Woody Allen befejezi a filmezést

ro | 2022. szeptember 19. |

Woody Allen amerikai rendező éppen 50. filmjét forgatja, az El Periódico című lap szerint ugyanakkor bejelentette, hogy ez lesz az utolsó filmje és visszavonul a filmkészítéstől. A jelen állás szerint utolsó filmje Párizsban játszódik, és a rendező szerint hasonló lesz a 2005-ös Matchpointhoz. A bejelentésről hírt adó Telex azt írta, hogy a 86 éves művész otthagyná Hollywoodot, a jövőben több időt kíván szentelni az írásnak. Ötödik könyve, a Zero Gravity szeptember 27-én jelenik meg, de már tervbe vette, hogy megírja első regényét is.

Woody Allen
Apropó nélkül
Ford.: Dési András György, Jaffa, 2020, 530 oldal
-

Woody Allennek 2020-ban jelent meg magyarul az Apropó nélkül című memoárja, amelyről azt írtuk, hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke. A kötet tengerentúli megjelenése nem volt konfliktusoktól mentes, mivel amerikai kiadójának alkalmazottai tiltakoztak ellene. Utóbbiak ugyanis szolidaritást vállaltak Dylan Farrow-val és a szexuális zaklatások áldozataival. Dylan Farrow, aki a rendező örökbefogadott gyereke, korábban azt állította, hogy Woody Allen gyerekkorában többször molesztálta, a rendező viszont tagadta a vádakat. Mindenesetre az eredeti kiadó akkor elállt a megjelentetéstől, aminek azonban nem örült mindenki. Stephen King például akkor arról írt a Twitteren, hogy bár egy fikarcnyit sem érdekli Woody Allen személye, de aggodalommal tölti el, hogy vajon ki lesz a következő, akit elhallgattatnak.

Az életrajzi kötetbe itt tudtok beleolvasni:

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni
Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Woody Allen egy tévéinterjúban beszélt az őt ért pedolfilvádról

Woody Allen teljesen ártatlannak nevezte magát egy CBS-nek adott interjúban, amelyben a téma a harmincéves molesztálási ügye volt. Könyvek hírek mellé. 

...
Kritika

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

A hét könyve egy hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke: Apropó nélkül.

...
Hírek

A tiltakozások ellenére kiadták a szexuális zaklatással vádolt Woody Allen memoárját

A könyv, ami ellen olyan sokan tiltakoztak, mindenféle felhajtás nélkül jelent meg hétfőn.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t