz egy ilyen aprólékos, rendkívüli türelmet igénylő elfoglaltságot népszerűvé napjainkban?

„Minden a lezárásokkal kezdődött – mondja Kay-Williams. – Kezdő hímzőknek a needlepoint a tökéletes választás, mivel az anyag rácsozása utat mutat. Emellett van valami megnyugtató a technika egyhangúságában. A világháborúkból visszatérő katonák gyakran kapták azt a tanácsot, hogy kézimunkázzanak, hátha az segít nekik kigyógyulni a harctéri sokkból.

Amíg az ember a hímzésre koncentrál, a teste és a lelke egyaránt gyógyulni tud.”

Hasonló tapasztalatról számolt be Krista LeRay, aki hímzős videóival több mint 150 ezer követőt szerzett TikTokon.

„Azt hiszem, nagyon sokan vágyunk arra, hogy elszabaduljuk a telefonunktól és a hírektől. A needlepoint sokat segített abban, hogy képes legyek megbirkózni a szorongásaimmal, és magamra tudjak maradni a gondolataimmal” – magyarázza.

Bár a hímzésre sokan magányos elfoglaltságként gondolnak, a needlepoint ifjú rajongói számára az új hobbi közösséget is jelent.

„A covid alatt sokan szerveztek Zoom-hívásokat, hogy együtt hímezhessenek.

A needlepoint pont olyan elfoglaltság, ami mellett nyugodtan beszélgethetsz, és legalább nem érzed magad egyedül” – meséli LeRay.

A pandémia elmúlásával pedig a közösségek kiléptek az online térből, és hímzőköröket hoztak létre Amerika-szerte, de azon túl is.

A hímzés ifjú rajongóit pedig nem köti semmiféle tradíció: bár továbbra is születnek munkák virágokról, a legnépszerűbb alkotásokon Cher-idézetek és Taylor Swift-koncertjegyek láthatók.

@kittygirlbellz TAYLOR SWIFT ERAS TOUR NEEDLEPOINT ORNAMENT #aspiringhousewife #needlepoint #ndlpt #needlepointornament #ndlptnation #erastour #taylorswift #taylorsversion #taylorswiftgifts canvas from @Penny Linn Designs ♬ original sound - UK SWIFTIES

 

Nyitókép: Netflix

(BBC)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ismerd meg a történészeket, akik részt vesznek a Bridgerton megírásában

Milyen szerep jut a Bridgertonban a történelmi tanácsadóknak?

...
Szórakozás

A Bridgerton hősnője elküldte a fenébe a trollokat és levetkőzött

A Bridgerton készítői bemutattak azoknak, akik online gúnyolták Nicola Coughlant és a testét.

...
Nagy

Ezt az 5 könyvet olvasd el, ha tetszik A Bridgerton család!

A Bridgerton család című, népszerű sorozatban nyolc összetartó testvér keresi a szerelmet és a boldogságot London előkelő köreiben. Ha szereted a kosztümös-romantikus sztorikat, összegyűjtöttünk pár könyvet, amit imádni fogsz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.