A tiltakozások ellenére kiadták a szexuális zaklatással vádolt Woody Allen memoárját

A tiltakozások ellenére kiadták a szexuális zaklatással vádolt Woody Allen memoárját

Csöndben megjelent Woody Allen memoárja, amely az előző hetekben nagy felfordulást és vitát váltott ki az amerikai könyvpiacon. Az Apropos of Nothing című könyvet eredetileg áprilisban adta volna ki a Hachette Book Group (HBG) egyik kiadója, ám az alkalmazottak tiltakozása miatt erre nem került sor.  A kiadócsoport munkatársai szolidaritást vállaltak Ronan Farrow-val, Dylan Farrow-val és a szexuális zaklatások áldozataival. A kötet tegnap végül mindenféle felhajtás nélkül jelent meg az Arcade Publishingnál.

.konyves. | 2020. március 24. |

A Woody Allen könyve körül kialakult botrány a szexuális zaklatás vádjával függ össze. Ronan Farrow és Dylan Farrow Woody Allen örökbefogadott gyerekei - utóbbi azt állította, hogy a rendező gyerekkorában többször molesztálta, Allen viszont tagadta a vádakat. Ronan Farrow-nak újságíróként kulcsszerepe volt a metoo-mozgalom elindításában - könyvében (Catch and Kill), melyet szintén a HBG adott ki, arra kereste a választ, miként úszhatta meg olyan sokáig üzelmeit Harvey Weinstein.

Ronan Farrow március elején csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a HBG az Allen-memoár kiadása mellett döntött, és szakmaiatlannak nevezte azt is, hogy a húgát senki sem kereste meg a kiadó részéről, hogy reagálhasson a kötet állításaira. Még maguk a kiadó munkatársai is felszólaltak a kötet megjelentétese ellen. A tiltakozásokra válaszul a kiadócsoport végül úgy döntött, eláll a rendező könyvének kiadásától. 

A bejelentésnek azonban nem mindenki örült. Többen, köztük maga Stephen King is, cenzúrát kiáltottak. Most hétfőn egy másik kiadónál aztán mindenféle hírverés és felhajtás nélkül megjelent a kötet. Az Arcade Publishing szerkesztője, Jeanette Seaver az ügyről azt nyilatkozta, hogy ezekben a nehéz időkben, amikor az igazságot sokszor fake news-nak állítják be, ők a kiadónál szívesebben adnak hangot egy tiszteletben álló művésznek, minthogy meghajoljanak azok előtt, akik el akarják hallgattatni őt.

A könyv egyébként úgy jelent meg, hogy a kiadói anyagokban nem említették az előzményeket. Azokban mindössze csak annyit lehet olvasni, hogy a memoár Woody Allen őszinte és átfogó beszámolója az életéről, kezdve a brooklyn-i gyerekkortól, a színházi-, filmes- és tévés karrierén át, egészen a családi és a baráti kapcsolatok feltárásáig.

Az Associated Press szerint, akik elolvasták a rendező négyszáz oldalas könyvét, Woody Allen írt az ellene felhozott vádakról a memoárban, ismét tagadta őket, ahogy azt is, hogy bármi rosszat tett volna. „Soha egy ujjal sem értem hozzá Dylanhez, soha semmi olyat nem tettem vele, amit zaklatásként lehet értelmezni, az egész az elejétől a végéig csak kitaláció.” – írta a rendező.

Woody Allent 1992-ben vádolták meg azzal, hogy hétéves korában molesztálta Dylan nevű nevelt lányát. „Sok minden van, amire nem emlékszem, de arra igen, ami a padláson történt. Emlékszem milyen ruha volt rajtam, és milyen ruha nem volt rajtam” – nyilatkozta Dylan 2013-ban. Néhány hónappal később a New York Times-ban írta meg részletesebben, hogy pontosan mi történt. „Mi a kedvenc Woody Allen-filmed? Mielőtt válaszolnál, tudnod kell: amikor hétéves voltam, Woody Allen kézen fogott engem és felvitt egy homályos, szobaszerű padlástérbe, a házunk második emeletén. Azt mondta, feküdjek a hasamra és játsszak a testvérem elektromos vonatkészletével. Utána szexuálisan bántalmazott engem. Beszélt hozzám, miközben csinálta, azt mondta, jó kislány vagyok, hogy ez a mi titkunk, és megígérte, hogy majd elmegyünk Párizsba és én a filmjei sztárja leszek. Emlékszem, ahogy bámultam a játékvonatra, és arra összpontosítottam, ahogy körbe-körbe ment a tetőtérben. A mai napig nehéz ránéznem a játékvonatokra.”

Az elmúlt években a metoo-mozgalom hatására Woody Allen valamelyest háttérbe szorult a szórakoztatóiparban. Az Amazon elállt attól, hogy kiadja az Egy esős nap New Yorkban-t és több színész is sajnálatát fejezte ki, amiért együtt dolgozott a rendezővel.

Forrás: The New York Times/ Vanity Fair

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Stephen King aggódik, hogy Woody Allen után ki lesz a következő

Áprilisban jelent volna meg Amerikában Woody Allen memoárja, a kiadócsoport munkatársai viszont tiltakozásul az utcára vonultak. A HBG végül elállt a publikálástól, ennek viszont nem mindenki örül.

...
Általános cikkek

Woody Allen egy kenguruval öklözik

...
Hírek

Woody Allen: A világegyetem tágul, a köntös nincs meg

Hírek
...
Könyves Advent

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak