Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

L. Péterfi Csabát Pécsi Ildikó nemcsak bizalmába fogadta, hanem színpadra tette, tanította, rendezte. „Fogadott fiaként” és hagyatékának őrzőjeként társszerzőként jegyzi a színésznő memoárját, amelyben a 2020-ban, nyolcvanévesen elhunyt Kossuth-díjas színművész kendőzetlenül nyilatkozik sikerről és földbeállásról, bizonytalanságról és családi szégyenről, soha nem hallott viszonyokról és szakmai irigyeiről is. A kötet bemutatója az őszi Margón volt, a beszélgetést most vissza tudjátok hallgatni.

ro | 2023. január 20. |

A Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt című kötet bemutatója az őszi Margón volt, ahol L. Péterfi Csaba elmesélte, hogy jó húszéves ismeretség kötötte a színésznőhöz, ezalatt az idő alatt pedig rengeteg történetet hallott tőle - a gyerekkoráról, a főiskoláról, a színészekkel, szerelmekkel való kapcsolatáról. Amikor nekiszegezte a kérdést, hogy miért nem írja meg az élettörténetét, Pécsi Ildikó azzal vágott vissza, hogy ki lenne erre kíváncsi. Később mégis belevágott egy Blaha Lujzáról, valamint a saját kertjéről szóló könyvekbe, amelyek végül abbamaradtak. L. Péterfi Csaba viszont később megkapta a két írásos anyagot, azonkívül rengeteg hanganyagot és a színésznő levelezését is. A bemutatón a szerző elmondta, hogy több ezer levélről volt szó, és a gyűjtemény érdekessége, hogy nemcsak azok a levelek maradtak fent, amelyeket Pécsi Ildikó kapott, hanem azok is visszakerültek hozzá, amelyeket ő küldött korábban másnak. A levelek rendszerezése alapján „kitisztult nagyon sok minden” , és ezek összessége alapján állt össze a könyv.

L. Péterfi csaba
Pécsi Ildikó - Úgy, ahogy volt
Alexandra, 2022, 287 oldal
-

L. Péterfi Csaba elárulta azt is, hogy utólag rájött, a színésznő nem mindig mondott igazat. Például azt állította, nem tudta magáról, hogy szép, de ez nem igaz. Annak idején két színésznő volt Magyarországon, akiket szexbombának tituláltak, Pécsi Ildikó volt az egyik. A színésznő tudta azt is, hogy neki ez a „szexibombiság” (ő fogalmazott így) jelenti a karrierjét, de ő drámai színésznő akart lenni - minden vágya volt, hogy Éva legyen Madách Az ember tragédiájában (erre egyszer lett volna lehetősége a főiskolán, de végül nem jött össze a dolog).

Pécsi Ildikó a halála előtt nagyon készült arra, hogy elkészüljön ez a könyv, de azt is elmondta, hohgy az ő életében nem jelenhet meg. Ennek legfőképpen az volt az oka, hogy életének utolsó éveiben nem a színművészetéről szóló cikkek voltak túlsúlyban, és nem akart további pletykákat a fiatalkoráról. A bemutatón L. Péterfi Csabával Baku György beszélgetett, a teljes beszélgetést pedig most vissza tudjátok hallgatni.

Nyitókép: Fortepan/Szalay Zoltán

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Krasznahorkai regényének adaptációja egy német színházban debütált

A hétvégén volt a premierje a türingiai Theater Rudolstadtban a Herscht 07769 című színdarabnak, amely Krasznahorkai László azonos című regényét dolgozza fel.

...
Beleolvasó

Vitray Tamást a Vígszínház színészóriása mentette meg a leszidástól

Ma kilencvenéves Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, főszerkesztő, riporter, televíziós személyiség, aki fordulatokban bővelkedő életét Kiképzés című könyvében írta meg. A kívülálló szemével megírt belső utazás állomásai az ismert televíziós korai éveinek fordulópontjait tárják elénk, tömören bemutatva a 20. század emberpróbáló viharait. Olvass bele!

...
Szórakozás

Bábszínházi előadás készült az Előttem az életből

Április 15-én mutatják be az Émile Ajar kultikus könyvéből készült bábelőadást a Hatszín Teátrumban. Az adaptációt Maróthy Anna Zorka rendezte.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait