Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

L. Péterfi Csabát Pécsi Ildikó nemcsak bizalmába fogadta, hanem színpadra tette, tanította, rendezte. „Fogadott fiaként” és hagyatékának őrzőjeként társszerzőként jegyzi a színésznő memoárját, amelyben a 2020-ban, nyolcvanévesen elhunyt Kossuth-díjas színművész kendőzetlenül nyilatkozik sikerről és földbeállásról, bizonytalanságról és családi szégyenről, soha nem hallott viszonyokról és szakmai irigyeiről is. A kötet bemutatója az őszi Margón volt, a beszélgetést most vissza tudjátok hallgatni.

ro | 2023. január 20. |

A Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt című kötet bemutatója az őszi Margón volt, ahol L. Péterfi Csaba elmesélte, hogy jó húszéves ismeretség kötötte a színésznőhöz, ezalatt az idő alatt pedig rengeteg történetet hallott tőle - a gyerekkoráról, a főiskoláról, a színészekkel, szerelmekkel való kapcsolatáról. Amikor nekiszegezte a kérdést, hogy miért nem írja meg az élettörténetét, Pécsi Ildikó azzal vágott vissza, hogy ki lenne erre kíváncsi. Később mégis belevágott egy Blaha Lujzáról, valamint a saját kertjéről szóló könyvekbe, amelyek végül abbamaradtak. L. Péterfi Csaba viszont később megkapta a két írásos anyagot, azonkívül rengeteg hanganyagot és a színésznő levelezését is. A bemutatón a szerző elmondta, hogy több ezer levélről volt szó, és a gyűjtemény érdekessége, hogy nemcsak azok a levelek maradtak fent, amelyeket Pécsi Ildikó kapott, hanem azok is visszakerültek hozzá, amelyeket ő küldött korábban másnak. A levelek rendszerezése alapján „kitisztult nagyon sok minden” , és ezek összessége alapján állt össze a könyv.

L. Péterfi csaba
Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt
Alexandra, 2022, 287 oldal
-

L. Péterfi Csaba elárulta azt is, hogy utólag rájött, a színésznő nem mindig mondott igazat. Például azt állította, nem tudta magáról, hogy szép, de ez nem igaz. Annak idején két színésznő volt Magyarországon, akiket szexbombának tituláltak, Pécsi Ildikó volt az egyik. A színésznő tudta azt is, hogy neki ez a „szexibombiság” (ő fogalmazott így) jelenti a karrierjét, de ő drámai színésznő akart lenni - minden vágya volt, hogy Éva legyen Madách Az ember tragédiájában (erre egyszer lett volna lehetősége a főiskolán, de végül nem jött össze a dolog).

Pécsi Ildikó a halála előtt nagyon készült arra, hogy elkészüljön ez a könyv, de azt is elmondta, hohgy az ő életében nem jelenhet meg. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy életének utolsó éveiben nem a színművészetéről szóló cikkek voltak túlsúlyban, és nem akart további pletykákat a fiatalkoráról. A bemutatón L. Péterfi Csabával Baku György beszélgetett, a teljes beszélgetést pedig most vissza tudjátok hallgatni.

Nyitókép: Fortepan/Szalay Zoltán

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Krasznahorkai regényének adaptációja egy német színházban debütált

A hétvégén volt a premierje a türingiai Theater Rudolstadtban a Herscht 07769 című színdarabnak, amely Krasznahorkai László azonos című regényét dolgozza fel.

...
Beleolvasó

Vitray Tamást a Vígszínház színészóriása mentette meg a leszidástól

Ma kilencvenéves Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, televíziós személyiség, aki fordulatokban bővelkedő életét Kiképzés című könyvében írta meg. A kívülálló szemével megírt belső utazás állomásai az ismert televíziós korai éveinek fordulópontjait tárják elénk, tömören bemutatva a 20. század emberpróbáló viharait. Olvass bele!

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!