Ezeket a könyveket add a kezdő olvasók kezébe!

Ruff Orsolya | 2020. március 31. |

Fotó: Valuska Gábor

A tavasz az az időszak az elsősök életében, amikor már önállóan is elkezdenek olvasni. Valaki már egész könyveket fal, más egyszerre csak egy-egy oldalt. Habár sok iskolában elvárják, hogy az első tanév végére mindenki elsajátítsa az értő olvasást, ez nem mindig sikerül. Nagyon fontos azonban, hogy a gyerekeknek jó élmény legyen és maradjon az olvasás, és ne menjen el már a legelején a kedvük. Szerencsére ma már rengeteg kiadvány, sőt, egész sorozatok vannak, amelyek abban segítenek, hogy a gyerekek a saját szintjüknek és tempójuknak megfelelően olvassanak. Ezek közül válogattunk ki párat.

Csukás István és társai
Kalandra fel!
Könyvmolyképző, 2019, 112 oldal

Márciusban a Szívünk rajta program válogatásába egy olyan olvasókönyv került (Kalandra fel!), amely éppen az olvasás élményét akarja átadni a gyerekeknek. Az Olvasó Szuperhős-sorozat első kötete nem titkoltan kedvet akar csinálni, ezt pedig leginkább a fokozatosság elve mentén teszi. A kötet ugyanis versekkel indít, ezeket pedig rövidebb, majd egyre hosszabb mesék követik. A szerkesztők nem bízták a véletlenre a dolgot, hiszen a mézesmadzagot egy igazi klasszikussal húzzák el az olvasók orra előtt, a kötet ugyanis a közelmúltban elhunyt Csukás István verseivel kezdődik (Süsüke világot lát), de olvashatunk mesét az ö betű megpróbáltatásairól éppúgy (Ecsédi Orsolya: Miért van pötty az Ö betűn?), mint a királylányról, aki a szorzótábla tanulása helyett inkább a sárkány tömlöcét választotta volna (Horváth Judit: Egyszeregy). A könyv egy nyomozós mesével zárul (Kántor Kata: A félelem szaga), amely már közel nyolc oldalt tesz ki, és ez egyben az antológia leghosszabb története is. A nagy betűméret, a szellős tördelés és Szimonidesz Hajnalka illusztrációi mind nagyban segíthetnek abban, hogy a gyerekek kedvvel olvassanak, ráadásul a Kalandra fel! tipikusan az a kötet, amelyet nem kell egy szuszra végigolvasni, hiszen ha valaki már elég gyakorlott olvasónak érzi magát, akár találomra is felcsaphatja.

Bosnyák vIKTÓRIA
Ez aztán rémes! - Rém jó könyvek
Móra, 2019, 56 oldal

A kiadók az elmúlt években sorra adják ki azokat a sorozatokat, amelyek egymásra építve, fokozatosan vezetik be a gyerekeket az olvasás világába. A Móra Kiadó gondozásában jelent meg például Bosnyák Viktória és Dudás Győző Rém jó-sorozata, amelynek a szakmai hátterét Csájiné Knézics Anikó mesterpedagógus adta. Ennek a szériának a legelső kötete az olvasástanítás alapját jelentő beszédfejlesztéssel indul, majd könyvről könyvre emeli a tétet, és jut el végig oda, hogy egy kezdő olvasó is egyedül végig tudja olvasni a történeteket.

