Woody Allen befejezi a filmezést

ro | 2022. szeptember 19. |

Woody Allen amerikai rendező éppen 50. filmjét forgatja, az El Periódico című lap szerint ugyanakkor bejelentette, hogy ez lesz az utolsó filmje és visszavonul a filmkészítéstől. A jelen állás szerint utolsó filmje Párizsban játszódik, és a rendező szerint hasonló lesz a 2005-ös Matchpointhoz. A bejelentésről hírt adó Telex azt írta, hogy a 86 éves művész otthagyná Hollywoodot, a jövőben több időt kíván szentelni az írásnak. Ötödik könyve, a Zero Gravity szeptember 27-én jelenik meg, de már tervbe vette, hogy megírja első regényét is.

Woody Allen
Apropó nélkül
Ford.: Dési András György, Jaffa, 2020, 530 oldal
-

Woody Allennek 2020-ban jelent meg magyarul az Apropó nélkül című memoárja, amelyről azt írtuk, hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke. A kötet tengerentúli megjelenése nem volt konfliktusoktól mentes, mivel amerikai kiadójának alkalmazottai tiltakoztak ellene. Utóbbiak ugyanis szolidaritást vállaltak Dylan Farrow-val és a szexuális zaklatások áldozataival. Dylan Farrow, aki a rendező örökbefogadott gyereke, korábban azt állította, hogy Woody Allen gyerekkorában többször molesztálta, a rendező viszont tagadta a vádakat. Mindenesetre az eredeti kiadó akkor elállt a megjelentetéstől, aminek azonban nem örült mindenki. Stephen King például akkor arról írt a Twitteren, hogy bár egy fikarcnyit sem érdekli Woody Allen személye, de aggodalommal tölti el, hogy vajon ki lesz a következő, akit elhallgattatnak.

Az életrajzi kötetbe itt tudtok beleolvasni:

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni
Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Woody Allen egy tévéinterjúban beszélt az őt ért pedolfilvádról

Woody Allen teljesen ártatlannak nevezte magát egy CBS-nek adott interjúban, amelyben a téma a harmincéves molesztálási ügye volt. Könyvek hírek mellé. 

...
Kritika

Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit

A hét könyve egy hiányos önéletrajz, egy kínos védőbeszéd és egy feldolgozhatatlan családregény keveréke: Apropó nélkül.

...
Hírek

A tiltakozások ellenére kiadták a szexuális zaklatással vádolt Woody Allen memoárját

A könyv, ami ellen olyan sokan tiltakoztak, mindenféle felhajtás nélkül jelent meg hétfőn.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Hírek
...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

...
Gyerekirodalom

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

...
Hírek

Cseh Tamás és Csengey Dénes közös estjéről 1985-ben még részletes jelentés készült

...
Szórakozás

Az angyalok városa még az olyan dörzsölt detektíveknek is veszélyes, mint Philip Marlowe