Megint áll a bál Harper Lee körül

.konyvesblog. | 2014. július 17. |

Harper Lee életében egyetlenegy könyvet publikált, a Ne bántsátok a feketerigót! azonban hosszú idő óta Amerika egyik kedvence, melyet több mint negyven nyelvre lefordítottak, és világszerte több mint 30 millió példányt értékesítettek belőle. Harper Lee híresen visszahúzódó életet él, legutóbb akkor lehetett hallani róla, amikor beperelte az ügynökét, mert a férfi állítólag csellel vette rá, hogy engedje át neki a könyv szerzői jogait.

Sokan akartak már írni róla, a Pulitzer-díjas szerző azonban mindig elzárkózott a megkeresések elől. Ezért is keltett kisebb szenzációt a The Mockingbird Next Door: Life With Harper Lee című életrajzi kötet, amely ezekben a napokban jelent meg a The Penguin Press kiadásában. A könyvet Marja Mills jegyzi, aki még 2001-ben, a The Chicago Tribune újságírójaként ismerkedett össze Harper Lee-vel és nővérével, Alice-szal. 2004-ben - a nővérek jóváhagyását elnyerve - Mills beköltözött a szomszédos házba, és szoros bizalmi viszony alakult ki közöttük. Ezt állítja legalábbis Marja Mills, Harper Lee azonban most nyílt levélben tagadja az egészet.

Utóbbi szerint már 2011 áprilisában kiadott egy közleményt, amelyben cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint együttműködne Millsszel, és tagadta, hogy a beleegyezésével készülne bármi is. A történetet bonyolítja az a levél, amely Alice Lee tollából származik, ez ugyanis éppen arról szól, hogy a nővérek együttműködnek Marja Millsszel. Ráadásul Alice még azt is írta, hogy szegény testvére alig lát és alig hall, és lényegében bármit aláír, ha olyasvalaki dugja az orra alá, akiben megbízik.

Hogy igazán kacifántos legyen a történet, Harper Lee a napokban közleményt adott ki, amelyben finoman utalt arra, hogy amikor a nővére elküldte a fenti levelet, akkor már igencsak száz éves volt, ezzel egyidejűleg pedig ismét kategorikusan tagadta az együttműködést. Ő azt állítja, hogy Mills a nővérével, Alice-szal került baráti viszonyba, ő azonban (Harper) hamar rájött, hogy mik Mills valódi szándékai. Ez dühvel és szomorúsággal töltötte el, de egyáltalán nem lepődött meg rajta. Mindenesetre megszakította a kapcsolatot a szerzőnővel, és állítja: amíg ő él, az együttműködésével egészen biztosan nem fog életrajzi könyv létrejönni.

Forrás: USA Today