Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3.rész)

.konyvesblog. | 2019. szeptember 13. |

lead_margo_dij_2015_2018_2000x1200pix.jpg

Az október 10-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon kiderül majd, hogy Totth BenedekMilbacher RóbertSzöllősi Mátyás és Mécs Anna után ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már ötödik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a díjra. A napokban már közzétettünk tíz+tíz jelöltet, most pedig folytatjuk a longlistesek rövid bemutatását. 

Vöröskéry Dóra: Röpképtelen madarak 

Vöröskéry Dóra: Röpképtelen madarak

Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2019, 168 oldal, 2990 HUF

 

Lehet-e panaszt tenni, ha a Halál véletlenül rossz emberre csapott le? Mi történik, ha egy bonbonház tulajdonosának fia nem szereti a csokit? Hogyan lehet leállítani egy csalódott menyasszonyt, aki egy spermabank kirablására készül? Vöröskéry Dóra novellái abszurd elemekkel játszanak, és bár nagyon sokszínűek, közös bennük, hogy meglepő fordulatokat, váratlan csattanókat tartogatnak. A Röpképtelen madarak című kötetbe összesen huszonegy írás került, vannak köztük mesék, fantasztikus történetek, humoros fricskák és több, meglehetősen groteszk szöveg is.

Pungor András: A hetedik nap a papáé

Pungor András: A hetedik nap a papáé

Scolar Kiadó, 2019, 184 oldal, 2990 HUF

 

A tolsztoji tétel szerint minden boldogtalan család a maga módján az, és bár Pungor András hősei deklaráltan nem boldogtalanok, szinte mindannyian olyasmi után vágyakoznak, ami már-már elérhetetlen nekik. Ez lehet egy állapot, egy érzés, vagy egy személy akár. A vágyakozás lehet tudatos, de sokszor csak lappang bennük, hogy aztán az emlékek a legabszurdabb helyzetekben törjenek elő belőlük. Az apa-fiú kiruccanás így torkol majdnem tragédiába, az apa hamvai így kerülnek egy teszkós szatyor mélyére, a családi látogatás pedig akkor szakad félbe, amikor valakiből végre felszakad egy régóta és nagyon mélyre fojtott káromkodás.

Botta Gábor: Gyémántvadász RT.

Botta Gábor: Gyémántvadász RT.

Publio Kiadó, 2019, 252 oldal, 2990 HUF

 

Legfeljebb Rejtő Jenőnél szoktak olyan figurák feltünedezni, mint az egykori légtornász Zorro, aki azután szenvedett munkahelyi balesetet, hogy „Monacóban egy gálaelőadáson túl hosszan fixírozta a herceg feleségét”. Ő meg a haverjai egy szép napon úgy döntenek, hogy ellopják Sobri Jóska gyémántokkal kirakott mellényét, viszont az akcióig vezető út is rengeteg baleksággal meg félreértéssel van kikövezve – a kényszerű kórházi kitérőkről már nem is beszélve.

Juhász Kristóf: Boldog halottak napját!

Juhász Kristóf: Boldog halottak napját!

Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2019, 338 oldal, 2990 HUF

 

A Boldog halottak napját! már címével megelőlegezi mindazt, ami vár ránk: Juhász Kristóf történeteiben egy abszurd, elemelt világba lépünk, ahol simán előfordulhat, hogy egy pár – különböző formációkban és alakzatokban – harmincezer éve ismerje egymást, a halottak a legnagyobb természetességgel szóljanak az őket meglátogató élő leszármazottukhoz, sőt, még az is megeshet, hogy egy parkőr egy szerencsétlen balesetet követően pókhálót pisiljen. Juhász Kristóf történeteiben csalfa, gyűrűhajigáló falusiak, a Gertrudist játszó Eszenyi Enikő és még maga a civakodó halál alakja is felbukkan, miközben kiderül, miféle bajt képes kavarni még holtában is Ady Endre.

Suzanne Paul: A világ titokzatos meséi 

Suzanne Paul: A világ titokzatos meséi

Publio Kiadó, 2019, 200 oldal, 2490 HUF

 

Hat fantasztikus történet, hat távoli táj: Suzanne Paul elbeszélései különleges helyszínekre viszik el az olvasót, olyan országokba és városokba, ahol a titkok és rejtélyek irányítják az életet. A világ titokzatos meséiben Csehország, Norvégia, Erdély, Amerika, Afrika és Kambodzsa varázslatos utcái, tájai elevenednek meg, de mindegy melyik országban járunk, rendre veszélyes démonokkal, szörnyekkel, vadállatokkal vagy épp gyerekrablókkal kell megküzdeni. A történetek jellemzően valószerű eseményekből indulnak ki, de aztán egy fordulattal életre kel bennük valami mágikus, és a démoni vízköpők, az állatokká változó emberek, a feloldatlan átkok és egyéb furcsaságok kerülnek a középpontba. 

