Bill Gates bejegyzésében azt írja, hogy az év végén szereti a családjával tölteni az ünnepeket (karácsonykor például egyforma pizsamát szoktak viselni), és általában ez az az időszak, amikor listába szedi a szívesen ajánlott könyveket - ami már csak azért is jó, mert így ő maga is számba veszi, hogy miket olvasott a közelmúltban. Ezúttal viszont másként döntött, nagyobbat merített, és a kedvencei közül válogatott.

Robert A. Heinlein például gyerekkora óta nagy kedvence, és számára a Stranger in a Strange Land című regénye (magyarul Angyali üdvözlet címmel jelent meg) azóta is egyik legfontosabb sci-fi kötet. Főhőse egy fiatalember, aki a Marson nőtt fel, majd visszatér a Földre és új vallást alapít. Gates szerint a jó sci-fi arra sarkallja az embert, hogy elgondolkodjon arról, mi lehetséges a jövőben, és szerinte Heinleinnek sikerült megjósolnia a hippikultúra felemelkedését - évekkel annak megjelenése előtt.

A memoárok körül a Surrendert emelte ki Bonótól - ez magyarul decemberben jelenik meg az Open Booksnál. Gates megjegyzi, hogy a listáján ez a legfrissebb olvasmánya, és még azoknak is ajánlja, akik nem U2-rajongók, hiszen a kötet egy olyan fiú történetét meséli el, aki a dublini külvárosban nőtt fel, és ebből a kezdőpozícióból lett aztán világhírű rocksztár és filantróp. És bár a barátjának mondhatja Bonót, Gates azt írja, még neki is tartogatott új történeteket a kötet.

Saját bevallása szerint nem tud eleget olvasni Abraham Lincolnról, és a témában szerinte az egyik legjobb könyv a Team of Rivals. Ezt Doris Kearns Goodwin írta, akit Gates Amerika egyik legjobb életrajzírójának nevez. A lelkes teniszező hírében álló Gates egy 1974-es könyvet is ajánl, Robert Gallwey The Inner Game of Tennis című kötetét, amely kiváló tanácsokat ad arra nézve, hogyan lehet konstruktív módon továbblépni egy-egy hiba elkövetése után, ezeket a tanácsokat pedig ő maga a pályán és azonkívül is próbálja követni.

A listán az ötödik egy olyan kötet, amely Gates szerint "a legjobb könyv a periódusos rendszerről" - ez a Mendeleyev’s Dream Paul Stratherntől. Szerinte a könyv lenyűgöző betekintést nyújt abba, hogyan fejlődik a tudomány, és hogyan alakult az emberi kíváncsiság az évezredek során.

És akinek ez se elég, az megnézheti Bill Gates kisvideóját, amelyben egy piros kisautóból kiszállva beszél a fenti kötetekről:

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates megírta könyvét, amiben saját kérdésére keresi a választ: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Fabók Márton energiaszakértővel beszélget Litkai Gergely.

...
Hírek

Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

...
Könyves Advent

Ezeket a könyveket ajánlja Bill Gates az ünnepekre

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején pedig rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl. A milliárdos idén öt kötetre hívta fel követői figyelmét, van köztük szépirodalom és nonfiction is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle