Háy János: A versbe bele kell tenni a létezés erejét

Háy János: A versbe bele kell tenni a létezés erejét

Háy János Szerelmes, istenes, okosos című verseskötetét pénteken mutatták be a Margó Irodalmi Fesztiválon, a szerzővel Valuska László beszélgetett, a kötetből pedig Mészáros Blanka olvasott fel. A kitartó eső miatt a szabadtéri Nagyszínpadról az egyik zárt helyiségbe helyezték át a könyvbemutatót, de sem a kilenc órai kezdés, sem az eső nem akadályozta Háy János olvasóit abban, hogy teljesen megtöltsék a Kristály Színpad előtti teret. Az esten elsősorban irodalmi és filozófiai kérdéseket jártak körül a beszélgetőpartnerek, szóba került a költészet funkciótlansága, a 2x2 egyszerűsége, világunk repedései és a nyugati ember „elkalibrált” egója, „dölyfös” akarata is.

Fotók: Posztós János

Kolozsi Orsolya | 2023. május 13. |
háy jános
Szerelmes, istenes, okosos - Háy-kódex
Európa, 2023, 221 oldal
Háy János: Szerelmes, istenes, okosos könyv

Valuska László bevezetőjében elmondta, hogy meglepte ez a kötet, mert szerinte nagyon más, mint a korábbiak, és rákérdezett az egyes oldalak alján olvasható nevek jelentésére is. Háy János erre válaszolva elmondta, hogy a magyar szakot végzettek számára talán ismerős lehet a Régi magyar költők tára (magyar irodalomtörténeti könyvsorozat volt, amely XVIII. század előtti magyar költészeti alkotásokat bocsátott közre – szerk.), melynek verseit legújabb kötetében felhasználta, átírta, és ezeknek a szövegeknek a költőit tüntette fel a lapok alján. Beszámolt róla, hogy mindig is izgatták ezek a régi, gyakorlatilag ismeretlen szerzők, egyrészt mert nyelvileg már igen távol vannak tőlünk, és ezért felmerül a kérdés, hogyan lehet őket olvasni, tudnak-e még mondani nekünk valamit. Úgy akarta újraírni ezeket a verseket, hogy újra megszólaljanak, a bennük lévő dinamikát viszont mindenképpen meg akarta őrizni. Ez az ötlete már régi, eredetileg Térey Jánossal és Kemény Istvánnal tervezte létrehozni, de Térey korai halála és Kemény hezitálása miatt végül egyedül valósította meg. A régies nyelven kívül az érdekelte még, hogy abban az időszakban, mikor ezek a versek születtek, akkor még a kompakt, egyértelmű rendszerek korát éltük.

Az akkoriak még láthatták egészben azt a világot, mely mára tele van repedésekkel,

egy ilyen, töredékesség és az értékek relativizálása előtti időszakból egészen máshogy tudott megszólalni, mint más esetekben.

Szó esett arról is, hogy régen nemcsak a nyelv volt más, de a költészet célja, funkciója, szabályai is. Háy értelmezése szerint egyfajta funkcionalitás jellemezte a verseket, ami részben abból adódott, hogy a költeményeket lelkészek, prédikátorok írták, akik mindig valamilyen magasabb eszmének rendelték alá a szövegeket. A műalkotásnak Háy szerint azonban nincs direkt célja, nem lehet az a szándéka, hogy tanítson, neveljen, didaktikus vagy ideologikus legyen. Mivel a műalkotás lényegének ő éppen a célnélküliséget tartja, nem is tud ezekre a régi versekre valódi műalkotásokként gondolni. Szerinte a költeményekbe „bele kell tenni a létezés erejét”, és „funkciótlanítani” kell őket.

-

Valuska László a formáról is kérdezte az írót, hiszen Háy János versei eddig legtöbbször szabadversek voltak, ebben a kötetben azonban jóval kötöttebb formákat használ. A felvetésre Háy János elmondta, hogy egyszerű, ütemhangsúlyos ritmusban írta ezeket a verseket, többnyire páros- vagy keresztrímet használt. A régi versek úgy váltak valódi Háy-versekké, hogy eleve csak azokkal kezdett foglalkozni, melyek kicsit is megszólították, és amelyekkel érzelmi kapcsolódást is talált.

A szerelemről és hitről, jövendölésekről és útkeresésről is szólnak a Háy-kódex versei
A szerelemről és hitről, jövendölésekről és útkeresésről is szólnak a Háy-kódex versei
Tovább olvasok

 

A mai ember nagyon bonyolultként gondol önmagára, de hol van az életünkből a 2x2 egyszerűsége?

