Moldova György: Az írás nem feltétlenül jelent poklot

Moldova György: Az írás nem feltétlenül jelent poklot

A legkíváncsibb magyar író – a hétvégén 89 évesen elhunyt Moldova György eposzi jelzője is lehetne ez, a róla szóló írások visszatérő motívuma ugyanis, hogy mennyire szeretett kérdezni, és milyen nagyon tudott figyelni, hallgatni a megkérdezettre. Az egyik legolvasottabb magyar író is volt egyben, mi pedig most az Arcanum segítségével emlékezünk meg róla.

Nyitókép: Fortepan / Hunyady József

ro | 2022. június 07. |

Azt vallotta, hogy az a riporter, aki kész állandóan tanulni, az nem kerülhet válságba. Moldova György írásai azt mutatják, hogy műfajilag és tematikailag is nyitott volt – az újra, a kísérletezésre, a megismerésre. Első írásai a Színművészeti Főiskola Sirály című lapjában jelentek meg, írói pályakezdéséről pedig a következőt nyilatkozta a Budapesti KISZ Élet című lapnak 1974-ben:

„Amikor kissrác voltam, az író bácsik azt mesélték, hogy születésükkor csillaghullás volt, menydörgött, villámlott. Sajnos én ilyesmivel nem szolgálhatok. Akkor határoztam el végérvényesen, hogy írni fogok, amikor érettségi után jelentkeztem a Színművészeti Főiskola dramaturgia szakára. De előbb dolgoztam a sztálinvárosi „halálbrigádban”, ami azt jelentette, hogy inkább meghalunk, de nem dolgozunk. Teljesítettünk is 17%-ot, eléje írtuk az egyest és 117%-kal élbrigád lettünk.”

Ugyanebben az interjúban mondta azt is, hogy mindegyik foglalkozása nyoma megtalálható az írásaiban (a teljesség igénye nélkül: volt bányász, kertész, konzervgyári munkás, javítóintézeti nevelő, kazánszerelő), a vándorlás pedig lehetővé tette számára, hogy más foglalkozásokra is érzékeny legyen. Ahogy fogalmazott: nem volt irodalomcentrikus.

-

Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán

1958-ban a filmgyárba kerül dramaturgnak, az ő forgatókönyvéből rendezte Fejér Tamás az 1959-ben bemutatott Szerelemcsütörtök című filmet.  A Film Színház Muzsika (1959. május 1.) riportot is közölt a forgatásról, a filmben olyan színészek játszottak, mint Pécsi Sándor és Zenthe Ferenc, a helyszűke pedig nem várt kihívások elé állította a jelenlévő filmeseket:

„A parányi kis díszletben Mikuláschné (Somogyi Erzsi) ebédlőjében vagy huszonöt-harmincan szorongnak. Nagyszámú a stáb is, de sok az ilyenkor szokásos érdeklődő. Aki éppen ráér, mind ott szorong s nézi, hogyan is indul az új film forgatása. A világosítók nem tudnak mozogni, igyekeznek mindenkit kiküldeni, akire nincs szükség. A díszletajtó és a reflektor közt fiatalember szorong. Többszöri felszólítás után is csak milliméterekkel megy arrább. Végül is egy erélyes mozdulattal becsukják az orra előtt az ajtót. „Mégis csak hallatlan – dünnyögi elkeseredetten –, hogy bánnak itt az emberrel”. Csak később tudtam meg, ki volt: Moldova György, a szerző.”

Első riportja a Csillagban, első novellája az Új Írásban jelent meg. Első kötete, az 1963-as Az idegen bajnok című elbeszéléskötet rögtön feltűnést keltett, és a rákövetkező évben megjelent Sötét angyal című regénye is sikeres lett. A DIA-n megtalálható életrajza szerint irodalmi munkássága négy jól elhatárolható területre oszlik: klasszikus szerkezetű prózai írások és színdarabok, szatírák, riportok, aforizmák. Moldova György az egyik legolvasottabb magyar író volt, hetvennél is több kötetét adták ki, összesen 13-14 millió példányban.

-

Fotó: Fortepan / Hunyady József

Népszerűségét csak fokozták oknyomozó és riportkötetei – ilyen volt például a szénbányászok életéről szóló Tisztelet Komlónak, a kamionos létbe alámerülő A pénz szaga, vagy a vasutasok mindennapjait bemutató Akit a mozdony füstje megcsapott. Utóbbi kapcsán írta a megjelenéskor az ÉS recenzense (1977. június 4.), hogy az akár az év könyve is lehet, amiben nagy szerepe van annak is, hogy Moldova ördögien tud kérdezni és figyelni: „Ördögien – mert gyermekien”, azaz az „elementáris kíváncsiság és rácsodálkozás ifjonti szenvedélyével”. Moldova úgy fordult riportalanyai felé, hogy a kérdezettek rögtön érezték: „ez az író szolidáris, legyen szó a gázlámpák alatt lódítókról, Komló metánveszélyeztetett bányászairól, az Őrség esett öregjeiről, hajdanvolt negyven prédikátorokról, hatalmukból kicsöppent államvédelmisekről, zsidó szentimrésekről, a vasút mai rabszolgáiról-megszállottairól”.

A Budapesti KISZ Élet kérdésére árulta el azt is, hogy két hobbija van, az írás és a futball. Akkor azt mondta, az írás nem feltétlenül jelent poklot: „Legalábbis nekem nagyon jó hely az írás, szeretek írni”. Arra a kérdésre pedig, hogy mi a legnagyobb kívánsága, a következőt válaszolta:

„Az utcán, a vonaton, az autóbuszon, mindenütt: az emberek csak Moldova könyvet olvassanak.”

Felhasznált források: Arcanum Digitális Tudománytár, DIA

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Meghalt Moldova György

Életének 89. évében meghalt Moldova György Kossuth-díjas író.

...
Nagy

Nyolcvanéves Moldova, aki proletárszentnek tartotta Kádárt

...
Hírek

Moldova kemény, Obama gyerekkönyvet ír - napi linkek

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Hírek

Benedek Elek születésnapjára Király kis Miklós is emlékérmére kerül

...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

...
Hírek

Ezeréves keresztény kéziratot kapott vissza Görögország Amerikától

...
Hírek

Hét csapás sújtja jelenleg a könyvszakmát

...
Hírek

Négynapos munkahetet vezet be a Libri-Bookline

...
Hírek

A könyvtárak adnak menedéket Angliában a megélhetési válsággal küszködőknek

...
Hírek

Sally Rooney idén is felkerült a TIME legbefolyásosabb embereit összegyűjtő listájára

...
Hírek

Judith Schalansky új könyvét csak száz év múlva lehet elolvasni

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

...
Hírek

Hogyan látja egy brit történész a Habsburgokat?