Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Május negyedike a hivatalos nemzetközi Star Wars-nap. A dátum a filmekből szállóigévé váló áldás angol eredetijéből ered. A “May the Force be with you!” eleje kiejtés szerint május 4-nek is érthető. Ennek alkalmából ajánlunk három könyvet a mai napra.

Sándor Anna | 2021. május 04. |

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Brian Jay Jones
George Lucas – Galaxisokon innen és túl
Ford.: Varró Attila, Bookline Könyvek, 2017, 619 oldal
-

Van egy anekdota arról, hogy George Lucas a Csillagok háborúja első, nyers vágatát, amin még nem voltak vizuális trükkök, sem hangeffektek, a haverjainak vetítette le. Nem akármilyen haverok voltak ezek, hanem Scorsese, Spielberg, Milius, De Palma és Coppola, azaz az ifjú titán rendezőgeneráció, akik a hetvenes években felrázták és megreformálták az addigra bemerevedő hollywoodi filmet. Szóval Lucas levetítette a kópiát, és többiek teljesen kiakadtak. De Palma állítólag az arcába üvöltött, hogy ez egy “nézhetetlen inkoherens hülyeség”, Coppola csak aggódva rázta a fejét, hogy amilyen ígéretesen indult Lucas, most itt a vége a karrierjének. Az egyetlen, aki felismerte az anyag értékét Steven Spielberg volt. És Spielbergnek igaza lett, hiszen a Csillagok háborúja-univerzum nemcsak elképzelhetetlen anyagi siker lett, hanem a popkultúrára is fundamentálisan hatott. 

Brian Jay Jones életrajzi könyvéből kiderül, hogy a kísérleti filmesek felé kacsintó, kreatív rendezői indulást követően hogy lett Lucasból a messzi-messzi Galaxis filmes, illetve könyvekre, videójátékokra is kiterjedő, óriási merchandise birodalomának atyaúristene. A könyvet a Kirkus könyvkritikai magazin 2016 legjobb könyvei közé választotta, és ahogy kritikánkban is kiemeltük, külön erénye az, hogy nemcsak egy különleges életutat mutatbe, de “a mögötte meghúzódó korszakokat is: a nagy stúdiófilmek alkonyát, a televízió térhódítását, a független filmek virág-, majd a filmstúdiók új aranykorát, amelyet már a Lucas-féle úttörő filmeseknek köszönhetünk. Az már csak hab a tortán, hogy az újkori hollywoodi trendek kőbe vésője egyben a stúdiórendszer legnagyobb renitensének bizonyult.” 

George Lucas: Csillagok háborúja

George lucas
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz Könyvek, 1980, 238 oldal
-

Az első Csillagok háborúja-regény George Lucas nevével került forgalomba, de valójában Alan Dean Foster szellemírói munkája, ami a később Új remény alcímen futó, 1977-es első film eseményeit foglalta prózába. Itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.

Ebbe az ajánlóba viszont ez az igazi, antikváriumokban fellelhető retró könyvecske került, leginkább azért, mert ez fejezi ki legjobban a kort és a hangulatot, amikor az Erő a vasfüggöny mögé is elért végre. E sorok írójaként ehhez a kiadáshoz már csak azért is kötődöm, mert szigorú szülők gyerekeként késő kamaszkoromig nem láthattam a filmet, viszont amikor úgy 12-13 évesen megtaláltam ezt a kiadást a gyerekkönyvtárban, kikölcsönöztem, sutyiban elolvastam - és persze, imádtam.

Star Wars - Fejvadász kódex

Daniel Wallace, Ryder Windham, Jason Fry
Star Wars - Fejvadász kódex
Ford.: Habony Gábor, Kolibri, 2016, 160 oldal
-

Miután George Lucas 2012-ben tokkal-vonóval eladta a Lucasfilmet (és vele a Star Wars összes jogait) a Disneynek, a cég megpróbálta befejezni a tulajdonképpen a Skywalker család történetét mesélő filmsorozatot - elég megosztó fogadtatással. Közben elkezdték bővíteni is az univerzumot, sokkal átütőbb sikerrel.

A fejvadász Boba Fett mellékszereplő létére évtizedek óta az SW-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere, valóságos kultusz alakult ki körülötte. Ezt meglovagolva került képernyőre a The Mandalorian című sorozat, ami amolyan űrwesternként egy magányos mandalori harcos kalandjait követi, akit megbíznak azzal, hogy találjon meg egy ötvenéves személyt. A célpontról kiderül, hogy gyerek, és ahhoz a fajhoz tartozik, amihez a legendás Yoda mester is. Baby Yodaként elhíresült figura pedig egy pillanat alatt a 2019-es év mémáradatának egyik főszereplője lett.

A Boba Fettel és most a sorozattal szupernépszerűvé vált fejvadászok világába kalauzol a Star Wars Fejvadász kódex. A kötet úgy tesz, mintha Boba Fett szerkesztette volna össze a fejvadász céh kézikönyvéből és a Halálőrség toborzóanyagából - az illúzió kedvéért még Boba Fett jegyzeteit is olvashatjuk a margón.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

...
Beleolvasó

Őket a Csillagok háborúja kovácsolta össze az úttörőmozgalom helyett

...
Nagy

Fogva tartanak a Csillagok háborúja képsorai

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.