Mucha Dorka: Puncs

Mucha Dorka: Puncs

21. Század Kiadó, 2019, 159 oldal, 2990 HUF

 

Izgalmas témával robbant be Mucha Dorka, akinek Puncs című regénye elején már olyan bonyolult élethelyzetben találjuk magunkat, hogy a Hatalmas kis hazugságok című sorozat egyszerűnek tűnik. Vizsgára készül egy lány az ELTE-n, behívja a tanár, leülteti, tételt húz, felel, majd a vizsga végén a tanár egy cetlin becsúsztatja a telefonszámát a lány indexébe. A hét könyve volt nálunk, akkor azt írtuk, hogy „Mucha Dorka első regénye csak egyik rétegében mesél egy bonyolult kapcsolatról és az azt működtető hatalmi helyzetről, sokat elárul generációjáról is. A háttérben érdekesen épül a környezet a szinte már anakronisztikus D-209 graffitivel, illetve a generáció is elég jól érzékelhető a kocsiban bongozó sráccal, a teszetosza, de jómódú Bálinttal, aki nagyon szeretné a lányt, az Amarilla nevű albérlőtárssal."

Jassó Judit: Kaszt

Jassó Judit: Kaszt

Fiatal Írók Szövetsége, 2019, 2200 Ft/p>

 

Bergman, papíron - ez olvasható a kiadói ajánlóban, és csak megerősíteni tudjuk, hogy komoly, jó stílusú határozott elképzeléseket ismerhetünk meg a mindennapi kapcsolataink küzdelmeiről. A FISZ Könyveknél megjelent novelláskötet szövegeinek hangulatáról könnyen jut eszünkbe Szabó T. Anna és Szvoren Edina prózája. A kötet bizonyítja, hogy a mai világban nem nagy álmokat kell kergetni, hanem először meg kell próbálni normálisan élni, bármit is jelentsen ez. Részlet>> 

Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó

Holch Gábor: Ez a város egy távoli bolygó

Athenaeum Kiadó, 2018, 376 oldal, 3699 HUF

 

Van olyan otthon, amit születésünktől kezdve adottságként fogadhatunk el, van olyan, amibe magánéletünk vagy szakmai karrierünk miatt keveredünk bele, van jó és szomorú otthon. Valaki egész életében az otthonát keresi, azt a helyet, ahol minden kompromisszumtól mentesen, a saját boldogsága miatt élhet. Az interkulturális vezetési tanácsadó és coach, Holch Gábor bejárta a világot, és saját idegenségét megélve lakta be Ázsiát. Könyve erős nézőpontból és határozott stílussal vezeti végig az olvasót személyes történetekkel az iraki gyerekkortól Kínáig. Sokkal több, mint útikönnyv, szórakoztatóbb mint egy esszéötet, színesebb mint egy átlag életrajz, mert a kultúrák, országok és nyelvek folyamatosan alakították Holch Gábort, amit a könyvben is nyomonkövethetünk. Olvassatok bele>>

Vass Norbert: Indiáncseresznye

Vass Norbert: Indiáncseresznye

FISZ – Apokrif Könyvek, 2019, 126 oldal, 1900 Ft

 

A harmincas generáció is megérkezett arra a pontra, amikor végre szégyentelenül nosztalgiázhat. Egy vidéki kisvárosban vagyunk a kilencvenes években, néhány kilométerre a balkáni háborútól, a VHS-ek szemcsés világában. Vass Norbert első novelláskötete úgy maxolja ki a kilencvenes évek romantikáját, amiben a Mortal Kombat, a Commodore 64 és a citromos tea is fontos helyet kap, hogy szinte elhisszük, hogy ez jó világ lehetett. Pedig ugyanúgy tudjuk, ahogy Vass is írja, hogy generációnk coming-of-age története ettől függetlenül sokféle szempontból problémás, és ezeket novelláiban meg is mutatja. Itt bele is lehet olvasni>> 

Moesko Péter: Megyünk haza

MŰÚT, 2019, 96 oldal, 2500 Ft

A MŰÚT az egyik legizgalmasabb folyóiratok egyike, nemcsak komoly szakmai munka folyik ott, hanem olyan műhely, amiben olvasóként érdemes megbízni. Moesko Péter novelláskötete hétköznapi történetekből, erős képi világgal építkezve mutatja be azt a szövetet, amit végülis életnek tudunk nevezni. Miközben a könyv címe az, hogy Megyünk haza, végig azon jár az agyunk, hogy vajon haza lehet-e érni egyszer, és hogy egyáltalán mit jelent az otthon.

András K. Zoltán: Szóródás

szorodas.jpgAndrás K. Zoltán háromrészes regénye az Ugrai család történetéről szól, amelynek gyökerei egészen a 12. századig nyúlnak vissza. A könyv aprólékos részletességgel és tárgyilagossággal mesél a család egyes őseiről és a történelem alakulásáról, amely meghatározta a leszármazottak életét is. A Szóródásból, az 1891-től 2004-ig tartó időszak legfontosabb eseményeit és az ezalatt élt három generáció történetét ismerhetjük meg. Végigkövethetjük a család örömteli és tragikus élményeit, ahogy a Magyarország sorsának alakulását is. A regényt nem kevés romantikus, erotikus jelenet színezi, és az is kiderül belőle, hogy milyen árat kell fizetni a boldogságért.