Moldova György: Az írás nem feltétlenül jelent poklot

Moldova György: Az írás nem feltétlenül jelent poklot

A legkíváncsibb magyar író – a hétvégén 89 évesen elhunyt Moldova György eposzi jelzője is lehetne ez, a róla szóló írások visszatérő motívuma ugyanis, hogy mennyire szeretett kérdezni, és milyen nagyon tudott figyelni, hallgatni a megkérdezettre. Az egyik legolvasottabb magyar író is volt egyben, mi pedig most az Arcanum segítségével emlékezünk meg róla.

Nyitókép: Fortepan / Hunyady József

ro | 2022. június 07. |

Azt vallotta, hogy az a riporter, aki kész állandóan tanulni, az nem kerülhet válságba. Moldova György írásai azt mutatják, hogy műfajilag és tematikailag is nyitott volt – az újra, a kísérletezésre, a megismerésre. Első írásai a Színművészeti Főiskola Sirály című lapjában jelentek meg, írói pályakezdéséről pedig a következőt nyilatkozta a Budapesti KISZ Élet című lapnak 1974-ben:

„Amikor kissrác voltam, az író bácsik azt mesélték, hogy születésükkor csillaghullás volt, menydörgött, villámlott. Sajnos én ilyesmivel nem szolgálhatok. Akkor határoztam el végérvényesen, hogy írni fogok, amikor érettségi után jelentkeztem a Színművészeti Főiskola dramaturgia szakára. De előbb dolgoztam a sztálinvárosi „halálbrigádban”, ami azt jelentette, hogy inkább meghalunk, de nem dolgozunk. Teljesítettünk is 17%-ot, eléje írtuk az egyest és 117%-kal élbrigád lettünk.”

Ugyanebben az interjúban mondta azt is, hogy mindegyik foglalkozása nyoma megtalálható az írásaiban (a teljesség igénye nélkül: volt bányász, kertész, konzervgyári munkás, javítóintézeti nevelő, kazánszerelő), a vándorlás pedig lehetővé tette számára, hogy más foglalkozásokra is érzékeny legyen. Ahogy fogalmazott: nem volt irodalomcentrikus.

-

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

1958-ban a filmgyárba kerül dramaturgnak, az ő forgatókönyvéből rendezte Fejér Tamás az 1959-ben bemutatott Szerelemcsütörtök című filmet.  A Film Színház Muzsika (1959. május 1.) riportot is közölt a forgatásról, a filmben olyan színészek játszottak, mint Pécsi Sándor és Zenthe Ferenc, a helyszűke pedig nem várt kihívások elé állította a jelenlévő filmeseket:

„A parányi kis díszletben Mikuláschné (Somogyi Erzsi) ebédlőjében vagy huszonöt-harmincan szorongnak. Nagyszámú a stáb is, de sok az ilyenkor szokásos érdeklődő. Aki éppen ráér, mind ott szorong s nézi, hogyan is indul az új film forgatása. A világosítók nem tudnak mozogni, igyekeznek mindenkit kiküldeni, akire nincs szükség. A díszletajtó és a reflektor közt fiatalember szorong. Többszöri felszólítás után is csak milliméterekkel megy arrább. Végül is egy erélyes mozdulattal becsukják az orra előtt az ajtót. „Mégis csak hallatlan – dünnyögi elkeseredetten –, hogy bánnak itt az emberrel”. Csak később tudtam meg, ki volt: Moldova György, a szerző.”

Első riportja a Csillagban, első novellája az Új Írásban jelent meg. Első kötete, az 1963-as Az idegen bajnok című elbeszéléskötet rögtön feltűnést keltett, és a rákövetkező évben megjelent Sötét angyal című regénye is sikeres lett. A DIA-n megtalálható életrajza szerint irodalmi munkássága négy jól elhatárolható területre oszlik: klasszikus szerkezetű prózai írások és színdarabok, szatírák, riportok, aforizmák. Moldova György az egyik legolvasottabb magyar író volt, hetvennél is több kötetét adták ki, összesen 13-14 millió példányban.

-

Fotó: Fortepan / Hunyady József

Népszerűségét csak fokozták oknyomozó és riportkötetei – ilyen volt például a szénbányászok életéről szóló Tisztelet Komlónak, a kamionos létbe alámerülő A pénz szaga, vagy a vasutasok mindennapjait bemutató Akit a mozdony füstje megcsapott. Utóbbi kapcsán írta a megjelenéskor az ÉS recenzense (1977. június 4.), hogy az akár az év könyve is lehet, amiben nagy szerepe van annak is, hogy Moldova ördögien tud kérdezni és figyelni: „Ördögien – mert gyermekien”, azaz az „elementáris kíváncsiság és rácsodálkozás ifjonti szenvedélyével”. Moldova úgy fordult riportalanyai felé, hogy a kérdezettek rögtön érezték: „ez az író szolidáris, legyen szó a gázlámpák alatt lódítókról, Komló metánveszélyeztetett bányászairól, az Őrség esett öregjeiről, hajdanvolt negyven prédikátorokról, hatalmukból kicsöppent államvédelmisekről, zsidó szentimrésekről, a vasút mai rabszolgáiról-megszállottairól”.

A Budapesti KISZ Élet kérdésére árulta el azt is, hogy két hobbija van, az írás és a futball. Akkor azt mondta, az írás nem feltétlenül jelent poklot: „Legalábbis nekem nagyon jó hely az írás, szeretek írni”. Arra a kérdésre pedig, hogy mi a legnagyobb kívánsága, a következőt válaszolta:

„Az utcán, a vonaton, az autóbuszon, mindenütt: az emberek csak Moldova könyvet olvassanak.”

Felhasznált források: Arcanum Digitális Tudománytár, DIA

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Moldova György

Életének 89. évében meghalt Moldova György Kossuth-díjas író.

...
Nagy

Nyolcvanéves Moldova, aki proletárszentnek tartotta Kádárt

...
Hírek

Moldova kemény, Obama gyerekkönyvet ír - napi linkek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!