Az Agymenők Amyje segít a lányoknak felnőni
Könyves Magazin

Az Agymenők Amyje segít a lányoknak felnőni

Mayim Bialik, az Agymenők sztárja első könyvében tudományos tények, saját történetei és az élet során felszedett bölcsessége segítségével mesél a nővé válás folyamatáról. Olvass bele!

Hogyan működik a női test? Milyen folyamatok zajlanak benne, amikor egy lányból nő lesz? Hogyan hat mindez az agyra és az érzelmekre? Mayim Bialik most megjelenő, első könyvében, a FelNŐniben ezekre a kérdésekre segít választ találni – biológiai, pszichológiai és szociológiai szempontból – a felNŐtté válás küszöbén álló lányoknak.

Mayim Bialik
FelNŐni
Ford.: Bús Réka Teodóra, Kolibri, 2020, 188 oldal

Talán kevesen tudják, hogy Mayim Bialik – az Agymenők Amy Farah Fowlere – nemcsak a sorozatban rendelkezik doktori fokozattal, de a való életben is idegtudós. Mindig nagyon érdekelte a tudomány, így felfüggesztette színészi karrierjét – 14-től 19 éves koráig egy Amerikában népszerű sorozat, a Blossom címszereplője volt – és a tanulást helyezte előtérbe, hogy a neurológia szakértője legyen.

A színészet, a tudomány és az anyaság (két fiúgyerek büszke anyukája) mellett most Mayim Bialik megírta első könyvét. A FelNŐni fiatal lányoknak szóló útmutató, amelyben tudományos tények, a szerző saját történetei és az élete során felszedett bölcsessége segítségével mesél nekünk a nővé válás folyamatáról. Bialik ugyanis tudja, hogy lányként felNŐni nem egyszerű feladat. Egyensúlyozni kell a család, a barátok, a szerelem, a hobbik és az iskola között... lehet, hogy úgy tűnik, erre csak egy szuperhős lenne képes. Pedig valójában semmi másra nincs ehhez szükség, csak egy kis információra!

Mayim Bialik: FelNŐni (részlet)

Bevezetés

Az emberi lét olyan egyszerűnek tűnik! Hiszen az egész lényünk nagyjából hat dologból tevődik össze: oxigénből, szénből, hidrogénből, nitrogénből, kalciumból és foszforból. E hat elem az alkotója minden részünknek: a testünkben lévő sejteknek, szerveknek, és annak a csodálatos szerkezetnek, amivel gondolkodni, számolni és érezni tudunk – az agyunknak. Ez a hat elem ennyi mindenre képes! Pofonegyszerű, nem?

Ugyan, dehogy! Általában egyáltalán nem könnyű embernek lenni. Lehet, hogy hat dologból állunk, de gyakran érezzük úgy, hogy egyszerre hatezer dologról kell gondoskodnunk.

Amikor egy lányból nő lesz, a teste, az agya és az érzelmei nagy változáson mennek keresztül; mindeközben gyakran úgy érzi, nem hatezer, hanem hatmillió dolgot várnak el tőle.

Egy hat elemből álló test mégis hogyan képes ennyire hihetetlenül bonyolult életté összeállni?

Nos, fiatal nőként érdekes utat jártam be, ezért azt hiszem, hitelesen beszélhetek az élet bonyodalmairól, valamint arról, hogy milyen nőnek lenni. Mivel tizenegy évesen kezdtem színészkedni, gyerekként és tinédzserként volt részem néhány váratlan és hihetetlen sikerben. Tizennégytől tizenkilenc éves koromig játszottam életem első sorozatában, a Blossomban. Egy lányról szólt – őt én alakítottam! –, aki két fivérével és elvált apukájukkal élt. Színészként egész Amerika előtt játszottam el azokat az igen emlékezetes és erőt próbáló dolgokat, amelyek egy tinédzserrel történnek – és Amerikán kívül még sok más országban is sugározták ezt a műsort. Én is túlestem az első csókon, megvettem életem első csomag tamponját, ellenálltam, mikor a kortársaim ivásra és drogozásra próbáltak rávenni, továbbá értékes barátságokat kötöttem – és közben mindezt a való életben is megtapasztaltam. (Ciki, de tény: az első csókom benne volt a tévében!)

Tizenkilenc évesen egy időre felfüggesztettem a színészi karrieremet, egyetemre mentem és diplomát szereztem neurológiából,

mely az agyat és az idegrendszert vizsgáló tudományág. Ezután még hét évig tanultam, hogy doktori fokozatot szerezzek belőle. Ez nagyon sok tanulás! Az első gyermekem akkor született, mikor még posztgraduális képzésre jártam, a második pedig miután megszereztem a PhD-t. Őrült idők voltak... Egyszerre voltam anya és egyetemi hallgató, ami azt jelentette, hogy folyamatosan zsonglőrködnöm kellett a szoptatással, a napi egymillió pelenkacserével, az előadásra járással és a doktori disszertációm írásával – ami tulajdonképpen egy háromszáz oldalas könyv –, miközben egy szemernyit sem aludtam.

Míg a gyerekeimet neveltem, 9–17 éveseknek tanítottam tudományt, majd visszatértem a színészkedéshez, és végül állandó szerepet kaptam az Agymenőkben, a neurobiológus Amy Farrah Fowlerként.

Tehát azon kívül, hogy a való életemben is tudós vagyok, még a képernyőn is azt játszhattam.

A művészet tényleg utánozza az életet.

Most talán azon tűnődsz, „Mi köze van a gyerekszínészetnek, a PhD-szerzésnek, a kétgyerekes anyaságnak és Amerika első számú vígjátéksorozatának ahhoz, hogy megértsem a női lét különleges kihívásait?”

Nos, mivel gyerekként sokat szerepeltem nagyközönség előtt, sokat gondolkodtam azon is, hogy az emberek hogyan tekintenek a nőkre és mit várnak el tőlünk – srácként ez teljesen más lenne. Miközben én mindenki szeme előtt lettem lányból fiatal nő, az emberek elvárásokat támasztottak a külsőmmel és a viselkedésemmel szemben. Ez eléggé nyomasztott, és rá kellett döbbenem, mennyire más nőnek lenni a világban, mint férfinak.

Sosem gondoltam volna, hogy valaha tudós lehetek, mert azt hittem, hogy a tudomány és a matek a fiúknak való. Egy tanáromnak köszönhetem, hogy tizenöt éves koromban elég önbizalmat öntött belém – ám a tudósok nagy része még mindig férfi, tehát még így sem volt könnyű dolgom. Ilyen munka mellett a randizás, a házasságkötés és a gyerekvállalás is szörnyen nehéznek bizonyult. Bármilyen karriert is választ az ember, mindenhol rengeteg időbe, energiába és mentális erőbe kerül mindent kézben tartani; én azonban olyan pályán indultam el, ahol nem fogadják el könnyedén a nőket, és ez egészen másfajta kihívások elé állított. Sok mindent kellett egyensúlyban tartanom. El tudom képzelni, milyen lehet manapság fiatalnak lenni, hiszen egy olyan világban vagyok színész, melyet a technológia ural. A magánéletem nagy részét a közösségi médiában látom viszont, és fontos is, hogy tisztában legyek vele, mit mondanak rólam az emberek. A külsőmmel szemben is elvárásokat támasztanak, legfőképpen azért, mert nő vagyok. De nem kell híres színésznek lenni ahhoz, hogy az ember tudja, hogy ez milyen érzés!

Remélem, azzal, hogy megosztom veled a történetemet és a gondolataimat a női létről, egyfajta útmutatást adok, hogy önmagad légy.

