Harper Lee beperelte volt ügynökét

.konyvesblog. | 2013. május 09. |

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!

Geopen, 412 oldal, 2011, 2967 HUF

harperlee.jpg

A Ne bántsátok a feketerigót! című Pulitzer-díjas regény szerzője, Harper Lee, beperelte az ügynökét, mert a férfi állítólag csellel vette rá, hogy engedje át neki a könyv szerzői jogait.

A manhattani szövetségi bíróságra benyújtott keresetben Lee azzal vádolja régi ügynökének, Eugene Winicknek sógorát, Samuel Pinkus-t, hogy kihasználva megromlott látását és hallását, megszerezte tőle a világszerte több mint 30 millió példányban eladott könyv jogait. A dokumentumok aláírásának idején a 87 éves írónő épp egy agyvérzésből lábadozott. Nem emlékszik arra, hogy beleegyezett volna a jogok átruházásába, vagy aláírt volna bármilyen megállapodást ezzel kapcsolatban.

Lee ügyvédje, Gloria Phares szerint a férfi pontosan tudta, hogy ügyfele egy idős, beteg hölgy, akinek már nehézséget okoz az olvasás.A keresetből kiderül, hogy az írónő tavaly jogi lépéseket tett, és vissza is szerezte könyve jogait, ám Pinkus annak ellenére kapja a jogdíjat, hogy már nem áll Lee alkalmazásában.

Winick 40 évig képviselte Lee érdekeit, ám 2002-ben megromlott az egészsége, ezért sógora több ügyfelét is a saját cégéhez irányította. A kereset szerint Pinkus 2007-ben „hülyét csinált” az írónőből, és minden ellenszolgáltatás nélkül megkaparintotta a jogokat. Lee most arra kéri a bíróságot, hogy tekintsék semmisnek az ügynök jogait a könyv fölött, és a továbbiakban ne kaphasson jutalékot a regény után.A szerzői jog ügynökre való átruházása ugyanis összeegyeztethetetlen az ügynök hűségével.

A Ne bántsátok a feketerigót! az alabamai Monroeville-ben élő,  a nyilvánosság előtt ritkán mutatkozó Lee egyetlen megjelent könyve.   

Forrás: TheBigStory, Guardian