Stephen King aggódik, hogy Woody Allen után ki lesz a következő

Stephen King aggódik, hogy Woody Allen után ki lesz a következő

Áprilisban jelent volna meg Amerikában Woody Allen memoárja, a kiadócsoport munkatársai viszont tiltakozásul az utcára vonultak. A HBG végül elállt a publikálástól, ennek viszont nem mindenki örül.

.konyvesblog. | 2020. március 09. |

Eredetileg a jövő hónapban jelent volna meg Woody Allen új memoárja (Apropos of Nothing) a Hachette Book Group (HBG) egyik kiadójának gondozásában, a cég több alkalmazottja viszont tiltakozásul az utcára vonult. A kiadócsoport munkatársai közölték, hogy szolidaritást vállalnak Ronan Farrow-val, Dylan Farrow-val és a szexuális zaklatások áldozataival.

Ronan Farrow és Dylan Farrow Woody Allen örökbefogadott gyerekei - utóbbi azt állította, hogy a rendező gyerekkorában többször molesztálta, Allen viszont tagadta a vádakat. Ronan Farrow-nak újságíróként kulcsszerepe volt a metoo-mozgalom elindításában - könyvében (Catch and Kill), melyet szintén a HBG adott ki, arra kereste a választ, miként úszhatta meg olyan sokáig üzelmeit Harvey Weinstein.

Ronan Farrow március elején csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a HBG az Allen-memoár kiadása mellett döntött, és szakmaiatlannak nevezte azt is, hogy a húgát senki sem kereste meg a kiadó részéről, hogy reagálhasson a kötet állításaira. A tiltakozásokra válaszul a kiadócsoport végül úgy döntött, mégsem adja ki a rendező könyvét. A bejelentés ugyanakkor nem töltött el mindenkit örömmel: Stephen King a Twitteren arról írt, hogy bár egy fikarcnyit sem érdekli Woody Allen személye, de aggodalommal tölti el, hogy vajon ki lesz a következő, akit elhallgattatnak. Szerinte egy ilyen folyamatot csak elkezdeni a nehéz, a következő már mindig sokkal könnyebben megy.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Amerikában végül melyik kiadó fogja kiadni a memoárt - ha kiadják egyáltalán. A Guardian közben arról írt, hogy a franciák kitartanak, és az Éditions Stock nevű kiadó abban bízik, hogy Franciaországban a terveknek megfelelően április végén megjelenhet a rendező könyve. Némi bizonytalanságot az okoz, hogy a jogok az amerikai kiadó visszakozása után visszakerültek Woody Allenhez, de Manuel Carcassonne igazgató azt mondta, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy kiadhassák a könyvet. Szerinte a HBG döntése szomorú a szólásszabadság szempontjából, viszont az amerikai kontextusban teljesen érthető. A Pen America is kritizálta az amerikai kiadó döntését - szerintük, ha ennek az egésznek az lesz a vége, hogy a könyv, érdemeitől függetlenül, nyom nélkül eltűnik a süllyesztőben, az olvasóknak még csak lehetőségük sem lesz arra, hogy elolvassák és maguk ítélkezzenek felette.

Forrás: PW, Fox

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.