Mutatjuk, milyen könyveket olvashatsz el a decemberi adaptációs dömping előtt!

Az örök eldöntendő kérdés, hogy a könyv vagy a belőle készült film, sorozat sikerült-e jobban. Mindenesetre, aki szeretné, még a decemberi bemutatók előtt gyorsan elolvashatja az adott könyveket. Az év utolsó hónapjára is jutott ugyanis bőven az adaptációs premierekből, így aztán animációs film, musical, valamint kortárs regény és egykori botránykönyv feldolgozása is került a válogatásunkba.

ro | 2022. december 01. |

Egy ropi naplója: Rodrick a király

Jeff Kinney
Egy ropi naplója 2. - Rodrick, a király
Ford.: Szabados Tamás, Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2015
-

December 2-án debütál a Disney+-on  Jeff Kinney szupernépszerű ifjúsági könyvsorozatának újabb feldolgozása. Az Egy ropi naplójának volt már filmes adaptációja, tavaly a Disney+-on futott pedig egy animációs film, most pedig ugyanitt jön a folytatás, amely a második könyvet veszi alapul – ebben kulcsszerepet játszik majd a főhős, Greg idegesítő bátyja, Rodrick is, akinek tudomása van egy rém kellemetlen titokról, Greg pedig tart tőle, hogy a dolog egyszer csak napvilágra kerül.

Lady Chatterley szeretője

D.H. Lawrence
Lady Chatterley szeretője
Ford.: Falvay Mihály, Athenaeum, 2022, 467 oldal
-

A Netflix december 2-án mutatja be a Lady Chatterley szeretőjét. D.H. Lawrence regénye a megjelenésekor (1928-at írtak akkor) maga volt a nagybetűs Botrány, nem utolsósorban az explicit szexuális tartalom és a vulgáris szavak használata miatt. A könyv évekig nem jelenhetett meg Nagy-Britanniában, a változást egy nagy figyelmet kiváltó per hozta el (ITT írtunk róla korábban). A házasságtörő Connie Chatterley és a nemesi birtok vadőrének szenvedélyes kettősét Emma Corrin és Jack O’Connell alakításában láthatjuk majd.

Szentjánosbogár lányok - 2. évad

KRISTIN hANNAH
Firefly Lane - Szentjánosbogár lányok
Ford.: Palásthy Ágnes, Könyvmolyképző, 2014, 653 oldal
-

Ugyancsak december 2-ától és ugyancsak a Netflixen látható a Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok második évada. A romantikus dramedy, amelyben Kate (Sarah Chalke) és Tully (Katherine Heigl) három évtizeden átnyúló barátságát követhetjük nyomon, Kristin Hannah azonos című regényét dolgozza fel (az első évadról ITT írtunk). Az új évadban Kate-nek meg kell küzdenie Johnny szerencsétlenül végződött iraki útjának fájdalmas utóhatásaival, Tullynak pedig szembe kell néznie egy perrel, miután kilépett a talk show-jából, és a karrierjét is elölről kell kezdenie.

Kindred

December 13-től látható a Hulun a 2006-ban elhunyt Octavia E. Butler azonos című regényét feldolgozó Kindred. Utóbbi hőse egy Dana nevű fiatal és meglehetősen sikeres afroamerikai nő, akit többször visszarántanak a múltba, mégpedig egy marylandi ültetvényre, ahol az őseit dolgoztatták. A minisorozat főszerepében Mallori Johnson lesz látható, akinek ez lesz az első nagyobb filmes szerepe. 

Nők beszélgetnek

MIRIAM TOEWS
Nők beszélgetnek
Ford.: Molnár Eszter, Európa, 2019, 228 oldal
-

A kanadai Sarah Polley írt és rendezett filmet Miriam Toews Nők beszélgetnek című könyvéből. Utóbbi azt a 2000-es évek elején történt esetet dolgozza fel, amikor egy eldugott dél-amerikai mennonita településen a közösség férfi tagjai éveken keresztül nőket drogoztak és erőszakoltak meg. A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították, többen pedig hazugsággal vádolták a nőket. A szereposztás igencsak impozáns, hiszen olyan színészek láthatunk majd, mint Rooney Mara (Rémálmok sikátora), Claire Foy (A korona), Jessie Buckley (Az elveszett lány) és Frances McDormand (A nomádok földje). Az amerikai mozikban december 23-tól látható a film, magyar premierről egyelőre nincs információ.

Matilda - musical

Roald Dahl
Matilda
Ford.: Totth Benedek, Kolibri, 2022, 304 oldal
-

Története egyik legnagyobb üzletét ütötte nyélbe a Netflix, amikor megvette a Roald Dahl-jogokat, így aztán számítani lehet rá, hogy a streaming-szolgáltató a jövőben mindent kihoz majd az életműből. Elsőnek rögtön itt van a Matilda musicalfilm, amelynek december 25-én lesz a premierje. A gyerekregényből már korábban készült színházi musical, az új film pedig ez utóbbit veszi alapul. Érdemes addig is megnézni az előzetest, már csak Emma Thompson miatt is, aki a félelmetes igazgatónőt alakítja.

Vaják - A vér eredete

Andrzej Sapkowski
Ez a cím helye
Ford.: Kellermann Viktória, GABO, 2021, 346 oldal
-

December 25-től látható a Netflixen a Vaják négyrészes előzménytörténete: A vér eredete a fősztori (lásd a fenti könyvet) eseményei előtt 1200 évvel játszódik, a Szférák Együttállásának idején, amikor elmosódott a határ az emberek, az elfek és a szörnyek világai között. A minisorozat egy, a történelem folyamán elveszett történetet mesél el az első vaják megszületéséről és azokról az eseményekről, amelyek elvezettek a döntő jelentőségű Szférák találkozásához, amikor a szörnyek, az emberek és a tündék világa eggyé vált.

A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje!

René Goscinny és Jean-Jacques Sempé
A kis Nicolas
Ford.: Bognár Róbert, Móra, 2021, 165 oldal
-

A világ egyik legismertebb francia gyerekkönyv-sorozatának címszereplője ezúttal animációs filmben elevenedik meg. Az alkotók vizuálisan igyekeztek hűek maradni Jean-Jacques Sempé karikaturista és René Goscinny író még eredetileg az 1950-es években indult sorozatához. A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! Goscinny és Sempé életébe enged betekintést, miközben megelevenedik a csínyekre állandóan kapható francia kisfiú, Nicolas. Az animációs film december 29-től látható a hazai mozikban.

A kis Nicolas könyvet korábban podcastben tárgyaltuk ki, amelyet itt tudtok visszahallgatni:

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]
A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Dűne előzménysorozatát kezdték el forgatni Budapesten 

A cselekmény tízezer évvel a Dűne eseményei előtt játszódik.

...
Szórakozás

Timothée Chalamet alakítja majd Bob Dylant az új életrajzi filmben

A színész alapos kutatásokat végzett Dylan életéről és a hatvanas évek folkközegéről is.

...
Szórakozás

Sisi egy lázadó kamasz, akinek a vállára tették az egész birodalmat

A Netflix új sorozatának első hat epizódja érzékletesen mutatja be a lázadó és öntörvényű kamasz császárné küzdelmeit a rigorózus bécsi udvarral. Kritikánk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.