Lassan siess! – 5 könyv a Slow Art Day-re

Ma ünnepeljük a nemzetközi Slow Art Day-t, vagyis a lassítás és a művészet találkozásának világnapját.  Ez a nap egy kiemelten fontos jelenségre hívja fel a figyelmet: ha lehet, az elmúlt egy-két évben a mindennapjaink még annál is gyorsabbá váltak, mint azelőtt: az internet, az okostelefonok és a közösségi média olyan szinten pörgette fel a kommunikációt, a munkát és általában az életmódot, ami korábban elképzelhetetlen volt. A mostani járványhelyzet persze hozott némi lassulást magával, de talán ennek is oka volt, be kell látni, hogy az életvitelünkkel túlterheltük magunkat és a bolygót is.  A Slow Art Day alkalmából most öt olyan könyvet ajánlunk, amivel be lehet lassulni.

Forgách Kinga | 2020. április 03. |

Kép forrása

Milan Kundera: Lassúság

Milan Kundera
Lassúság
Európa Könyvkiadó, 2016, 132 oldal

Miért tűnt el életünkből a „lassan járj" öröme, miért nem fogadjuk meg a „tovább érsz" jó tanácsát? Hová lettek a népdalok sosem siető vándorlegényei, akik a szabad ég alatt háltak, s egy cseh közmondás szerint „a Jóisten ablakait nézegették"? - teszi fel a kérdést a Lassúság elején Milan Kundera. A regényben két szerelmi szálat és két korszakot látunk egymás tükrében: a XVIII. századot és a XX. századot, a tartalmas lassúságot szemben a felületes rohanással, és mindezt az írótól megszokott ironikus, filozofikus hangvételben.

Ilma Rakusa: Lassabban!

Ilma Rakusa
Lassabban!
Jelenkor Kiadó, 2010, 112 olda 

Ilma Rakusa esszéi arra hívnak, hogy mozduljunk ki a mai alapállapotunkból: a rohanásból és a stresszből, és álljunk meg egy pillanatra. Nyugvópontból ugyanis sokkal könnyebb figyelni, sokkal könnyebb tudatosan szemlélni a körülöttünk lévő világot. „Olykor mintha attól a tudástól is tartana, amivel ő maga rendelkezik. A minőség és a függetlenség robotosa. Egyszóval mindenképpen robosztus lélek. Miként lassúságot és lassúdást ajánló és követelő nagyszerű esszéjében, amely akár egy egész elszabadult korszakkal szembemegy.” – írta róla Nádas Péter.

Michael Ende: Momo

Michail Ende
Momo
Móra Könyvkiadó, 2019, 240 oldal

Michael Ende klasszikusa a fantázia világában játszódik, de egy nagyon is valós problémára reflektál: az örökös rohanás témájára. A történet találó képekkel, mesei elemekkel fejti fel, hogyan pazarolja el az ember a saját idejét, miközben abban a hitben él, hogy az időbe mindent bele lehet préselni, ha siet. A Momo erős társadalomkritika, amelyben bizonyos szürke urak hálózzák be az embereket azzal a szöveggel, hogy az idővel bizony takarékoskodni kell.  De az idő maga az élet, és az élet a szívben lakozik. Minél inkább takarékoskodnak tehát az emberek vele, annál szegényebb, sivárabb és hidegebb lesz a jelenük, és annál idegenebbé válnak önmaguk számára is. 

Carl Honoré: Slow – A lassúság dicsérete

Carl Honoré
Slow - A lassúság dicsérete
Lazi Kiadó, 2014, 210 oldal

Carl Honoré könyve szuper olvasmány lehet azoknak, akik érdeklődnek a slow mozgalom iránt, akik érzik, hogy a tempó, a túlhajszoltság, a stressz már nem elviselhető. A lassúság dicsérete bemutatja, hogy a mozgalom miért és hogyan indult el a 80-as években, és hogy az elmúlt három évtizedben hogyan fejlődött. A szerző szerint bármilyen korról is legyen szó, a gyors és lassú kérdése mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Ám az ipari forradalom óta tartó, gépekhez igazított léptékű fejlődés hatására eljutottunk mára oda, hogy mindennél időszerűbb a kérdés: az innovációk hatására felszabadult időnkkel mihez kezdünk? Tovább gyorsítunk az életünkön, és mi szolgáljuk ki a rendszert, vagy bizonyos esetekben ragaszkodva az emberi tempóhoz megpróbálunk kiegyensúlyozottan, és ami még fontosabb, fenntarthatóan létezni?

Haemin Sunim: Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lassítasz

Haemin Sunim
Azok a dolgok, amiket csak akkor látsz, ha lassítasz
Édesvíz Kiadó, 2019, 265 oldal

Haemin Sumin könyve igazi bestseller, több millió példányban kelt el, ami jól jelzi, hogy milyen nagy az érdeklődés mostanában a lassítás iránt. A szerző meditációval foglakozó tanár, aki ahhoz szeretne útmutatást adni, hogyan lehetnénk jobban jelen az életünkben. Irányelveket mutat be nyolc témakör szerint, melyek a jólét és a boldogság megtapasztalásához vezetik el az olvasót - érintve az emberi kapcsolatok, a szeretet és a spiritualitás kérdéseit -, miközben nagy hangsúlyt fektet a másokkal való mély kapcsolat, illetve a magunkkal szembeni könyörületesség és megbocsátás fontosságára. 

Kapcsolódó cikkek
...
Összekötve

Szombaton Orvos-Tóth Noémival lassulunk az Összekötve élőjében

A Ludwig Lounge online folytatódik: hogyan lassult le hirtelen az életünk? Mit tanultunk ebből hosszútávon? Hogyan refletál a művészet a gyors, globális, fogyasztásközpontú életünkben egy ilyen kényszerlassuláskor?

...
Nagy

Jobb a gyors nem, mint a lassú, bizonytalan igen

...
Kritika

Belassul a világ

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

...

Az odüsszeuszi férfiideál mára komikusnak hathat [Kötelező]

...

Janikovszky Éva, Dekameron-projekt és A nomádok földje [10 perc Könyves]

...

Ki nyeri a Libri Irodalmi Díjat? Megvitattuk! [podcast]