Selyem Zsuzsa: Ötven éve aktuális a világvége - Összekötve

Selyem Zsuzsa: Ötven éve aktuális a világvége - Összekötve

Négy év után ismét új kötettel jelentkezett Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk című novelláskötet pedig sajnos nem is lehetne aktuálisabb. A szerzővel a számtalan megidézett világ alakjainak személyes katasztrófáiról, zoomorfizált emberekről, izolációról, szexizmusról és humorról is beszélgettünk az Összekötve szerdai műsorában.

Fehér Adrienn | 2020. május 07. |

  • Az új novelláskötet hangvételét az ironikus felütések, a humor és a keserűség sajátos egyvelege határozza meg. Ebben a tekintetben különösen emlékeztet Esterházy Péter stílusára, akinek prózáját a szerző a szentség és humor összefüggésének szempontjából vizsgálta 2004-ben megjelent Szembe szét című munkájában. 
Selyem Zsuzsa
Az első világvége, amit együtt töltöttünk
Jelenkor Kiadó, 2020, 154 oldal
  • A kötet címe a Műútban két éve megjelent novellájából származik, amely most más címmel szintén belekerült a gyűjteménybe. Jóllehet a mi generációnk először éli meg a világvégének egy változatát, a téma azonban már vagy ötven éve aktuális: évtizedek óta számos olyan jelenség vesz körül minket (elég csak az ökológiai krízisre gondolni), amelyek előbb-utóbb mindenképpen ide vezettek volna.
  • A kötetben nagyon változatos témákat mutat be: a koncepcióhoz kapcsolódva nemcsak már meglévő novelláit gyűjtötte össze, hanem átdolgozott, sőt új írásokkal is találkozhatunk. Az egyes történetekben különböző kis világokat hoz létre: a tényszerű, realista novellák mellett azonban meseszerű, fikciós írásaiban is nagyon aktuális kérdésekkel foglalkozik. 
  • A fiktív történetekben kiemelkedő az állatok szerepe. Itt nem a mesékben, abszurdban és általában a magyar irodalomban megszokott antropomorfizált állatokkal találkozunk, hanem éppen ellenkezőleg: az állat felől közelíti meg az embereket, a világot. A történetek során az állatok szempontjába belehelyezkedett olvasó érzékelése finomodik.
  • A levélbombáival és ehhez kapcsolódva környezetvédelmi manifesztumával híressé, illetve hírhedtté vált Ted Kaczynskiról szóló, mintegy tíz éve írt novelláját is kicsit átdolgozta az új kötethez. A pszichológiai kísérleteket is végző, civilizációból kivonult zseniális matematikus hol szórakoztató, hol nagyon is komoly története rengeteg, napjainkban különösen fontos kérdést vet fel: Meddig lehet és meddig kell elmennünk az környezetvédelem érdekében?

Meddig lehet és meddig kell elmennünk az környezetvédelem érdekében?

Milyen következményei vannak az izolációnak? Milyen célból és mértékben lehet felülről motivált az elszigeteltség térnyerése? 

  • Bibi halállistáján című, eredetileg 4-5 éve megjelent novellájában szerintünk Uma Thurman bosszúálló karakterét idézte meg. A vitorláson játszódó eseményeken keresztül a macsó kultúra történetét mutatja be, ezáltal pedig azzal szembesít, miért kell ennek a világnak ebben a formájában megszűnnie. Ez a tematika több novellát is összekapcsol: egy közös történetet több erős női szereplő eltérő nézőpontjából mutat meg. 
  • A kötet egyes karaktereiben közös, hogy mindannyian a saját világvégéjükhöz közelednek: az egyének felől, a szereplők személyes világának drasztikus megváltozásával bontakoznak ki a katasztrófák. A novellák mind egy irányba mutatnak: nagyon fontos mi történik és mit teszünk a világgal, de az elkerülhetetlen katasztrófáig fennmaradó időt használjuk ki, fordítsuk az együttlétre, az egymásnak való örülésre.
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Könyvesblokk: Franzen, Selyem Zsuzsa, Ted Chiang

...
Összekötve

A bolygó egészsége a mi egészségünk is - Összekötve Aszalós Rékával

A járvány okozta egészségügyi és gazdasági krízis, a biodiverzitás veszteségei és a klímaválság mind összefüggő folyamatok. Bolygónk egészségéről és ennek következményeiről Aszalós Réka erdőökológussal beszélgettünk az Összekötve műsorában.

...
Összekötve

Ezért a járványért a modern kor sajátosságai felelősek - Összekötve Garamszegi Lászlóval

Miben más ez a járvány mint a többi? Milyen társadalmi és gazdasági összefüggések határozzák meg lefolyását? És mit tanulhatunk belőle? Mi többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Garamszegi László evolúcióbiológus-ökológussal az Összeköve pénteki műsorában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!