A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

Pilinszky János idén lenne 100 éves és 40 éve hunyt el. Zenével, versekkel és fényfestéssel emlékezik meg róla a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska. A Pilinszky és én című zenei, irodalmi program ma este 8-ig megtekinthető.

Rezek Bori | 2021. április 12. |

Pilinszky János szerint az “evangéliumi esztétika” végigvonult az európai irodalmon, hol megbújva, lappangva fejtette ki hatását, másutt pedig erőteljesen realizálódva, megrázó erővel. A költő egész életében ebben a fajta jézusi igazságkeresésben alkotott, művészetét pedig áthatotta a jézusi tanítás, a katolicizmushoz való viszonya és a szakralitás.

Ezeket az érzeteket próbálta meg Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapító zenésze és Törőcsik Franciska színművész újrateremteni a Kiscelli Múzeum templomterében. Aki követi a két művész munkásságát, az nem feltétlenül lepődik meg ezen az alkotó párosításon, tavaly a Margó Irodalmi Fesztiválon adták elő Térey János szövegeiből készített műsorukat. Prieger Zsolt évek óta beszél arról, hogy Pilinkszky János szövegei és esztétikája gyerekkora óta meghatározó alapélmény számára. Zenészként ő is mond verset, bejátszik szövegrészleteket a Magyar Rádió 1970-es hangfelvételeiből, közben pedig egy kereszttel leragasztott laptopról keveri a zenei aláfestést. 

A hangzás rendkívül váltakozó, van, hogy csak halkan pulzál, lüktet, mint a szívdobogás, néhol bejönnek liturgikus elemek is, majd erősödő, modern, elektronikus zenei betétek követik ezeket. 

Törőcsik Franciska sem csak versmondó színészként van jelen, hanem énekel is, ami szintén nem újdonság, hiszen egyre gyakrabban találkozhatunk vele zenei projektekben is. Énekelt már közösen a Lóci játszikkal, Jamie Winchersterrel és a Fangler’s nevű zenekarral is, két évvel ezelőtt pedig ő is fellépője volt a Woodstock 50 nevű emlékkoncertnek a Budapest Parkban. 

-

(Részlet a Pilinszky és én című előadásból.)

A Pilinszky és én egyértelműen újragondolja a felolvasóestek monotonitását, a Kiscelli Múzem szakrális terén kívül a zene és a fényfestés is transzélményt próbál nyújtani a nézőknek. Az esemény címének személyessége egy kicsit sajnos érvényes marad abban az értelemben, hogy a produkció kicsit “bent marad”, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska átszellemültsége nem biztos, hogy képes volt áttörni az online esemény falait. 

Ezt viszont mindenki döntse el maga, hiszen ma este 20:00 óraig ingyenesen megnézhető az eseméy:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

Különleges videómontázzsal emlékezett meg az idén 100 éve született Pilinszky Jánosról költészet napján a Nemzeti Filmintézet. Filmes mozaikokból vágták össze az Átváltozás című versét.

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

Ha nekünk szól az irodalom, miért maradunk ki belőle? – szegezi nekünk a kérdést a Vates költészetnapi videója, amely az irodalomtanítás módszereit figurázza ki. 

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Nagy

10+1 új verseskötettel ünnepeljük a költészet napját

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. A pandémia miatt az élő könyvbemutatók, felolvasások elmaradnak, de nem maradunk líra nélkül - összegyűjtöttünk 10+1 verseskötetet a legfrissebb megjelenések közül.

...
Beleolvasó

Prieger Zsolt: Én a szólókban éreztem otthon magam

Hírek
...
Hírek

Petőfi eredeti verseit, leveleit is elérhetővé teszi online a Petőfi Irodalmi Múzeum

...
Gyerekirodalom

Szabad szerelmesnek lenni, ha az ember gyászol?

...
Hírek

George Szirtes romló kulturális állapotokról, kivéreztetésről, és az ennek ellenére megszülető kiváló művekről mesélt

...
Hírek

Michelle Obama inspirálta az iráni elnök feleségét

...
Hírek

27 ezer Marvel-képregényt olvasott el, könyvben írta meg a tapasztalatait

...
Beleolvasó

Miként lesz a falu gazdaságának fellendítője a Hangya szövetkezet, majd a szexuális segédeszközök gyártása?

...
Hírek

Britney Spears húga botránykönyvben teregeti ki a családi szennyest

...
Hírek

Prőhle Gergely: Esterházy könyvei által kirajzolódik egy irodalmi kapcsolatrendszer

...
Hírek

Végre megérkezett A Gyűrűk Ura-sorozat címe és első teasere

...
Nagy

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” – Megnyílt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár

„Nem találunk szavakat” – többek közt ez az idézet is olvasható az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárban, amelyet tegnap délután, a magyar kultúra napja alkalmából avattak fel. A megnyitón Esterházy könyvei, szövegei, valamint a neki szóló dedikációk voltak a fókuszban, és persze maga a könyvtár, amely fontos találkozási pont lesz a jövőben. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol