Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai
Könyves Magazin

Visszakerültek a családhoz a klasszikus meseregény jogai

richard_adams szerzői_jogok ítélet gyerekirodalom

A Gesztenye, a honalapító (angolul: Watership Down) egy 1972-es, mára klasszikussá vált kalandregény, amely világszerte több tízmillió példányban kelt el: a 2016-ban elhunyt Richard Adams meséje olyan nyulakról szól, akik elvándorolnak kotorékuktól, hogy új otthont alapítsanak. Adams saját kultúrát talált ki hőseinek, hiszen a mesebeli nyulaknak van nyelvük, mitológiájuk, költészetük, közmondásaik és törvényeik. A regényre legnagyobb hatást az ókori irodalom gyakorolt, így több párhuzamot is mutat az Aeneisszel és az Odüsszeiával. A történetből 1978-ban készült egész estés rajzfilm, amelyet az amerikai Martin Rosen rendezett.

A jogvita pontosan a rendező, valamint Richard Adams jogörökösei között zajlott - előbbi ugyanis azt állította, hogy nemcsak a megfilmesítás joga, de a könyvjogok is nála vannak. Egy friss bírósági ítélet viszont nem a rendezőnek adott igazat, ez pedig súlyos dollárszázezrekbe fog neki kerülni. Martin Rosen ugyanis eddig több mint félmillió dollár értékű szerződéseket kötött arra hivatkozva, hogy a könyv jogai is nála vannak, de jogtalanul adott engedélyt a hangoskönyv-készítésre is (amiért 85 ezer dollárt zsebelt be), és a jogörökösöknek nem fizette ki a 2018-as BBC/Netflix-feldolgozás után járó pénzt, és a merchandising-termékek után őket megillető bevételt sem.

A friss bírósági ítélet szerint a rendező első körben kénytelen lesz 100 ezer dollárt kifizetni a szerzői jogok megsértése, valamint az engedély nélkül kötött licenszszerződések miatt. Ezzel viszont még nem zárult le az ügy, a további kifizetésekről a későbbi meghallgatásokon fognak dönteni. Rosennek különösen fájdalmas lehet, hogy a bíróság felbontotta azt az eredeti szerződést is, amellyel a rendezőhöz kerültek a filmjogok. Az író lánya és a szerzői hagyaték kezelője, Juliet Johnson ugyanakkor azt mondta, a család rendkívül boldog az ítélettől.

Forrás: Guardian