Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

.konyvesblog. | 2019. szeptember 09. |

lead_margo_dij_2015_2018_2000x1200pix.jpg

Az október 10-én kezdődő Margó Irodalmi Fesztiválon kiderül majd, hogy Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás és Mécs Anna után ki nyeri idén a Margó Irodalmi Díjat, amit már ötödik alkalommal ítélnek oda a legjobb első prózakötetnek. 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a díjra, a következő napokban pedig röviden bemutatjuk a longlisteseket.

Baji Kristóf: Ivy 

Baji Kristóf: Ivy

Publio Kiadó, 2019, 160 oldal, 2990 HUF

 

Baji Kristóf sok szálon futó könyvében láncszerűen kapcsolódó, rövid történeteket olvashatunk. A filmszerűen pörgő jelenetek által betekintést nyerünk Ivy, Elizabeth, Molly, Noah, Liam és egy Ismeretlen életébe. A nézőpontok folyamatosan váltakoznak, a feszültség pedig már az első oldalakon megteremtődik: Ivy, a hat év körüli szőke kislány meztelenül, traumatizált állapotban mászkál az utcán, majd összeesik. A könyvben fokozatosan derül ki, hogy mi történt vele, és milyen - egymástól látszólag független - események sorozata vezetett a tragédiájához.  

Fehér Boldizsár: Vak majom 

Fehér Boldizsár: Vak majom

Magvető Könyvkiadó, 2018, 196 oldal, 2999 HUF

 

„Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Csakhogy a világ nem így gondolja, saját felelősségére pedig csak az ébreszti rá, hogy belekeveredik egy nagyon bizarr pszichológiai kísérletbe, amelyet két Nobel-díjas boldogságkutató talált ki. Fehér Boldizsár könyvéről ITT írtunk.  

Novics János: Hózentróger 

Novics János: Hózentróger

Napkút Kiadó, 2019, 132 oldal, 2490 HUF

 

Novics János regényének főhőse egy zavarodott, némi költői hajlammal megáldott tizenhat éves kamasz, aki úgy érzi, nincs más választása mint lelécelni még az évzáró előtt. A szökésre több oka is van, egyrészt el akar menekülni, mielőtt kitudódik otthon, hogy hét tárgyból is megbukott, másrészt egy szőke lány iránti gyötrő érzései hajtják. Szerencséje van, mert éppen a rendszerváltás nyarán tör rá a mehetnék, így utazhat egyenesen Ausztriába. Csavarog, lázad és közben pontosan érzi, hogy később ebből egy olyan sztori lesz, amit évekig fog mesélni.  

Kal Pintér Mihály: Atyavilág 

Kal Pintér Mihály: Atyavilág

Athenaeum Kiadó, 2019, 2019, 308 oldal, 3499 HUF

 

Kal Pintér Mihály szatírájának szereplői egy bizonyos Papváros lakói, amely úgy jött létre hogy egyszer csak  túlszaporodtak benne a hívek és a papok. A városnak aztán annyi templomot kellett emelni, és annyi papot kellett befogadni, hogy azoknak már nem jutott hely, akik kételkedtek, gúnyolódtak, kérdeztek vagy tagadtak. A szkeptikusokat és az ateistákat ezért bevagonírozták és elszállították. Ezután nem is maradt más, mint a felkészülés a Megváltó érkezésére. Az Atyavilágba ITT tudtok beleolvasni.  

Steinbach Annamária: 3 nővér és 1 fiú 

Steinbach Annamária: 3 nővér és 1 fiú

K.U.K. Kiadó, 2019, 312 oldal, 3500 HUF

 

A Három nővér és egy fiú egy feszültséggel teli pszichothriller, amely a fel nem dolgozott traumák súlyával szembesít. A regény több szálon fut, így több szereplő nézőpontjával és gondolkodásmódjával is megismerkedhetünk, de a középpontban a fiatal, kissé félénk és szürke Emma áll, akinek egy munkahelyi utazás miatt teljesen felfordul az élete: rátalál a mindent elsöprő szerelem, valaki pedig az életére tör. A krimi szál a könyv előrehaladtával válik egyre dominánsabbá, a gyanú azonban természetesen valaki olyanra terelődik, aki ártatlan. Közben pedig fokozatosan az is kiderül, miért olyan nehéz kitörni az áldozatszerepből.  

