A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

Pilinszky János idén lenne 100 éves és 40 éve hunyt el. Zenével, versekkel és fényfestéssel emlékezik meg róla a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska. A Pilinszky és én című zenei, irodalmi program ma este 8-ig megtekinthető.

Rezek Bori | 2021. április 12. |

Pilinszky János szerint az “evangéliumi esztétika” végigvonult az európai irodalmon, hol megbújva, lappangva fejtette ki hatását, másutt pedig erőteljesen realizálódva, megrázó erővel. A költő egész életében ebben a fajta jézusi igazságkeresésben alkotott, művészetét pedig áthatotta a jézusi tanítás, a katolicizmushoz való viszonya és a szakralitás.

Ezeket az érzeteket próbálta meg Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapító zenésze és Törőcsik Franciska színművész újrateremteni a Kiscelli Múzeum templomterében. Aki követi a két művész munkásságát, az nem feltétlenül lepődik meg ezen az alkotó párosításon, tavaly a Margó Irodalmi Fesztiválon adták elő Térey János szövegeiből készített műsorukat. Prieger Zsolt évek óta beszél arról, hogy Pilinkszky János szövegei és esztétikája gyerekkora óta meghatározó alapélmény számára. Zenészként ő is mond verset, bejátszik szövegrészleteket a Magyar Rádió 1970-es hangfelvételeiből, közben pedig egy kereszttel leragasztott laptopról keveri a zenei aláfestést. 

A hangzás rendkívül váltakozó, van, hogy csak halkan pulzál, lüktet, mint a szívdobogás, néhol bejönnek liturgikus elemek is, majd erősödő, modern, elektronikus zenei betétek követik ezeket. 

Törőcsik Franciska sem csak versmondó színészként van jelen, hanem énekel is, ami szintén nem újdonság, hiszen egyre gyakrabban találkozhatunk vele zenei projektekben is. Énekelt már közösen a Lóci játszikkal, Jamie Winchersterrel és a Fangler’s nevű zenekarral is, két évvel ezelőtt pedig ő is fellépője volt a Woodstock 50 nevű emlékkoncertnek a Budapest Parkban. 

-

(Részlet a Pilinszky és én című előadásból.)

A Pilinszky és én egyértelműen újragondolja a felolvasóestek monotonitását, a Kiscelli Múzem szakrális terén kívül a zene és a fényfestés is transzélményt próbál nyújtani a nézőknek. Az esemény címének személyessége egy kicsit sajnos érvényes marad abban az értelemben, hogy a produkció kicsit “bent marad”, Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska átszellemültsége nem biztos, hogy képes volt áttörni az online esemény falait. 

Ezt viszont mindenki döntse el maga, hiszen ma este 20:00 óraig ingyenesen megnézhető az eseméy:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

Különleges videómontázzsal emlékezett meg az idén 100 éve született Pilinszky Jánosról költészet napján a Nemzeti Filmintézet. Filmes mozaikokból vágták össze az Átváltozás című versét.

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

Ha nekünk szól az irodalom, miért maradunk ki belőle? – szegezi nekünk a kérdést a Vates költészetnapi videója, amely az irodalomtanítás módszereit figurázza ki. 

...
Nagy

Bodó Viktor a színházba vitte a pandémiát

Bodó Viktor tavaly októberben Stuttgartban rendezte meg Luis Buñuel filmjének adaptációját, a magyar közönség pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között nézheti meg ma este 20:00 óráig Az öldöklő angyalt.

...
Nagy

10+1 új verseskötettel ünnepeljük a költészet napját

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. A pandémia miatt az élő könyvbemutatók, felolvasások elmaradnak, de nem maradunk líra nélkül - összegyűjtöttünk 10+1 verseskötetet a legfrissebb megjelenések közül.

...
Beleolvasó

Prieger Zsolt: Én a szólókban éreztem otthon magam

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát