Mégsem gyakoroltak nyomást Harper Lee-re?
Hírek usa harper_lee

Mégsem gyakoroltak nyomást Harper Lee-re?

.konyvesblog. | 2015. március 13. |

(Kép forrása)

Nem csitulnak a hullámok Harper Lee körül - az évtizedek óta visszahúzódó életet élő írónő azután került a figyelem középpontjába, hogy február elején kiadója mega-meglepetésre közölte, júliusban megjelenik Lee második könyve (címe: Go Set a Watchman), amelynek kézirata legalább ötven éve Harper Lee fiókjában porosodott. A bejelentés már csak azért is szenzációszámba ment, mert az írónő korábban soha nem adta jelét annak, hogy a Ne bántsátok a feketerigót! után bármit meg akarna jelentetni, a kételyeket pedig nem oszlatta el az sem, hogy a hír az írónő nővérének és gondviselőjének, Alice Lee-nek a halála után robbant.

Az alabamai hatóságok mindenesetre egy bejelentés nyomán még a múlt hónapban hivatalos vizsgálatot indítottak abban az idősotthonban, ahol Harper Lee jelenleg is él. A NYTimes szerint így meghallgatták a 88 éves szerzőt, valamint kikérdezték a létesítmény több alkalmazottját, illetve Harper Lee ismerőseit, barátai, és végül arra jutottak, hogy nem gyakoroltak nyomást az idős írónőre, aki - így a vizsgálat megállapítása - maga döntött második regénye kiadásáról.

A vizsgálat ténye mindenesetre jól mutatja, hogy sokan kételkednek abban, hogy Harper Lee valóban saját akaratából döntött-e a publikálás mellett. Ráadásul nem teljesen egyértelmű az sem, hogy milyen kéziratról is van szó. Egyes hírek szerint a Go Set a Watchman a Ne bántsátok a feketerigót! folytatása lesz, más források szerint ez Harper Lee világhíres regényének egy korai változata, melyet az ötvenes évek közepén visszadobott egy kiadó, és ezt írta át később Lee azzá a regénnyé, melyet jelenleg is ismerünk.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen ellentmondás ebben a történetben, a lapok által megszólaltatott ismerősök ugyanis teljesen eltérően nyilatkoznak az írónő állapotáról is: van, aki szerint Harper Lee mentálisan teljesen jó egészségnek örvend, mások szerint azonban komoly baj van az írónő rövid távú memóriájával.