Maxim Leo családjából nem lehet kivonni az NDK-t

.konyvesblog. | 2018. október 19. |

(Kép forrása)

Ha kapásból fel kellene sorolni olyan filmeket, amelyek az NDK-s mindennapokról szólnak, akkor a Good bye, Lenin! és A mások élete biztosan köztük lenne, meg talán A néma forradalom, ami pont most megy a magyar mozikban (és ráadásul még magyar vonatkozása is van). A keletnémet múlt feldolgozása viszont nemcsak filmben, hanem az irodalomban is zajlik, ami viszont kiemeli Maxim Leo könyvét (Volt egyszer egy NDK) ebből a halmazból, az az, hogy nála a történelmi feldolgozás egybeesik a családi múlt feltárásával is.

Maxim Leo: Volt egyszer egy NDK - Egy keletnémet család története

Fordította: Blaschtik Éva, Park Kiadó, 2018, 304 oldal, 3490 HUF

 

Maxim Leo (író-újságíró, de jegyzett már forgatókönyvet is például a Tatort című német bűnügyi sorozatnak) elképesztően izgalmas hátterű családból származik. Az anyai nagyapja egy háborús hős volt, aki fiatal srácként a francia ellenállás tagja, később pedig a keletnémet állam egyik kirakatembere lett, afféle NDK-s híresség. Az apai nagypapája vele szemben az a típusú kisember volt, aki valószínűleg ugyanolyan jól megtalálta a helyét a náci, majd később a kommunista Németországban is. Leo anyja hithű kommunista volt, aki később meghasonlott és csalódott a rendszerben, az apja pedig igazi lázadó művész, aki teljesen abszurd módon éppen az NDK összeomlásával veszítette el egyik legfontosabb fogódzóját – egészen pontosan azt a politikai monolitot, ami ellen lázadni lehetett.

Ahhoz, hogy a családi emlékekből könyv szülessen, a kezdőlökést az adta meg, hogy az anyai nagypapa, aki korábban rengeteget mesélt a háborús élményeiről, elnémult. Maxim Leóval az őszi Könyves Magazinban interjúztunk, telefonon értük utol, és akkor ezt mondta nekünk:

„Fontos motivációt jelentett, hogy a nagypapám stroke-ot kapott, és nem volt képes többet beszélni. A családunkban egyfajta politikai ajatollah szerepet töltött be, és a véleménye nagyon sokat nyomott a latban. Az a tény, hogy némaságra kárhoztatott, természetesen nagyon szomorú dolog volt, de a könyv keletkezését elősegítette”. (Az interjúban a nácik és a csoki kapcsolatáról, a kutatólaboratóriumban dolgozó Angela Merkelről és a családi vitaklubról is beszélgettünk vele – a teljes cikket keressétek az őszi Könyvesben a Margón!)

Maxim Leo kötete korábban a hét könyve is volt nálunk, akkor azt írtuk róla:

„Leo családjából egyszerűen nem lehet kivonni az NDK-t, mert bárhogy is döntöttek a család tagjai (volt, aki a behódolásban, más a lázadásban vélte megtalálni a maga útját), az a mindennapokba beszivárgó politika miatt nemcsak a saját, hanem a szűkebb környezetére is hatással volt.”

Hogy egészen pontosan hogyan élte meg ezeket a mindennapokat a szerző, az kiderül szombat este a Margón, ahol Maxim Leóval Pálinkás Szüts Róbert beszélget.

Hol? A Várkert Bazárban, a Világirodalmi Színpadon. Mikor? Október 20-án 18.30-kor. A részletekért kattintsatok ide!

Addig is olvassatok bele a könyvbe:

Leo_VoltEgyszerEgyNDK_reszl... by on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.