Nyerj könyvcsomagot a Roald Dahl Napon!

.konyvesblog. | 2017. szeptember 13. |

Ma 101 éve született Roald Dahl (portrénkat olvasd el ITT), ami nyilván nem egy kerek évforduló, de ezt a napot 2006 óta Roald Dahl Napként ünneplik a rajongók, így arra gondoltunk, jó alkalom arra, hogy összeszedjünk öt érdekességet a könyveiről. És ha ez nem lenne elég, a Kolibri Kiadóval közösen kvízjátékot hirdetünk, mellyel fantasztikus Roald Dahl-könyvcsomagot nyerhettek.

    • Roald Dahl első gyerekkönyve a második világháború alatt jelent meg, The Gremlins címmel. Dahl a háborúban a Brit Királyi Légierőnél szolgált. A címben szereplő lények amúgy csintalan manók, akikről a pilóták úgy tartották: ha valami baj van a gépezettel, az csakis a manók számlájára írható. Dahl a negyvenes években légi balesetet szenvedett, ezt követően attaséként szolgált Washingtonban; ekkor küldött egy példányt a The Gremlinsből az akkori amerikai elnök feleségének, Eleanor Rooseveltnek, aki felolvasta a mesét az unokáinak. A sztoriból Walt Disney készített volna filmet, ebből végül nem lett semmi.
    • A Charlie és a csokigyárat egyértelműen Dahl saját csokis élményei ihlették: iskolás korában ugyanis az egyik csokoládégyártó a diákokon tesztelte új termékeit. Angliában akkor két nagy csokigyár vetélkedett a vevők kegyeiért. Természetesen mindkét nagy cég szerette volna kikémlelni a rivális csokikészítő titkait, emiatt aztán nagy becsben és titokban tartották a saját módszereiket. Ez a titkolózás és a gyárakban működő gigantikus gépek nagyban inspirálták a regényt.
    • A Matilda címszereplőjét egy bingómániás anya és egy csaló autókereskedő apa neveli; féleszű szülei legnagyobb bosszúságára a kislány nagyon okos és nagyon szeret olvasni. A sztori szerint Matilda a következő könyveket olvassa el pár hónap leforgása alatt: A titkos kert (Frances Hodgson Burnett), Szép remények (Charles Dickens), Twist Olivér (Charles Dickens), Jane Eyre (Charlotte Brontë), Egy tiszta nő (Thomas Hardy), Róka az odúban (Mary Webb), Kim, az ördöngös (Rudyard Kipling), A láthatatlan ember (H.G. Wells), Az öreg halász és a tenger (Ernest Hemingway), A hang és a téboly (William Faulkner), Érik a gyümölcs (John Steinbeck), Jópajtások (J.B. Priestley), Brightoni szikla (Graham Greene), Állatfarm (George Orwell).
    • A barátságos óriást (olvassatok bele) Dahl Olivia nevű kislányának ajánlotta: a gyerek 1962-ben kanyarós lett, és az ennek szövődményeként kialakult agyvelőgyulladásban hunyt el. A kislány mindössze hétéves volt.
    • A Boszorkányok című regénye (olvassatok bele ITT) előkelő helyen szerepel az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete által vezetett listán, melyen a legtöbbször kifogásolt könyveket gyűjtik. A vádak között szerepelt már, hogy nőgyűlölő, valamint hogy szexista, sőt, volt, aki egyenesen úgy vélte, hogy sátáni nézeteket propagál. Roald Dahlt viszont nem rázta meg különösebben, amikor a regény valahol iskolai tiltólistára került, egy interjúban például ezt mondta: „Mindannyian tudjuk, hogy boszorkányok nem léteznek, legalábbis nem abban a formában, ahogy én írtam róluk. Ezek olyan szülők (utalt a tiltást követelőkre – a szerk.), akiknek semmi humoruk”.

Játék!

A Kolibri Kiadóval közösen játékot hirdetünk, melynek nyereménye egy négy Roald Dahl-kötetből álló könyvcsomagból lesz! Ehhez nem kell mást tennetek, csak válaszoljatok helyesen az alábbi kérdésekre:

1. Ki után kapta a Roald keresztnevet az író?

a. Roald Amundsen sarkkutató
b. Roald Hoffmann Nobel-díjas kémikus

2. Hol dolgozott napközben Roald Dahl?

a. A helyi kocsmában, ahol törzsasztala volt
b. A kertjében felállított írókunyhóban, ahová rajta kívül nem léphetett be senki

3. Dahl nagyon kényes volt az íráshoz használt papírra - milyen színű papírt használt?

a. Csak és kizárólag hófehér lapokat
b. Sárga színű lapokat

4. Saját bevallása szerint melyik volt Roald Dahl kedvenc története?

a. Fantasztikus Róka úr
b. A barátságos óriás

5. Utolsó gyerekkönyve kivételével Roald Dahl mindig ugyanazzal az illusztrátorral dolgozott - ki volt ő?

a. Raymond Briggs
b. Quentin Blake

A helyes válaszokat a konyvesblog@gmail.com címre küldjétek, a határidő: szeptember 15. péntek éjfél. A tárgymezőbe írjátok be: DAHL.

Ha nem vagytok biztosak a válaszokban, böngésszétek korábbi cikkeinket, például ITT és ITT.

UPDATE:

A helyes megfejtés a következő:

1.a, 2.b, 3.b, 4.a, 5.b