Shrek Tímea: Halott föld ez 

Shrek Tímea: Halott föld ez

Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2019, 124 oldal, 2990 HUF

 

Shrek Tímea több évig tanított a 7. számú Beregszászi Általános Iskolában, ahol nap mint szembesült a hátrányos helyzetű roma gyerekek nehéz sorsával. Az ott szerzett, sokszor felkavaró tapasztalatait dolgozta fel Halott föld ez című kötetében, amelyben főként ezeknek a kilátástalanságban felnövő, nyomorban élő, sok esetben bántalmazott gyerekeknek a történeteit örökítette meg. Kötetének második részében viszont eltávolodott ettől a témától, a Zöld sáv című ciklusban a családtörténet és a múltbeli traumák feltárása kerül a középpontba. 

Pátkai Marcell: Aki megette a Mona Lisát

Pátkai Marcell: Aki megette a Mona Lisát

L'Harmattan Kiadó, 2019, 210 oldal, 3490 HUF

 

A művészettörténet áldozatokat követel - mondja Pátkai Marcell debütáló regényének mindentudó narrátora, amihez csak annyit tennénk hozzá: meg sztárokat. A csavar pusztán annyi, hogy egy kis ügyességgel meg finesszel szinte bárkiből lehet sztár, azaz jelen esetben performanszművész, csak szerencse kell hozzá meg marketing. Valami ilyesmi történik a munkanélkülivé lett Alberttel, aki, mire egyet néz, egy art-turpisság kellős közepén találja magát. A kötetet Gauder Áron (Nyócker!) illusztrálta.

Nemes Péter: Amerigo

Nemes Péter: Amerigo

Európa Könyvkiadó, 2019, 368 oldal, 3999 HUF

 

Amerigo Tot a mesebeli legkisebb fiú, aki egy szép napon nyakába veszi a világot, elmegy szerencsét próbálni, csak ő nem a fele királyságot szerzi meg, hanem igazi klasszis válik belőle, akinek szobrász kezei között életre kel az anyag, és aki olyan művészek ismeretségét tudhatja magáénak, mint Pablo Picasso ("Ha a Mindenható szobrásszá változtatna, Arp szemét kérném tőle, Moore rajzkészségét, és azt az erőt, ami Tot hüvelykujjában van.") vagy Francis Ford Coppola, akinek másodszorra mondott igent, amikor felkérte a Keresztapa egyik bérgyilkos-szerepére. Nemes Péter E/1-ben íródott életrajza rengeteg apró részlettel (és sok-sok fotóval) villantja fel ezt a különleges életutat, a legkisebb fiúét, akinek pályája Fehérvárcsurgótól Rómáig, és még azon is túl vezetett.

Pfliegel Dóra: Feleséged története

Pfliegel Dóra: Feleséged története

Athenaeum Kiadó, 2019, 200 oldal, 3499 HUF

 

"Ha hetekre összezárnának bennünket, és nem tehetnénk mást, mint hogy egymás szemébe nézünk, vajon meglátnánk újra a másikat?" - tűnődik Pfliegel Dóra regényének hőse, Dédé, akinek élete fordulóponthoz érkezett. Innentől kezdve talán már sosem lesz olyan, mint volt, de szokni kell ezt az újat is, amelyben immáron nem ketten vannak, hanem férje, Máté mellé betoppan az életébe egy harmadik is. Az elfáradt, megfakult kapcsolat szövetén ugyanakkor át- meg átderengenek egy nagy szerelem kibontakozásának emlékképei, egy ezer fokon égő kapcsolat stációi, egy olyan közös életé, melynek együtt töltött tizenöt éve óhatatlanul is rajta hagyja a nyomát a másikon. Olvass bele a kötetbe ITT.

Forgács Péter: Szuperhold

szuperhold.jpg

Madách Egyesület, 2018, 184 oldal, 2990 Ft

Forgács Péter novelláskötetének szereplői jellemzően rögeszmés emberek, akik valamilyen kényszeres cselekvésben vélik meglelni az életük értelmét. Olyan hobbik és szokások rabjai, mint például a türelemüveg-építés, a boldogságvadászat, a kopogáselemzés vagy a tökéletes társ megtalálása. Kicsit bogarasak, kicsit furák, rejtélyes és/vagy tragikus események elszenvedői. A néhol groteszk, néhol ironikus történetek rengetegféle egyedi nézőpontot és karaktert vonultatnak fel. A közös bennük az, hogy mindannyian valamiféle kapaszkodót próbálnak keresni a boldogtalan és egyhangú hétköznapokban.. 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.