– tette fel a kérdést Háy János. A mai világban szerinte kétféle út van, az egyiken (főleg, ha ehhez egy pszichológus is rendelkezésre áll) túlbonyolítják a problémákat, a másikon azt mondják, nincs probléma, nem kell foglalkozni semmivel. „Hol veszítettük el a viszonyunkat a saját életutunkhoz?” - tette fel az újabb kérdést. Biztos, hogy a nyugati emberre jellemző „elkalibrált ego” és a hozzá tartozó „dölyfös akarat” elég ahhoz, hogy elfogadjuk a sorsunkat és reflektálni is tudjunk rá? Ezekben a versekben éppen azokról az alapokról próbált beszélni, melyeket már nem látunk a túlbonyolítás közben, azokat a cövekeket igyekezett leverni, melyekre alapozhatjuk az életünket. Az egyértelműséghez való hozzáférést is kereste, amikor párbeszédbe kezdett a régi szövegekkel.

Az istenes versekről is szó esett, ezeket Valuska László azért találta zavarbaejtőnek, mert az eddigi életműből számára nem következett egy ilyen téma, a hit, a vallás megjelenése. Háy erre elmondta, hogy a hit számára egy olyan diskurzus, melyet Freud előtt kizárólag a vallások ajánlottak, egy olyan nézőpont, melyből az ember önvizsgálatot tarthat. Isten ebben az értelemben egy külső pozíció, ahonnan kívülről láthatja magát az ember, így reflektálni is tud saját magára. A másik ok, ami miatt Istent és a hitet is beemelte egyes versekbe, az egy morális megfontolás: az embert nem olyan gonosztevőnek látja, aki csak a törvények visszatartó ereje miatt nem öl és lop, hanem úgy gondolja, van benne egy alapvető erkölcsi fék, amely visszatartja ettől, és amely emberré teszi.

-

Ezek után arról beszélgettek, hogy ezek a régi versek még úgy íródtak, hogy „tudták magukról”, egy közösségbe lépnek, közéleti funkciójuk is van. A mai versfelfogás ezzel szemben elsősorban az alanyi költészetet tekinti valódi lírának, de a szerző által átdolgozott régi versek időszakában még volt egyfajta prófétai nézőpont, a közösséghez való beszéd lehetősége benne volt a versekben. Háy elmondta, hogy korábban nem írt ilyen típusú lírát, de most ez a közösségi megszólalásmód ragadta el. Egyébként szerinte azért nehéz ma közéleti megszólalást elindítani, mert nincs olyan hagyomány, olyan tradíció, aminek a kortárs író, költő nekivetheti a hátát, ebben a közegben, amiben most élünk, az ilyenfajta megszólalást szinte mindig félreértik. Végezetül, az utolsó kérdésre válaszolva Háy János elmondta, hogy a kötetben kézzelfoghatóvá váló költészeti „időutazás” azért volt felszabadító számára, mert kötött formában írhatott, mert alapkérdéseket tehetett fel a régi versek átírásán keresztül, és a lét alaptraumáira tudott reflektálni ebben a különleges verstérben.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A szerelemről és hitről, jövendölésekről és útkeresésről is szólnak a Háy-kódex versei

"Végre olyan versek, mint régen, amiket mégsem írhattak volna meg régen." Májusban új kötete jelenik meg Háy Jánosnak, benne szerelmes, istenes, okosos versekkel. Olvass bele!

...
Hírek

Háy János: Petőfi az anyanyelvünk [Petőfi200]

Az Alföld szerelmesének élettörténetét és szövegeinek egy részét is sokan ismerik, kötelező tananyag általános iskolában, életmű tétel az érettségin.  Mindenki ismeri, mindenkinek van véleménye róla. Körkérdésünkre ezúttal Háy János válaszolt. 

...
Nagy

Háy János: A kamasz hamisnak és romlottnak látja a felnőttek világát

Háy János Völgyhíd című regénye pár napja jelent meg és három kamasz, Zsófi, Péter és Deda történetét állítja a középpontba, a Felnőttek ellen alcím pedig arra a tipikus kamaszközérzetre utal, mely az egyik kulcsmotívum. A könyv bemutatóján Orvos-Tóth Noémi beszélgetett a szerzővel. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Margó 2023
...
Nagy

Klacsmann Borbála: A holokausztoktatás egyik célja az, hogy empátiára nevelje az embereket

...
Nagy

Ménes Attila disztópiájában félig elállatiasodott magyarok csicseregnek

...
Nagy

A Tízig aludni témáiról évtizedekkel ezelőtt nem mertünk volna beszélni

...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

...
Nagy

A bántalmazottaknak az én-erejük nincs meg, a segítségnek kívülről kell jönnie