Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. Miért ilyen hosszú a karom? És miért ilyen rövid a lábam? Miért ilyen szőrös a mellkasom? És miért ilyen kicsi a mellem? A sor a végtelenségig folytatható. A felnövés millió kihívásával küszködő kamasz hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Holott már rengeteg könyv született a témában, és nem is feltétlenül csak szakkönyvek – ezek közül válogattunk most. Vannak a listán olyanok, amelyek az evészavarokkal (tipikusan az anorexiával) foglalkoznak, de legalább ilyen fontos az is, hogy tudjuk: nem egyfajta test az, ami szép lehet. Az elfogadást sokszor tanulni kell, az úgynevezett testpozitivitás pedig épp azt mutatja nekünk, hogy lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, a testünk ugyanolyan értékes.

Ruff Orsolya | 2020. szeptember 24. |
Yelon feat. Könyves Magazin
A Yelon (You Are Not Alone) arról szól, hogy nem vagy egyedül. A Yelon szülői oldalán a kamaszkor és a gyereknevelés kényes kérdéseivel foglalkozik, és hisz abban, hogy a szülőség tanulható. A Könyves Magazin mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy oldalán bemutassa a gyerek- és ifjúsági irodalom újdonságait, legfontosabb szerzőit, és segítsen eligazodni a szülőknek a könyvek között. A Yelon és a Könyves Magazin most arra vállalkozik, hogy a könyvek révén próbáljunk választ, útmutatót adni abban a szövevényes életszakaszban, amely a felnőtt korban nem ér véget, legfeljebb átalakul. Közös sorozatunk neve: Olvasóklub szülőknek és haladóknak. És hogy mi várható? Könyvajánlók, szakértői cikkek, listák, interjúk – tabuk nélkül.

 

Bencze Blanka
Pulcsiban alszom
Menő Könyvek, 2020, 303 oldal

„Teljesen egyedül érzem magam. Egy dolog maradt, amit tudok kontrollálni az életemben: az éhezés. Én ebben vagyok jó, meg a fogyásban.” Az elsőkönyves Bencze Blanka hőse egy Málna nevű lány, akinek egyetlen fétistárgya van: a mérleg. És természetesen nincs annál fontosabb, mint hogy mit mutat. A kalóriák számolgatása viszont lassan kiszorít minden más fontosat az életéből, hiszen egyfolytában az evésen és annak mellőzésén pörög. Testét bő ruhákba rejti, mindig fázik, és ahogy a cím is sejteti, még pulcsiban is alszik. Bencze Blanka egy interjúban elmesélte, hogy Málna karakterének megalkotásához saját élményeiből is merített: „Például visszagondoltam a 16-17 éves énemre, amikor engem is elkapott ez az egész diétaőrület. Őt is ugyanazok a dolgok, kérdések foglalkoztatják, mint amikor én voltam annyi idős. Táplálkozási zavarral sajnos saját tapasztalataim is vannak, ezt amennyire tudtam, felhasználtam, de persze a sztori teljesen fiktív.”

Nagy Anikó Johanna
Egy szót se szólj!
Tilos az Á, 2016, 144 oldal

A 15 éves Hanga elveszíti az apukáját. Egyszerre kell megküzdenie a gyásszal és azzal, hogy az iskolában néhány osztálytársa kipécézi magának. Teljesen kicsúszik a talaj a lába alól, és bánatevésbe menekül, ami szintén nem javít a helyzeten. „Néha úgy érzem, mintha a szomorúságomat is fel akarnám zabálni. Egyszerűen nem tudom leállítani magam. Anya is folyton szomorú, de ő meg pont hogy nem tud enni, szegénykém egyre soványabb. Lehet, hogy helyette is eszem?” Az édesanyja teljesen magába fordul, tőle nem várhat segítséget, éppen ezért jön kapóra számára az új szomszéd, Balázs, aki figyelemmel és ajándékokkal halmozza el. Csakhogy a felnőtt férfi motivációi nem feltétlenül önzetlenek.

Sofi Oksanen
Sztálin tehenei
Ford.: Pap Éva, Scolar, 2016, 448 oldal

Sofi Oksanen nevét hallva valószínűleg a történelmi témájú könyvei jutnak először eszünkbe, holott regényeiben a női test is nagyon fontos fókuszpontnak számít. A Sztálin tehenei három női nemzedék sorsát, történelmi hallgatását mutatja be, akik közül nekünk most a legfiatalabb az érdekes, melyet Anna testesít meg, akinek az életét a teste monitorozása tölti ki. A kontroll hiányát és meglétét pedig az evésben, majd később az étel kihányásában véli megtalálni. Ezt írtuk a könyvről: „Anna, mintha testére szerelt steady-cammel, kívülről tartaná szemmel minden mozdulatát, testét, tetteit, motivációit. Múltját gondosan lenyelné, testét viszont közszemlére szánja. Urának, Nagyfőnökének nevezi a bulimiát, betegsége elhatalmasodik rajta, hatalmat gyakorol felette. »A női test centiméterei éppoly fontosak, mint az ország határai. Pontosan meghatározottak, és változásukról mindig hírt kell adni.«”

Galgóczi Dóra
Test a lélek börtönében
Szaktudás Kiadó, 2010, 148 oldal

Galgóczi Dóra első regénye lényegében egy napló, mégpedig Anikó naplója, aki egy csinos, intelligens lány, élete társát pedig úgy hívják: anorexia nervosa. Anikó és sorstársai azok, akik soha nem elégedettek azzal, ami adatott. Életük egy örökös küzdelem, a cél pedig a tökéletesség elérése – és ha ennek az az ára, hogy a végtelenségig sanyargassák magukat, akkor ők hajlandóak megfizetni ezt az árat. Még akkor is, ha közben összeomlik körülöttük minden. Hiszen az anorexia nemcsak egyetlen ember életét teheti tönkre, hanem mindazokét is, akik a környezetében élnek, legyen szó társról vagy akár a legközelebbi családtagokról. Galgóczi Dóra mindenesetre fontosnak nevezte, hogy a regényt olvasva az önmagukat kereső, a felnőttkor küszöbén álló lányok ráébredjenek: kétségeikre nem a betegségbe menekülés a valódi megoldás.

Mona Awad
Antilányregény
Ford.: Diószegi Dorottya, Athenaeum, 2017, 304 oldal

Lizzie méretei már kamaszként is elég nagyok, ezt viszont nem a külvilág, hanem éppen ő látja a legnagyobb problémának. Éveken át sanyargatja magát, miközben képtelen elhinni, hogy akár kerekebb idomokkal is tetszhet bárkinek. A méretei lefaragása annyira kitölti a mindennapjait, hogy közben eltávolodik azoktól, akik igazán fontosak neki, és a saját életét teszi pokollá azzal, hogy a soványságot teszi meg legfőbb céljának. Korábban ezt írtuk a könyvről: „Lizzie testképzavara tehát nem valamiféle veleszületett vagy genetikailag kódolt dolog, hanem annak a szocializációs folyamatnak az eredménye, amely azt sugallja, hogy a sovány test nemcsak a szépséggel, hanem a boldogsággal is egyenlő. Ám Carrie Bradshaw óta tudjuk, hogy a királylányos mesék hazudnak. Mert nagyjából teljesen mindegy, hogy milyenek vagyunk, aprók, magasak, kövérek, cingárak, ha nem érezzük otthon magunkat a saját testünkben, akkor képtelenek leszünk szeretni saját magunkat, és ha nem szeretjük magunkat, akkor azt is képtelenek leszünk elhinni, hogy mások is szerethetnek minket.”

Julie Murphy
Dumplin'- Így kerek az élet
Ford.: Erdős Éva, Maxim, 2016, 368 oldal

Képzeld el, hogy az anyád egy egykori szépségkirálynő, te viszont egyáltalán nem felelsz meg azoknak a méreteknek, amelyek láttán egy szépségversenyen hiperventillálni kezdenek a zsűritagok. De képzeld el azt is, hogy téged ez nem zavar, hiszen alapvetően mindig is jól érezted magad a bőrödben. Pontosan ez történik Will (a.k.a. Dundika, ahogy az anyja hívja) életében. A lány önbizalma akkor rendül meg, amikor megismerkedik egy Bo nevű sráccal, holott vonzódásuk kölcsönös. Will azonban nem az a lány, aki hétköznapi módon orvosolja a dolgokat, és ahhoz, hogy visszaszerezze régi önmagát, benevez a helyi szépségversenyre – a megpróbáltatások sora viszont igazán csak most kezdődik. A regényből film is készült Jennifer Aniston és Danielle Macdonald főszereplésével.

Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Mit érdemes most olvasnia egy karanténba kényszerült kamasznak?

Gyurkó Szilvia öt szuper könyvet ajánl a kényszerű szobafogságban tengődő tizenéveseknek.

...
Gyerekirodalom

Tíz tipp, hogy rávegyük a gyerekeket az olvasásra

A nyári vakáció sokaknak a nagy olvasási maratonokról szól, de nem mindenkinek magától értetődő, hogy szabadidejében azonnal a könyv után nyúljon. Rengeteg szülőnek okoz fejtörést, hogyan vegye rá a gyerekét az olvasásra. A Parents nevű oldal korábban listába szedte a jó tanácsait, most ezek közül választottunk ki tízet.

...
Gyerekirodalom

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

Hosszú ideje húzódó szerzői jogvita végére került pont, amikor egy bíróság úgy döntött, hogy Richard Adams nyuszis kalandregényének jogai az elhunyt író családját illetik.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.  

...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Hírek
...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

...
Szórakozás

A Neuromancer zöld utat kapott az Apple-nél, jön a sorozat

...
Hírek

800 lakosa és 15 könyvesboltja van a kis francia falunak

...
Szórakozás

Bill Skarsgård feszít az új Holló-film első fotóin

...
Szórakozás

Sántakutya, Dűne, Kabai Lóránt és Rémlénykongresszus [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

García Márquez utolsó könyve a világpremierrel egy időben jelenik meg magyarul