Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

L. Péterfi Csabát Pécsi Ildikó nemcsak bizalmába fogadta, hanem színpadra tette, tanította, rendezte. „Fogadott fiaként” és hagyatékának őrzőjeként társszerzőként jegyzi a színésznő memoárját, amelyben a 2020-ban, nyolcvanévesen elhunyt Kossuth-díjas színművész kendőzetlenül nyilatkozik sikerről és földbeállásról, bizonytalanságról és családi szégyenről, soha nem hallott viszonyokról és szakmai irigyeiről is. A kötet bemutatója az őszi Margón volt, a beszélgetést most vissza tudjátok hallgatni.

ro | 2023. január 20. |

A Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt című kötet bemutatója az őszi Margón volt, ahol L. Péterfi Csaba elmesélte, hogy jó húszéves ismeretség kötötte a színésznőhöz, ezalatt az idő alatt pedig rengeteg történetet hallott tőle - a gyerekkoráról, a főiskoláról, a színészekkel, szerelmekkel való kapcsolatáról. Amikor nekiszegezte a kérdést, hogy miért nem írja meg az élettörténetét, Pécsi Ildikó azzal vágott vissza, hogy ki lenne erre kíváncsi. Később mégis belevágott egy Blaha Lujzáról, valamint a saját kertjéről szóló könyvekbe, amelyek végül abbamaradtak. L. Péterfi Csaba viszont később megkapta a két írásos anyagot, azonkívül rengeteg hanganyagot és a színésznő levelezését is. A bemutatón a szerző elmondta, hogy több ezer levélről volt szó, és a gyűjtemény érdekessége, hogy nemcsak azok a levelek maradtak fent, amelyeket Pécsi Ildikó kapott, hanem azok is visszakerültek hozzá, amelyeket ő küldött korábban másnak. A levelek rendszerezése alapján „kitisztult nagyon sok minden” , és ezek összessége alapján állt össze a könyv.

L. Péterfi csaba
Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt
Alexandra, 2022, 287 oldal
-

L. Péterfi Csaba elárulta azt is, hogy utólag rájött, a színésznő nem mindig mondott igazat. Például azt állította, nem tudta magáról, hogy szép, de ez nem igaz. Annak idején két színésznő volt Magyarországon, akiket szexbombának tituláltak, Pécsi Ildikó volt az egyik. A színésznő tudta azt is, hogy neki ez a „szexibombiság” (ő fogalmazott így) jelenti a karrierjét, de ő drámai színésznő akart lenni - minden vágya volt, hogy Éva legyen Madách Az ember tragédiájában (erre egyszer lett volna lehetősége a főiskolán, de végül nem jött össze a dolog).

Pécsi Ildikó a halála előtt nagyon készült arra, hogy elkészüljön ez a könyv, de azt is elmondta, hohgy az ő életében nem jelenhet meg. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy életének utolsó éveiben nem a színművészetéről szóló cikkek voltak túlsúlyban, és nem akart további pletykákat a fiatalkoráról. A bemutatón L. Péterfi Csabával Baku György beszélgetett, a teljes beszélgetést pedig most vissza tudjátok hallgatni.

Nyitókép: Fortepan/Szalay Zoltán

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Krasznahorkai regényének adaptációja egy német színházban debütált

A hétvégén volt a premierje a türingiai Theater Rudolstadtban a Herscht 07769 című színdarabnak, amely Krasznahorkai László azonos című regényét dolgozza fel.

...
Beleolvasó

Vitray Tamást a Vígszínház színészóriása mentette meg a leszidástól

Ma kilencvenéves Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, televíziós személyiség, aki fordulatokban bővelkedő életét Kiképzés című könyvében írta meg. A kívülálló szemével megírt belső utazás állomásai az ismert televíziós korai éveinek fordulópontjait tárják elénk, tömören bemutatva a 20. század emberpróbáló viharait. Olvass bele!

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.

Olvass!
...
Beleolvasó

A gyógyszeripar politikai kapcsolatai után nyomoz Sissel-jo Gazan detektívje – Olvass bele az új dán krimibe!

Soren Marhauge ezúttal a Big Pharma nyomába ered. Olvass bele a krimibe!

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

Jennette McCurdy sikeres gyerekszínészként az anyja nagyratörő vágyait váltotta valóra. 21 éves volt, amikor anyja meghalt, ő pedig a saját lábára állhatott – de csak miután megjárta a poklot. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt