Katolikus szent ősödről könyvet írni elég menő, főleg, ha az élete ma is inspiráló (X)

Katolikus szent ősödről könyvet írni elég menő, főleg, ha az élete ma is inspiráló (X)

Ki más is írhatna leleplező regényt egy 17. századi misztikus apáca bizarr életéről, mint a szent Y generációs, baloldali, feminista, megkereszteletlen, ám katolikus párjától épp gyermeket váró ük-ük-ük-ükunokája? Egy kortárs könyv, amiért még egy püspök is leplezetlenül lelkesedik. 

Könyves Magazin |

„Hát ez baromi jó!!! Ó, elnézést, kedves olvasójelölt, azt hiszem, nem illik ilyen kifejezést leírni egy könyvajánlóban, pláne nem egy püspök billentyűzetén. De megmagyarázom. Szóval, ööö… Nem. Mégsem magyarázom meg. Ha elolvasod ennek az igen érdekes kísérletnek az eredményét – amit épp a kezedben tartasz –, talán benned is valami hasonló fog megfogalmazódni, de korosztálytól függően ez lehet »Ajha!«, »Cool!«, »Pazar!«, »Döbbenet!« vagy »Nagyon adom« stb. Úgy tűnik, hatott rám az olvasottak modern stílusa, de belőlem egész egyszerűen ez tört fel, mikor elolvastam a könyv első néhány fejezetét, majd alig vártam, hogy folytathassam, mert nagyon nehezemre esett letenni” – vallja be Fábry Kornél esztergom–budapesti segédpüspök Clémentine Beauvais Alacoque Szent Margit és én című, egy katolikus apáca életéről szóló naplóregényéhez írott ajánlásában. 

Egy érdekes élet: akár vallásos vagy, akár nem

S hogy mitől lehet tényleg őszintén lelkesedni a könyvért akkor is, ha valaki nem püspök? Például azért, mert bájosan/vagányan csajos stílusban (a megfelelőt kérjük aláhúzni), de tényleg őszintén feltesz minden olyan kérdést és leír minden olyan kétséget, ami még egy nagyon vallásos mai olvasóban is megfogalmazódik egy olyan nő története kapcsán, aki Jézus lángolva dobogó szívéről vizionált, megette a rendtársa hányását, keresve kereste a szenvedés lehetőségét, és jezsuita gyóntatójára bízta, hogy világhírűvé tegye a sztoriját. S miközben az elbeszélő kellemesen kócos naplóbejegyzéseit olvassuk a könyv – és kisfia – fogantatásáról és kihordásának hónapjairól, megismerkedünk az Alacoque-famíliával, Burgundia kisvárosaival és Clémentine Beauvais írói világával, valamint kölcsönösen rájövünk, hogy a katolikusok meg a nem hívők is lehetnek jó fejek, még az is kiderül, miért érdekes Marguerite-Marie alakja egy mai olvasó számára. Akár vallásos, akár nem.

Mindig a maga feje után ment egy korban, ami ezt nem tolerálta

A szent szív misztikus tüzének egyik lehetséges megfejtését maga az írónő fedte fel könyv magyar fordításának megjelenése alkalmából adott interjújában.

Saját olvasata szerint Alacoque Szent Margit „bizonyos értelemben görbe tükre annak, amivé a legtöbb mai nő a maga kíváncsiságával, ambícióival vagy szenvedélyével vált volna, ha olyan korlátozott körülmények közé születik, mint ő. Nagyon intelligens volt, szabad szellemű, szenvedélyes és rendkívüli látnok, de kezdettől nagy nyomás nehezedett rá. Az ilyen személyiségnek ma már nem okozna gondot kifejezni magát. Ám ő egy aprócska faluban született, egy olyan társadalomban, amely semmiféle szabad gondolkodást nem fogadott el a nők részéről. A családjának nagyon pontos elképzelése volt arról, mi lesz belőle: lehetőleg egy unokatestvér felesége. Korán elvesztette szeretett apját, aki talán támasza lehetett volna. 

Ahogyan mindezzel megbirkózott, és amivé vált, számomra elég modern figurává teszi őt,

ahogy a miszticizmusa, és az is, hogy mindig hajthatatlanul és ellentmondást nem tűrve a maga feje után ment, és megrémült attól, hogy elveszítheti ezt a szabadságot. Egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy én is ilyen vagyok, de nagyon át tudom érezni, és azt hiszem, még sok nő lehet ezzel így. Ez a szenvedély és intenzitás ma már megengedett nekünk, de korábban nők nemzedékei számára nem volt az.”  Hát, így se sokan közelítettek korábban egy milliók által világszerte tisztelt misztikus szenthez… Igaz, legalább a könyv címe is őszinte: Clémentine Beauvais új könyve tényleg annyira szól egy szenvedélyes fiatal írónőről, mint magáról Alacoque Szent Margitról.

Ha adnál a könyvnek te is egy esélyt, az Ünnepi Könyvhéten 15% kedvezménnyel vásárolhatod meg a Jezsuita Kiadótól a 66. számú pavilonban, a Gerbaud-terasz sarkánál!

Támogatott tartalom, a cikk szerzője: Jezsuita Kiadó

Nyitókép: Cha Gonzalez

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Gyerekirodalom

Romok, zűrzavar és éjsötét mindenütt – a gyerekek nyelvén a háborúról

A háború, amely megváltoztatta Rondót című kötet nagy erejű képek és szimbólumok segítségével próbálja megmutatni a gyerekeknek, mi is az az értelmetlen borzalom, amit háborúnak nevezünk

Szerzőink

...
Kiss Imola

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

...
Kolozsi Orsolya

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

...
Kiss Imola

Az amerikai motorosok többet érdemeltek volna egy steril, mozgó képeskönyvnél

Listák&könyvek
...
Nagy

6 pszicho könyv, amit megtalálsz a Könyvhéten

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

...
Gyerekirodalom

Miért kéne a halálról tanulnunk az iskolában? Mutatunk 3 gyerekkönyvet, amik segítenek elkezdeni a beszélgetést