Régóta úgy érzem, hogy a történelem során mindig sokkal könnyebb volt nőnek lenni, mint manapság. Bízom benne, hogy a saját tapasztalataim segítenek másoknak. Én vagyok a lány, aki nehezen tudott beilleszkedni, imádta a tudományokat, de közben nem tudta, hogyan válhatna belőle is tudós; kreatív ember vagyok, szeretem a művészetet, de mégis tudományos szemszögből szemlélem az életet; emellett független nő vagyok, aki imádja az anyaságot. Életem során számtalanszor tettem magam próbára, hiszen mindig túl akartam szárnyalni azt, amit saját magamról hittem: többet akartam elérni és nyújtani. Mindez egy hektikus és néha embert próbáló életet eredményezett. Erre az életre pedig büszke vagyok! Meg akarom osztani azt a szenvedélyt, amely segített a legtöbbet kihozni magamból, és szeretnélek ráébreszteni arra, hogy a jó döntések az egész életedre hatással vannak. Lehetsz erős, eszes és elbűvölő, és remélem, meg tudom mutatni neked, hogy hogyan.

Sok könyvet olvastam életemben. Néhányban a test és az elme működésének tudományáról írnak. Némelyik pedig a női lét nehézségeiről mesél. Van olyan is, amelyik leírja, milyen sokféle módon változtathatjuk meg a világot. Ezzel a könyvvel az a szándékom, hogy mindezt egybegyúrjam. Hogyan értsd meg a tested? Hogyan szeresd a nőiséged? Hogyan válj olyan fiatal nővé, aki felelős a döntéseiért, magabiztos és készen áll meghódítani a világot? Ezekre a kérdésekre keresem a választ.
Lássunk neki!

EGY

HOGYAN MŰKÖDIK A TESTÜNK?

Üdvözöllek a FelNŐni című könyvben! Képzeld el, hogy épp egy elegáns limuzinból szállsz ki (vagy egy terepjáróból, ha az jobban illik a stílusodhoz), és egy vörös szőnyegre lépsz. A szőnyeg két oldalán emberek sorakoznak, a levegőt izgalom tölti meg. Mindenki a kezedben lévő könyv miatt van itt: FelNŐni, melyben belülről kifelé haladva fedezzük fel a női lét rejtelmeit. Ha nőnek születtél, akkor a tested a jegy, mellyel beléphetsz ebbe a fejezetbe; tehát már most VIP-vendég vagy ezen a nagyszerű eseményen! Megbeszéljük, mitől különleges a női test, milyen változásokra számíthatsz felNŐtté válásod során, és azt is megtudod, hogyan maradj erős és egészséges. Így kívül-belül elkezdhetsz erőssé, eszessé és elbűvölővé válni.

A lányok felNŐnek

Születésükkor a fiú- és a lánybabák nem sokban különböznek egymástól – kivéve deréktól lefelé. Ezután pedig még nagyon sokáig fognak hasonlítani egymásra. De valamikor 9–16 évesen eljön az az idő, amikor megkezdődik a pubertáskor.

De mi is az a pubertás? Nos, ez az időszak az életünkben, amikor a testünk és az agyunk változásnak indul. Ha lány vagy, akkor ez a felNŐtté válás fizikai és kémiai folyamata. A mellünk nőni kezd, a csípőnk kiszélesedik és „nőiesebb” lesz. Szőr kezd nőni a testünk olyan tájain, ahol eddig nem; lehet, hogy pattanásaink is lesznek, és az érzelmeink sokkal hatalmasabbnak tűnnek, mint korábban.

Néhány lány gyorsan átesik ezeken a változásokon, azonban van, akinek tovább tart. Van, aki észrevesz magán valamit, aztán mintha leállna a folyamat; és vannak olyanok is (mint én), akik későn érnek, és ezért sokat tűnődnek azon, hogy vajon valaha felNŐnek-e, hiszen olyan régóta próbálják már utolérni a többi lányt! Nos, nem tudhatjuk biztosan, hogy mikor köszöntenek be a változások – minden idő kérdése.

De hogyan is történik mindez? Talán valamiféle láthatatlan számláló van a testünkben, ami a születésünktől fogva visszaszámol, és amikor lejár – BUMM! – lányből nővé érünk? Vagy figyel minket valaki, aki, amikor elérkezettnek látja az időt, ránk mutat mágikus ujjával, és ekkor beindulnak a dolgok? Mi miatt kezd el változni a testünk?

•••

XX

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre nem más, mint két darab „X”. Bizony: valójában két „X” tesz minket nővé. A test minden egyes sejtjében van egy bizonyos dolog, amit DNS-nek hívnak. A DNS szorosan összecsomagolt molekulákból áll, és a testben mindenütt jelen van. Minden információ megtalálható benne, amire a testnek szüksége van a létezéshez. Ez az anyukánk és az apukánk DNS-éből tevődik össze – és az információt az úgynevezett gének hordozzák. A DNS-ben több tízezernyi gén található, melyek meghatározzák az olyan fizikai tulajdonságainkat, mint a szemünk színe vagy a magasságunk; illetve az, hogy tudsz-e tacót formázni a nyelvedből. (Tudsz? Én igen!) De vannak olyan gének is, melyek sokkal bonyolultabb dolgokért felelősek, például hogy sírunk-e a csöpögős filmeken, valamint hogy félénkek vagy társaságkedvelőek vagyunk-e.

Tehát minden sejtben van egy csomag, amelyben benne van az az információ, mely meghatároz minket. A tény, hogy nők vagyunk, a DNS-ünkbe van kódolva. Amikor az anya petesejtje találkozik az apa spermiumával, és egy baba kezd növekedni az anya pocakjában, akkor az anya és az apa DNS-e – fele-fele arányban – összekapcsolódik, így a találkozás pillanatában eldől, hogy a baba lány lesz-e, vagy fiú.

Na és mi van az XX-dologgal? Nos, a DNS-ünk bizonyos szakaszai X-re vagy Y-ra hasonlítanak, ha mikroszkóp alatt nézegetjük őket. Itt egy kép az X- és az Y-kromoszómáról – ez a tudományos neve annak a struktúrának, melyet a DNS felvesz, mikor összecsomagolódik, hogy beférjen a sejtekbe.

Az anya petesejtjeiben csak X-kromoszómák találhatók. Amikor a petesejt találkozik az apa spermiumával, az egy X-et vagy egy Y-t hordoz; mintha feldobnánk egy érmét, 50% esélyünk van mindkét lehetőségre. Tehát, amikor az anya és az apa sejtjei találkoznak, az anya mindig egy X-et ad a babának, az apa pedig vagy X-et, vagy Y-t.

Ha az apa X-kromoszómát ad, két darab X-et kapunk, és a baba lány lesz. Ha az apa Y-kromoszómát ad, akkor egy X-ünk és egy Y-unk van, amiből fiú lesz. Tehát az apukától függ a baba neme. Állj meg egy pillanatra, és köszönd meg a szüleidnek – még ha csak fejben is – az X-kromoszómáidat! Nagyszerű dolog lánynak lenni, nekem elhiheted!

Itt egy egyszerű ábra arról, hogy hogyan is működik ez az X és Y dolog.

Most bizonyára azon tűnődsz, vajon mi köze van ezeknek az X-eknek és Y-oknak a pubertás kezdetéhez. Nos, az X- és az Y-kromoszómák szó szerint a szerkezetük felszínén hordoznak olyan kémiai üzeneteket, melyek az életünk során csak egy bizonyos időpontban lépnek működésbe. Amikor bekapcsolnak, proteinek és más vegyületek segítségével üzenetet küldenek az agynak. Az agy megkapja az infót: „Hé! Kezdhetjük a pubertást!”, és ekkor nagyon különleges vegyületek, a hormonok termelését indítja be testszerte. A hormonok miatt kezdődik meg a pubertás, és ők felelősek az összes változásért, ami a felNŐtté válás során, és azután történik.