Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Május negyedike a hivatalos nemzetközi Star Wars-nap. A dátum a filmekből szállóigévé váló áldás angol eredetijéből ered. A “May the Force be with you!” eleje kiejtés szerint május 4-nek is érthető. Ennek alkalmából ajánlunk három könyvet a mai napra.

Sándor Anna | 2021. május 04. |

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Brian Jay Jones
George Lucas – Galaxisokon innen és túl
Ford.: Varró Attila, Bookline Könyvek, 2017, 619 oldal
-

Van egy anekdota arról, hogy George Lucas a Csillagok háborúja első, nyers vágatát, amin még nem voltak vizuális trükkök, sem hangeffektek, a haverjainak vetítette le. Nem akármilyen haverok voltak ezek, hanem Scorsese, Spielberg, Milius, De Palma és Coppola, azaz az ifjú titán rendezőgeneráció, akik a hetvenes években felrázták és megreformálták az addigra bemerevedő hollywoodi filmet. Szóval Lucas levetítette a kópiát, és többiek teljesen kiakadtak. De Palma állítólag az arcába üvöltött, hogy ez egy “nézhetetlen inkoherens hülyeség”, Coppola csak aggódva rázta a fejét, hogy amilyen ígéretesen indult Lucas, most itt a vége a karrierjének. Az egyetlen, aki felismerte az anyag értékét Steven Spielberg volt. És Spielbergnek igaza lett, hiszen a Csillagok háborúja-univerzum nemcsak elképzelhetetlen anyagi siker lett, hanem a popkultúrára is fundamentálisan hatott. 

Brian Jay Jones életrajzi könyvéből kiderül, hogy a kísérleti filmesek felé kacsintó, kreatív rendezői indulást követően hogy lett Lucasból a messzi-messzi Galaxis filmes, illetve könyvekre, videójátékokra is kiterjedő, óriási merchandise birodalomának atyaúristene. A könyvet a Kirkus könyvkritikai magazin 2016 legjobb könyvei közé választotta, és ahogy kritikánkban is kiemeltük, külön erénye az, hogy nemcsak egy különleges életutat mutatbe, de “a mögötte meghúzódó korszakokat is: a nagy stúdiófilmek alkonyát, a televízió térhódítását, a független filmek virág-, majd a filmstúdiók új aranykorát, amelyet már a Lucas-féle úttörő filmeseknek köszönhetünk. Az már csak hab a tortán, hogy az újkori hollywoodi trendek kőbe vésője egyben a stúdiórendszer legnagyobb renitensének bizonyult.” 

George Lucas: Csillagok háborúja

George lucas
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz Könyvek, 1980, 238 oldal
-

Az első Csillagok háborúja-regény George Lucas nevével került forgalomba, de valójában Alan Dean Foster szellemírói munkája, ami a később Új remény alcímen futó, 1977-es első film eseményeit foglalta prózába. Itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.

Ebbe az ajánlóba viszont ez az igazi, antikváriumokban fellelhető retró könyvecske került, leginkább azért, mert ez fejezi ki legjobban a kort és a hangulatot, amikor az Erő a vasfüggöny mögé is elért végre. E sorok írójaként ehhez a kiadáshoz már csak azért is kötődöm, mert szigorú szülők gyerekeként késő kamaszkoromig nem láthattam a filmet, viszont amikor úgy 12-13 évesen megtaláltam ezt a kiadást a gyerekkönyvtárban, kikölcsönöztem, sutyiban elolvastam - és persze, imádtam.

Star Wars - Fejvadász kódex

Daniel Wallace, Ryder Windham, Jason Fry
Star Wars - Fejvadász kódex
Ford.: Habony Gábor, Kolibri, 2016, 160 oldal
-

Miután George Lucas 2012-ben tokkal-vonóval eladta a Lucasfilmet (és vele a Star Wars összes jogait) a Disneynek, a cég megpróbálta befejezni a tulajdonképpen a Skywalker család történetét mesélő filmsorozatot - elég megosztó fogadtatással. Közben elkezdték bővíteni is az univerzumot, sokkal átütőbb sikerrel.

A fejvadász Boba Fett mellékszereplő létére évtizedek óta az SW-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere, valóságos kultusz alakult ki körülötte. Ezt meglovagolva került képernyőre a The Mandalorian című sorozat, ami amolyan űrwesternként egy magányos mandalori harcos kalandjait követi, akit megbíznak azzal, hogy találjon meg egy ötvenéves személyt. A célpontról kiderül, hogy gyerek, és ahhoz a fajhoz tartozik, amihez a legendás Yoda mester is. Baby Yodaként elhíresült figura pedig egy pillanat alatt a 2019-es év mémáradatának egyik főszereplője lett.

A Boba Fettel és most a sorozattal szupernépszerűvé vált fejvadászok világába kalauzol a Star Wars Fejvadász kódex. A kötet úgy tesz, mintha Boba Fett szerkesztette volna össze a fejvadász céh kézikönyvéből és a Halálőrség toborzóanyagából - az illúzió kedvéért még Boba Fett jegyzeteit is olvashatjuk a margón.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

...
Beleolvasó

Őket a Csillagok háborúja kovácsolta össze az úttörőmozgalom helyett

...
Nagy

Fogva tartanak a Csillagok háborúja képsorai

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Ilyen volt Julia Child, mielőtt a főzés világhírű nagykövetévé vált volna

...
Hírek

Május végén térnek vissza a Jóbarátok

...
Hírek

Eladó a szélmalom-ház, amely egykor Arthur Miller lakhelye volt

...
Hírek

Milyen titkokat rejtenek Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei?

...
Hírek

A Pendragon legendát dolgozza fel a Budapest Bábszínház

...
Hírek

Barabási a New York Timesban írta meg, hogyan lett digitális műalkotás egy hálózati képből

...
Hírek

Salinger, fotóikonok és Ms. Columbo [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Bereményi Géza, Grecsó Krisztián, Spiró György, Závada Péter, Csoóri-est és Rájátszás a Margó Irodalmi Fesztiválon

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

...
Nagy

Mások bőrébe bújt a Kígyó: egy sorozatgyilkos felemelkedése és bukása

...
Nagy

A Babilon Berlin még úgyis izgalmas, ha kivonjuk belőle Berlint

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Wéber Anikó: Amikor a gyerekeket alkotásra ösztönzi a művem, akkor vagyok a legboldogabb

Nekem az írás szerepjáték is - mondja Wéber Anikó, akinek olyan ifjúsági könyveket köszönhetünk, mint Az osztály vesztese és Az ellenállók vezére. Új rovatunkban írásról, gyerekkori kedvencekről, iskolai versengésekről és történelmi regényekről is beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

Lázár Ervin 85 – A meseíró, aki a gyerekektől tanulta a legtöbbet

Nyolcvanöt évvel ezelőtt született Lázár Ervin, aki komolyan vette a meseírást, történeteit sokszor a gyerekei inspirálták, a nyelvvel pedig játszott és varázsolt egyszerre. A nagy meseíró alakját egykori interjúi révén és az Arcanum segítségével idézzük fel.

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]

...

Esterházy megtanít máshogy olvasni [Összekötve podcast]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál.