Bill Gates bejegyzésében azt írja, hogy az év végén szereti a családjával tölteni az ünnepeket (karácsonykor például egyforma pizsamát szoktak viselni), és általában ez az az időszak, amikor listába szedi a szívesen ajánlott könyveket - ami már csak azért is jó, mert így ő maga is számba veszi, hogy miket olvasott a közelmúltban. Ezúttal viszont másként döntött, nagyobbat merített, és a kedvencei közül válogatott.

Robert A. Heinlein például gyerekkora óta nagy kedvence, és számára a Stranger in a Strange Land című regénye (magyarul Angyali üdvözlet címmel jelent meg) azóta is egyik legfontosabb sci-fi kötet. Főhőse egy fiatalember, aki a Marson nőtt fel, majd visszatér a Földre és új vallást alapít. Gates szerint a jó sci-fi arra sarkallja az embert, hogy elgondolkodjon arról, mi lehetséges a jövőben, és szerinte Heinleinnek sikerült megjósolnia a hippikultúra felemelkedését - évekkel annak megjelenése előtt.

A memoárok körül a Surrendert emelte ki Bonótól - ez magyarul decemberben jelenik meg az Open Booksnál. Gates megjegyzi, hogy a listáján ez a legfrissebb olvasmánya, és még azoknak is ajánlja, akik nem U2-rajongók, hiszen a kötet egy olyan fiú történetét meséli el, aki a dublini külvárosban nőtt fel, és ebből a kezdőpozícióból lett aztán világhírű rocksztár és filantróp. És bár a barátjának mondhatja Bonót, Gates azt írja, még neki is tartogatott új történeteket a kötet.

Saját bevallása szerint nem tud eleget olvasni Abraham Lincolnról, és a témában szerinte az egyik legjobb könyv a Team of Rivals. Ezt Doris Kearns Goodwin írta, akit Gates Amerika egyik legjobb életrajzírójának nevez. A lelkes teniszező hírében álló Gates egy 1974-es könyvet is ajánl, Robert Gallwey The Inner Game of Tennis című kötetét, amely kiváló tanácsokat ad arra nézve, hogyan lehet konstruktív módon továbblépni egy-egy hiba elkövetése után, ezeket a tanácsokat pedig ő maga a pályán és azonkívül is próbálja követni.

A listán az ötödik egy olyan kötet, amely Gates szerint "a legjobb könyv a periódusos rendszerről" - ez a Mendeleyev’s Dream Paul Stratherntől. Szerinte a könyv lenyűgöző betekintést nyújt abba, hogyan fejlődik a tudomány, és hogyan alakult az emberi kíváncsiság az évezredek során.

És akinek ez se elég, az megnézheti Bill Gates kisvideóját, amelyben egy piros kisautóból kiszállva beszél a fenti kötetekről:

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?

Bill Gates megírta könyvét, amiben saját kérdésére keresi a választ: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? Fabók Márton energiaszakértővel beszélget Litkai Gergely.

...
Hírek

Bill Gates szerint ideje egy kis Naomi Aldermant olvasni

Megérkezett Bill Gates szokásos nyári könyvajánlója. A milliárdos ezúttal is öt szerinte fontos könyvre hívta fel a figyelmet, de ne számítson senki vidám strandolvasmányokra.

...
Könyves Advent

Ezeket a könyveket ajánlja Bill Gates az ünnepekre

Bill Gates híresen sokat olvas, a nyári szabadságok és a téli ünnepek idején pedig rendszerint közzéteszi blogján, a GatesNotes-on, hogy milyen könyveket ajánl. A milliárdos idén öt kötetre hívta fel követői figyelmét, van köztük szépirodalom és nonfiction is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

Thomas Erikson viselkedéskutató új, Energiavámpírokkal körülvéve című könyvében arra ad magyarázatot, hogy miért érezzük bizonyos emberek társaságát fárasztónak. Interjúnkban arról beszélgettünk vele, hogy mit tehetünk, ha energiavámpír van a családban, hogyan hatnak a társadalomra, és örökölhetőek-e a rossz mintázatok. 

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

Hírek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

...
Nagy

Az utolsó rózsa és a megvakult angyalok – Nyolc izgalmas könyvheti verskötetet ajánlunk

...
Gyerekirodalom

Távozik a Móra Kiadó főszerkesztője

...
Beleolvasó

A nagyszerűséget ragadja meg a mongolok uralta Kínában a lány, akinek a semmilétet jósolták

...
Hírek

Annie Ernaux életébe „bombaként” csapódott az irodalmi Nobel-díj

...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

...
Hírek

Takács Zsuzsa és Takáts József kapta idén a Szinva Irodalmi Díjat

...
Panodyssey

Milyen történeteket mesél egy város vagy egy falu? Írd meg a Panodyssey pályázatára!

...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?