Kertész Erzsi
A feltaláló oroszlánja
Pozsonyi Pagony, 2020, 23 oldal

A Pozsonyi Pagony néhány éve indította útjára a Most én olvasok! sorozatát, amely ugyancsak szisztematikusan építi egymásra a különböző szinteket: a kortárs gyerekkönyv-szerzők kötetei egészen a közelmúltig négy szinten mozogtak, de nem olyan rég beépítettek egy ötödik, úgynevezett nulladik szintet is. Utóbbiban csupa nagybetűvel jelenik meg a szöveg, oldalanként pedig csak pár sort kell olvasniuk a gyerekeknek, azok is kimondottan olyanok, hogy könnyen ki lehessen silabizálni őket. A nulladik szintes könyveknek végeredményben egyfajta előkészítés a céljuk, azaz, hogy tovább lendítsék a gyerekeket az egyre bonyolultabb szintek felé (a negyedik szinten például már oldalanként 15-20 mondat található, és a cselekményszövés is bonyolultabb lesz). Az olvasók mostanra már rengeteg mese és szerző között válogathatnak, hiszen a sorozatban mások mellett megtalálhatók Berg Judit, Kertész Erzsi, Finy Petra, Szabó Borbála, Dávid Ádám, Wéber Anikó, Vadadi Adrienn és Igaz Dóra történetei is.

Disney suli
Kutyusok küldetésen
Manó Könyvek, 2019, 48 oldal

A Manó Könyvek a Disney Suli Olvasni jó! sorozatával segít a kisiskolásoknak. Itt három szint van, amelyeken feljebb lépegetve szintén az önálló olvasásig juthatnak el a gyerekek. A Toy Storytól kezdve a Jégvarázsig az olvasók négyféle történet közül választhatnak, az olvasás folyamatát és élményszerűségét pedig játékos feladatok és matricák is segítik. Szintén a Manónál jelent meg a Hős olvasó-sorozat, amelyben rövid mai meséket találnak a gyerekek olyan szerzők tollából, mint Tóth Krisztina, Nyulász Péter, Nógrádi Gergely, Tamás Zsuzsa, Edinger Katalin. Az Olvass velem!-sorozat könyvei ezzel szemben közös családi élménnyé is válhatnak, hiszen a főhős nagyobb betűvel írt, színes mondatait a gyerekek, a hosszabb részeket pedig a szülők, nagyobb testvérek olvashatják.

Enid Blyton
Lovas kaland
Kolibri, 2019, 78 oldal

Szintén a kezdő olvasóknak kedvez Enid Blyton Öt kölyök-sorozata, amely a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg. A vicces történeteken és a rengeteg rajzon kívül sokat számít az is, hogy egy-egy oldalon csupán pár soros szöveg jelenik meg, és a kiemeléseknek, változó betűméreteknek köszönhetően a kezdő olvasóknak tényleg az az érzésük támadhat, hogy gyerekjáték az olvasás. Szintén a Kolibrinél jelent meg Bosnyák Viktória Mantyusok-sorozata, amely alapvetően a kezdő olvasókra van hangszerelve, de a betűtípust az olvasási nehézségekkel küzdők igényeinek megfelelően alakították ki, így diszlexiás gyerekek is bátran a kezükbe vehetik.

Mészöly Ágnes
Róka útra kel
Cerkabella, 2018, 48 oldal

Ugyancsak azonnali sikerélményt nyújt a Cerkabella Betűzgető Könyvek-sorozata, amelynek meséit nagy nyomtatott betűkkel szedték, így azok is megpróbálkozhatnak az olvasással, akik még csak ezeket a betűket ismerik vagy gondjuk akad az olvasással. A sorozatban eddig mégy mese érhető el, mégpedig Kertész Erzsi, Mészöly Ágnes és Majoros Nóra tollából.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az olvasók döntik el, hogyan folytatódjon Mészöly Ágnes új regénye

A koronavírus miatti karantén rengeteg új helyzetet eredményezett, amelyekre mindenki másképp reagál. Mészöly Ágnes a kényszerű szobafogságot írásra használja, igaz, ebben társai lesznek az olvasók is.

...
Hírek

Dragomán György szerint így neveljük magunkat olvasóvá

Dragomán György mantrája, hogy mindennap kell(ene) időt szakítanunk legalább félóra olvasásra, viszont aki úgy érzi, neki ez nem megy, annak egy több pontból álló javaslatcsomaggal segít.

...
Hírek

Most már hivatalos, az olvasás boldogabbá tesz

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.