Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel!

A világvégét jósoló katasztrófafilmek általában nem túl szórakoztatóak, ugyanakkor nem ez a helyzet a Ne nézz fel! című filmmel, amelyet a tavalyi év utolsó napjaiban tettek közzé a Netlfixen. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep főszereplésével készült kétségbeejtő szatíra azt mutatja meg, hogyan viselkednének a mai emberek, ha kiderülne, hogy egy hatalmas üstökös száguld a Föld felé, ami minden bizonnyal elpusztítja majd a bolygót. Politika, pénz, álhírek és megosztottság – csak néhány dolog, ami akadálya lehet annak, hogy az emberiség megmentse saját magát. A filmhez kapcsolódva most öt olyan történetet ajánlunk, amelyben eljön egy üstökös.

fk | 2022. január 05. |

Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke
Isten pörölye
Ford.: Török Attila, Szukits, 172 oldal
Arthur C. Clarke: Isten pörölye

Arthur C. Clarke kisregénye, az Isten pörölye a 22. században játszódik és sok mindenben hasonlít a Ne nézz fel! cselekményéhez. A központi témája, hogy az emberek felfedeznek egy aszterodiát és megpróbálják kimozdítani azt a pályájáról, mielőtt még milliók életét követelve becsapódna a Földbe. A hatalmas aszteroida azonban nemcsak tudományos-technikai problémákat vet fel: az új vallás, a „kriszlám” fanatikus hívei isteni üzenetet látnak benne, emiatt pedig csaknem meghiúsítják az eltérítésére tett bolygóközi kísérletet.

Jules Verne: Hector Servadac

Jules Verne
Hector Servadac
Ford.: Bartóc Ilona, Holnap, 2012, 340 oldal
Jules Verne: Hector Servadac

Verne regényének nagyon hasonló az alaphelyzete, mint a Ne nézz fel!-nek: a Földünket nagy veszély fenyegeti. Egy csillagász kiszámította, hogy egy váratlanul feltűnt üstökös össze fog ütközni a Földdel. A katasztrófa valóban be is következik, a szeszélyes égitest azonban éppen csak súrolja bolygónkat, és magával ragadja a Földközi-tenger partvidékének egy részét. Különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek kerülnek az új égitestre, és izgalmas küzdelmet vívnak életükért, visszatérésükért a Földre.

H.G. Wells: Amikor az üstökös eljön

H.G. Wells
Amikor az üstökös eljön
Budapest, 1926
H.G Wells, Artur Landsberger: AMIKOR AZ ÜSTÖKÖS ELJÖN (Az üstökös - A zöld gőzök - Az új világ) - LU A KOKOTT

Valaha még elképzelni sem lehetett, hogy egy űrsikló-flotta leszálljon egy üstökösön és felrobbantva azt, megmentse a Földet. Sőt, még azt sem tudta az ember igazán, hogy mik is pontosan az üstökösök. Alig száz évvel ezelőtt még ez volt a helyzet, amikor Wells science-fiction regénye játszódik. A történet szerint a Földünknek ütközik egy üstökös, ami alapvetően változtatja meg a Földet, lakóit és az emberiséget is.

Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson
2312
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 571 oldal
Kim Stanley Robinson: 2312

Kim Stanley Robinson írói pályájának egyik mérföldköve a 2312, amely a 24. századi életet mutatja be nekünk. Az emberek egy része már távoli bolygókon, holdakon lakik, a földlakók és az űrlakók élete pedig különválik, ami új dilemmákat hoz el az emberiség számára. A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, aki Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusa volt. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ezzel azonban nemcsak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Közben ráadásul egy mesterséges eredetű, pusztító meteor érkezik. 

Asmiov: Hajótörés a Vesta-térségben

Isaac Asimov mindössze 18 évesen írta meg a Hajótörés a Vesta-térségben című töténetét, amely az első nyomtatásban megjelent novellája volt 1939-ben. Az írás három férfi történetét meséli el, akik túlélik az űrhajójuk hajótörését az aszteroidaövben, de aztán a Vesta nevű aszteroida körüli pályán találják magukat. Csak pár napig kitartó élelem és levegőkészlet áll a rendelkezésükre. És bár egyre inkább kétségbeesnek a közelgő vég miatt, hirtelen mégis támad egy ötletük és így sikerül a Vesta felé kanyarodniuk, ahol egy kis közösség él.

A történet ITT olvasható magyarul. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amely pszichológiával kapcsolatos

A januári Nincs időm olvasni kihívás témája ezúttal a pszichológia. Mi is ajánlunk 5 könyvet. 

...
Könyves Advent

5 könyv Sisi életéről

Az ünnepi tévéműsor egyik visszatérő nagy klasszikusa az 1950-es években Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógia, december 26-án pedig debütál a Magyarországon már életében is hatalmas népszerűségnek örvendő Erzsébet királyné életéről szóló új Netflix-sorozat. Ebből az alkalomból összeszedtünk öt olyan könyvet, melyek mind más-más szemszögből mutatják be a tragikus sorsú királyné életét.

...
Nagy

5 könyv, amely több idősíkon játszódik

Itt az augusztus, folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás. Ezútal egy olyan könyvet kell elolvasni, amely több idősíkon játszódik. A havi témáhhoz adunk néhány ötletet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik